Een tankpas heeft vele voordelen, maar welke past het beste bij mij?

Een tankpas heeft vele voordelen, maar welke past het beste bij mij?

Met merkgebonden passen kan alleen brandstof bij de aangesloten tankstations worden betaald; universele tankkaarten zijn bij elke benzinepomp geldig. Foto: Unsplash, 2023

De tankpas is populair vanwege het grote betaalgemak. De prepaidkaart bundelt alle reiskosten in een handig transactieoverzicht, je kunt ‘m aan je smartphone koppelen en je tankbeurten en kosten onder controle houden. Bovendien krijg je veel voordeel op je tankbeurten. Maar welke tankpas past nu eigenlijk het beste bij mij?

Tankpassen zijn zakelijke prepaidkaarten waarmee de zakelijke reiziger eenvoudig zijn betalingen kan doen en onkosten kan declareren. Bedrijven hoeven niet meer met tankbonnen te slingeren en geen creditcard of contante betalingen meer te doen. Dit scheelt een hoop gedoe aan administratie. Je vraagt bovendien eenvoudig je btw terug. Alle reiskosten en onkosten worden dus in een handig overzicht vermeld.
Er zijn zowel universele als tankpassen met een merk verkrijgbaar. Met de merkgebonden passen kan alleen brandstof bij de aangesloten tankstations worden betaald. Universele tankkaarten zijn bij elke benzinepomp geldig. Met een tankpas kun je brandstof tanken, zoals Euro95, LPG, diesel en Super98. Je kunt makkelijk met de tankpas betalen en ontvangt een handige maandfactuur, die je achteraf op rekening betaalt. Meestal ontvang je ook korting op de gebruikelijke brandstofprijs.
Je kunt eenvoudig het goedkoopste tankstation met de tankkaart-app lokaliseren. Het is tegenwoordig zelfs mogelijk om met je telefoon te betalen en ook andere diensten met de tankpas af te rekenen, zoals kosten voor parkeren, de wasstraat en het bijvullen van vloeistoffen. Je kunt meestal in heel Nederland tanken. Ook kun je de tankkaart binnen Europa gebruiken mits het een internationale kaart, zoals de travelcard is.

Vergelijken

Er zijn verschillende soorten tankpassen. De ene is goedkoper in aanschaf dan de andere. Sommige tankkaarten zijn in combinatie met een maandabonnement verkrijgbaar en anderen brengen jaarlijkse kosten in rekening. Je kunt niet met iedere tankpas bij alle stations betalen. Met de Shell Card kun je bijvoorbeeld alleen terecht bij Shell-tankstations en aangesloten partners. Wil je (bijna) overal kunnen tanken? Kies dan voor een aanbieder die een ruime dekking heeft zodat je nooit op zoek hoeft naar een pompstation in de buurt. Lees dus altijd de voorwaarden goed door en kijk welke tankstations bij de tankkaart aangesloten zijn. Alleen dan krijg je korting en alle voordelen van de tankpas. De ene kaart zal een stuk beperkter dekkingsgebied dan de andere kaart hebben. Het zou zonde zijn als je kilometers moet rijden om een aangesloten tankstation te vinden. Daarom kies je het beste voor een kaart met een groot dekkingsgebied.

Merkgebonden of universeel

De merkgebonden tankpas is bij slechts één organisatie geldig, zoals Shell. Je kunt niet bij andere tankstations van andere merken tanken. Sommige merkgebonden tankpassen beschikken wél over aangesloten partners waarbij je kunt tanken. Let goed op de voorwaarden. Sommige partner-tankstations brengen extra kosten in rekening. Hierdoor kun je je voordeel kwijtraken.
Een universele tankpas geeft korting op ieder tankstation in Nederland of Europa. Je kunt dus bij elke benzinepomp betalen zonder naar een specifieke organisatie te moeten rijden. Er zijn ook tankkaarten die aan een bepaalde regio of gebied gebonden zijn. Voordat je een tankkaart koopt, moet je goed kijken hoeveel tankstations van het merk op je route liggen. Wil je meer vrijheid met je tankpas? Ga dan voor de universele tankpas.

