Shell Recharge-snellader Hellevliet
Interview

Hamer plaatst tweehonderdste Shell-snellader: ‘Belang extra benadrukt door oorlog’

Foto: Hamer

De tweehonderdste Shell Recharge-snellader werd begin deze maand door Hamer geplaatst bij tankstation Hellevliet. De mijlpaal die Shell daarmee behaalde betekende ook een feestje voor Hamer, want de technisch dienstverlener was verantwoordelijk voor een groot deel van die tweehonderd plaatsingen. 

Bij het Shell-tankstation in Harmelen (foto), aan de rand van Utrecht, was Hamer naast het installeren van de snellader verantwoordelijk voor het leggen van de voedingskabels. Deze lopen van de nieuwe trafo naar de zogenaamde powerunit en vanaf daar weer naar de laadpaal zelf. Omdat veel van de Recharge-snelladers niet onder de Shell-luifels staan, plaatste Hamer op de laadplek in Harmelen ook lichtmasten en aanrijdbeveiliging. De onderaannemer plaatste vervolgens camerabeveiliging op de lichtmasten en voerde het civiele werk uit.

Grote drukte

Het plaatsen van de snelladers vraagt dan ook veel coördinatie, zegt John Dijkman. Het is volgens de commercieel directeur van Hamer belangrijk dat de werkzaamheden op de locatie goed afgestemd worden en dat componenten en materialen op tijd aanwezig zijn. Ook de exploitant van het tankstation en het nutsbedrijf moeten tijdig geïnformeerd worden over wat ze te wachten staat. “We willen zorg dragen voor een veilige werkomgeving op de locatie, voor alle uitvoerenden, maar ook voor de klanten die daar komen.”

Ondanks de bijzondere mijlpaal staat het bedrijf er niet expliciet bij stil, simpelweg omdat er zoveel aanvragen vanuit de markt zijn. “We zouden het wel willen, maar er is geen tijd voor. Er zijn gewoon teveel opdrachten die nog moeten worden uitgevoerd.” Dat betekent overigens niet hij en zijn collega’s niet blij zijn met wat ze samen met Shell hebben bereikt. “We zijn trots dat we dit project hebben mogen uitvoeren door heel Nederland en zo ook een bijdrage kunnen leveren aan de verduurzaming van de sector.”

(De tekst gaat verder onder de afbeelding)

John Dijkman Hamer
John Dijkman, commercieel directeur van Hamer. Foto: Hamer

Belang van laden

En het einde van de drukte is voorlopig nog niet in zicht. Na de oplevering van zo’n 60 procent van het Shell Recharge-netwerk in Nederland heeft Hamer ook de opdracht gekregen voor het jaarlijks onderhoud en het oplossen van eventuele storingen bij die laders. Daarnaast houdt het bedrijf zich bezig met het plaatsen van installaties voor bijvoorbeeld LNG, waterstof en synthetische brandstoffen. “Het belang van deze duurzame brandstoffen, maar ook van laden, wordt nu nog eens extra benadrukt door de oorlog in Oekraïne waardoor de prijzen voor fossiele energie omhoog schieten. Met alle gevolgen van dien.”

Hoewel Dijkman verwacht dat het aantal laders in ons land de komende jaren sterk zal groeien, zijn er enkele mogelijke beperkingen die deze groei kunnen remmen. Een daarvan is de schaarste aan grondstoffen voor de batterijen (lithium, kobalt, nikkel, koper en aluminium). Ook de beschikbaarheid van voldoende netvermogen kan een belemmerende factor zijn, net als de levertijd voor bijvoorbeeld trafo’s en voedingskabels die nog verder op zal lopen.

Dit jaar meer laders

Eigenlijk wilde Shell eind vorig jaar al 250 snelladers exploiteren, maar dat aantal werd dus nog niet bereikt. Inmiddels heeft Hamer wel op bijna alle snelwegstations van Shell twee of meer laders geïnstalleerd en ook dit jaar staat er weer een reeks aan nieuwe laadvoorzieningen op de planning. Niet alleen bij tankstations, maar ook in de openbare ruimte en bijvoorbeeld bij bouwmarkten. Volgens Shell zelf staan er nog ‘een heleboel laders in de bestelling die dit jaar geplaatst gaan worden’.

“Als Hamer gaan we ook dit jaar weer tientallen snelladers voor Shell plaatsen op tankstations, maar ook bij parkeergarages, andere oliemaatschappijen en bedrijven die meerdere locaties in Nederland hebben en waar de keuze is gemaakt voor alleen maar elektrische leaseauto’s”, aldus Dijkman.