Maandelijks opzegbaar

Er zijn tankpassen waar je een jaar aan vast zit. Wil je eerder opzeggen? Dan krijg je je geld niet terug. Daarnaast zijn er ook flexibele tankkaarten verkrijgbaar: je kunt het abonnement elke maand opzeggen. Je zit zo nergens aan vast. Als je minder onderweg bent en je de kaart minder vaak gebruikt, is een maandelijks opzegbare tankkaart voordeliger.

Kosten

Een tankpas kun je meestal tegen een eenmalige bijdrage aanschaffen. Sommige tankpassen vragen om een maandelijkse of jaarlijkse lidmaatschapsbijdrage. Verder geldt dit ook voor transactiekosten. De ene tankkaart zal duurder dan de andere zijn, terwijl sommige tankkaarten helemaal geen transactiekosten in rekening brengen. Bepaalde tankpassen zijn zelfs gratis, mits je een andere dienst bij de maatschappij afneemt, zoals een autoverzekering.
Gratis tankpassen brengen meestal hogere percentages aan transactiekosten in rekening. Let hier goed op. Kijk goed naar je eigen situatie en hoe je het voordeligst uit bent.

Extra opties

De meeste tankpassen kun je ook voor de autowasstraat of voor de parkeerkosten gebruiken. Je hebt deze kosten, naast je brandstofkosten, op je rekeningafschrift staan. Op deze manier kun je de administratie overzichtelijk houden. De werkgever kan de onkosten direct declareren. Veel tankpassen beschikken over een handige app. Je downloadt de app en kunt alle transacties en overzichten inzien. Dit financiële overzicht kun vervolgens downloaden. Zo wordt de administratie een stuk eenvoudiger. Losse tankbonnen, parkeerbonnen en bonnen voor de autowasstraat zijn dus verleden tijd.
Andere extra opties zijn CO2-compensatie en duurzaam rijden. Tegen een kleine bijdrage, krijg je tips, hoe je zo milieuvriendelijk mogelijk met je auto omgaat. Daarnaast bieden sommige tankpassen betaalgemak en korting op het openbaar vervoer. Handig als je de auto even niet kunt gebruiken. Vaak kun je zelfs gratis vloeistoffen bij laten vullen, zoals ruitenwisservloeistof.

Ook bij laden

Kun je een tankpas ook gebruiken voor het opladen van je elektrische auto? De tankpas voor de elektrische auto wordt ook wel een ‘laadpas’ genoemd. Deze beschikt over exact dezelfde voordelen als de gewone tankpas. Je kunt voordelig elektrisch laden bij een laadpaal. Ook hier geldt dat er merkgebonden en universele laadpassen zijn. Net als bij een tankpas beschikt de laadpas ook over een bepaalde dekking (zoals aangesloten tankstations). Afhankelijk van jouw voorkeur is het ook de vraag wat dan voor jou de beste laadpas is. Mooi voordeel is dat je korting ontvangt op de elektriciteitsprijs per kWh. Je laadt het elektrische voertuig dus eenvoudig bij de voordeligste tankstations.

Conclusie

Tankpassen zijn dus een gemakkelijke methode om je reiskosten mee af te rekenen en te declareren. De passen zijn uitermate geschikt voor kleine tot (middel)grote ondernemingen. Uiteraard hebben zelfstandigen ook veel baat bij een tankpas. De tankpas is volkomen veilig. Je hoeft niet met creditcards en bankpassen de straat over. Je kunt eenvoudig je uitgaven controleren en goedkope benzinepompen lokaliseren. Daarnaast kun je aan verschillende loyaliteitsprogramma’s deelnemen, welke je veel voordelen en korting geven. De tankkaart is dus altijd voordeliger dan een andere betaalmethode. Je moet wel vaak reizen, wil je de kosten van de kaart terugverdienen. Kijk altijd naar de voorwaarden en eisen van het merk. Ook benzinepompen hanteren verschillende voorwaarden. Het belangrijkste is het gebruikersgemak. Je bent veel minder tijd aan administratie kwijt en rekent eenvoudig af.

Lees meer:

Onderwerpen: , ,

Auteur: Paul Blonk

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Een tankpas heeft vele voordelen, maar welke past het beste bij mij? | TankPro.nl
Een tankpas heeft vele voordelen, maar welke past het beste bij mij?

Een tankpas heeft vele voordelen, maar welke past het beste bij mij?

Met merkgebonden passen kan alleen brandstof bij de aangesloten tankstations worden betaald; universele tankkaarten zijn bij elke benzinepomp geldig. Foto: Unsplash, 2023

De tankpas is populair vanwege het grote betaalgemak. De prepaidkaart bundelt alle reiskosten in een handig transactieoverzicht, je kunt ‘m aan je smartphone koppelen en je tankbeurten en kosten onder controle houden. Bovendien krijg je veel voordeel op je tankbeurten. Maar welke tankpas past nu eigenlijk het beste bij mij?

Tankpassen zijn zakelijke prepaidkaarten waarmee de zakelijke reiziger eenvoudig zijn betalingen kan doen en onkosten kan declareren. Bedrijven hoeven niet meer met tankbonnen te slingeren en geen creditcard of contante betalingen meer te doen. Dit scheelt een hoop gedoe aan administratie. Je vraagt bovendien eenvoudig je btw terug. Alle reiskosten en onkosten worden dus in een handig overzicht vermeld.
Er zijn zowel universele als tankpassen met een merk verkrijgbaar. Met de merkgebonden passen kan alleen brandstof bij de aangesloten tankstations worden betaald. Universele tankkaarten zijn bij elke benzinepomp geldig. Met een tankpas kun je brandstof tanken, zoals Euro95, LPG, diesel en Super98. Je kunt makkelijk met de tankpas betalen en ontvangt een handige maandfactuur, die je achteraf op rekening betaalt. Meestal ontvang je ook korting op de gebruikelijke brandstofprijs.
Je kunt eenvoudig het goedkoopste tankstation met de tankkaart-app lokaliseren. Het is tegenwoordig zelfs mogelijk om met je telefoon te betalen en ook andere diensten met de tankpas af te rekenen, zoals kosten voor parkeren, de wasstraat en het bijvullen van vloeistoffen. Je kunt meestal in heel Nederland tanken. Ook kun je de tankkaart binnen Europa gebruiken mits het een internationale kaart, zoals de travelcard is.

Vergelijken

Er zijn verschillende soorten tankpassen. De ene is goedkoper in aanschaf dan de andere. Sommige tankkaarten zijn in combinatie met een maandabonnement verkrijgbaar en anderen brengen jaarlijkse kosten in rekening. Je kunt niet met iedere tankpas bij alle stations betalen. Met de Shell Card kun je bijvoorbeeld alleen terecht bij Shell-tankstations en aangesloten partners. Wil je (bijna) overal kunnen tanken? Kies dan voor een aanbieder die een ruime dekking heeft zodat je nooit op zoek hoeft naar een pompstation in de buurt. Lees dus altijd de voorwaarden goed door en kijk welke tankstations bij de tankkaart aangesloten zijn. Alleen dan krijg je korting en alle voordelen van de tankpas. De ene kaart zal een stuk beperkter dekkingsgebied dan de andere kaart hebben. Het zou zonde zijn als je kilometers moet rijden om een aangesloten tankstation te vinden. Daarom kies je het beste voor een kaart met een groot dekkingsgebied.