Lees ook:

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Hamer plaatst tweehonderdste Shell-snellader: ‘Belang extra benadrukt door oorlog’ | TankPro.nl
Shell Recharge-snellader Hellevliet
Interview

Hamer plaatst tweehonderdste Shell-snellader: ‘Belang extra benadrukt door oorlog’

Foto: Hamer

De tweehonderdste Shell Recharge-snellader werd begin deze maand door Hamer geplaatst bij tankstation Hellevliet. De mijlpaal die Shell daarmee behaalde betekende ook een feestje voor Hamer, want de technisch dienstverlener was verantwoordelijk voor een groot deel van die tweehonderd plaatsingen. 

Bij het Shell-tankstation in Harmelen (foto), aan de rand van Utrecht, was Hamer naast het installeren van de snellader verantwoordelijk voor het leggen van de voedingskabels. Deze lopen van de nieuwe trafo naar de zogenaamde powerunit en vanaf daar weer naar de laadpaal zelf. Omdat veel van de Recharge-snelladers niet onder de Shell-luifels staan, plaatste Hamer op de laadplek in Harmelen ook lichtmasten en aanrijdbeveiliging. De onderaannemer plaatste vervolgens camerabeveiliging op de lichtmasten en voerde het civiele werk uit.

Grote drukte

Het plaatsen van de snelladers vraagt dan ook veel coördinatie, zegt John Dijkman. Het is volgens de commercieel directeur van Hamer belangrijk dat de werkzaamheden op de locatie goed afgestemd worden en dat componenten en materialen op tijd aanwezig zijn. Ook de exploitant van het tankstation en het nutsbedrijf moeten tijdig geïnformeerd worden over wat ze te wachten staat. “We willen zorg dragen voor een veilige werkomgeving op de locatie, voor alle uitvoerenden, maar ook voor de klanten die daar komen.”

Ondanks de bijzondere mijlpaal staat het bedrijf er niet expliciet bij stil, simpelweg omdat er zoveel aanvragen vanuit de markt zijn. “We zouden het wel willen, maar er is geen tijd voor. Er zijn gewoon teveel opdrachten die nog moeten worden uitgevoerd.” Dat betekent overigens niet hij en zijn collega’s niet blij zijn met wat ze samen met Shell hebben bereikt. “We zijn trots dat we dit project hebben mogen uitvoeren door heel Nederland en zo ook een bijdrage kunnen leveren aan de verduurzaming van de sector.”

(De tekst gaat verder onder de afbeelding)

John Dijkman Hamer
John Dijkman, commercieel directeur van Hamer. Foto: Hamer

Belang van laden

En het einde van de drukte is voorlopig nog niet in zicht. Na de oplevering van zo’n 60 procent van het Shell Recharge-netwerk in Nederland heeft Hamer ook de opdracht gekregen voor het jaarlijks onderhoud en het oplossen van eventuele storingen bij die laders. Daarnaast houdt het bedrijf zich bezig met het plaatsen van installaties voor bijvoorbeeld LNG, waterstof en synthetische brandstoffen. “Het belang van deze duurzame brandstoffen, maar ook van laden, wordt nu nog eens extra benadrukt door de oorlog in Oekraïne waardoor de prijzen voor fossiele energie omhoog schieten. Met alle gevolgen van dien.”

Hoewel Dijkman verwacht dat het aantal laders in ons land de komende jaren sterk zal groeien, zijn er enkele mogelijke beperkingen die deze groei kunnen remmen. Een daarvan is de schaarste aan grondstoffen voor de batterijen (lithium, kobalt, nikkel, koper en aluminium). Ook de beschikbaarheid van voldoende netvermogen kan een belemmerende factor zijn, net als de levertijd voor bijvoorbeeld trafo’s en voedingskabels die nog verder op zal lopen.

Dit jaar meer laders

Eigenlijk wilde Shell eind vorig jaar al 250 snelladers exploiteren, maar dat aantal werd dus nog niet bereikt. Inmiddels heeft Hamer wel op bijna alle snelwegstations van Shell twee of meer laders geïnstalleerd en ook dit jaar staat er weer een reeks aan nieuwe laadvoorzieningen op de planning. Niet alleen bij tankstations, maar ook in de openbare ruimte en bijvoorbeeld bij bouwmarkten. Volgens Shell zelf staan er nog ‘een heleboel laders in de bestelling die dit jaar geplaatst gaan worden’.

“Als Hamer gaan we ook dit jaar weer tientallen snelladers voor Shell plaatsen op tankstations, maar ook bij parkeergarages, andere oliemaatschappijen en bedrijven die meerdere locaties in Nederland hebben en waar de keuze is gemaakt voor alleen maar elektrische leaseauto’s”, aldus Dijkman.

Lees ook:

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.