Merkgebonden of universeel

De merkgebonden tankpas is bij slechts één organisatie geldig, zoals Shell. Je kunt niet bij andere tankstations van andere merken tanken. Sommige merkgebonden tankpassen beschikken wél over aangesloten partners waarbij je kunt tanken. Let goed op de voorwaarden. Sommige partner-tankstations brengen extra kosten in rekening. Hierdoor kun je je voordeel kwijtraken.
Een universele tankpas geeft korting op ieder tankstation in Nederland of Europa. Je kunt dus bij elke benzinepomp betalen zonder naar een specifieke organisatie te moeten rijden. Er zijn ook tankkaarten die aan een bepaalde regio of gebied gebonden zijn. Voordat je een tankkaart koopt, moet je goed kijken hoeveel tankstations van het merk op je route liggen. Wil je meer vrijheid met je tankpas? Ga dan voor de universele tankpas.

Maandelijks opzegbaar

Er zijn tankpassen waar je een jaar aan vast zit. Wil je eerder opzeggen? Dan krijg je je geld niet terug. Daarnaast zijn er ook flexibele tankkaarten verkrijgbaar: je kunt het abonnement elke maand opzeggen. Je zit zo nergens aan vast. Als je minder onderweg bent en je de kaart minder vaak gebruikt, is een maandelijks opzegbare tankkaart voordeliger.

Kosten

Een tankpas kun je meestal tegen een eenmalige bijdrage aanschaffen. Sommige tankpassen vragen om een maandelijkse of jaarlijkse lidmaatschapsbijdrage. Verder geldt dit ook voor transactiekosten. De ene tankkaart zal duurder dan de andere zijn, terwijl sommige tankkaarten helemaal geen transactiekosten in rekening brengen. Bepaalde tankpassen zijn zelfs gratis, mits je een andere dienst bij de maatschappij afneemt, zoals een autoverzekering.
Gratis tankpassen brengen meestal hogere percentages aan transactiekosten in rekening. Let hier goed op. Kijk goed naar je eigen situatie en hoe je het voordeligst uit bent.

Extra opties

De meeste tankpassen kun je ook voor de autowasstraat of voor de parkeerkosten gebruiken. Je hebt deze kosten, naast je brandstofkosten, op je rekeningafschrift staan. Op deze manier kun je de administratie overzichtelijk houden. De werkgever kan de onkosten direct declareren. Veel tankpassen beschikken over een handige app. Je downloadt de app en kunt alle transacties en overzichten inzien. Dit financiële overzicht kun vervolgens downloaden. Zo wordt de administratie een stuk eenvoudiger. Losse tankbonnen, parkeerbonnen en bonnen voor de autowasstraat zijn dus verleden tijd.
Andere extra opties zijn CO2-compensatie en duurzaam rijden. Tegen een kleine bijdrage, krijg je tips, hoe je zo milieuvriendelijk mogelijk met je auto omgaat. Daarnaast bieden sommige tankpassen betaalgemak en korting op het openbaar vervoer. Handig als je de auto even niet kunt gebruiken. Vaak kun je zelfs gratis vloeistoffen bij laten vullen, zoals ruitenwisservloeistof.

Ook bij laden

Kun je een tankpas ook gebruiken voor het opladen van je elektrische auto? De tankpas voor de elektrische auto wordt ook wel een ‘laadpas’ genoemd. Deze beschikt over exact dezelfde voordelen als de gewone tankpas. Je kunt voordelig elektrisch laden bij een laadpaal. Ook hier geldt dat er merkgebonden en universele laadpassen zijn. Net als bij een tankpas beschikt de laadpas ook over een bepaalde dekking (zoals aangesloten tankstations). Afhankelijk van jouw voorkeur is het ook de vraag wat dan voor jou de beste laadpas is. Mooi voordeel is dat je korting ontvangt op de elektriciteitsprijs per kWh. Je laadt het elektrische voertuig dus eenvoudig bij de voordeligste tankstations.

Conclusie

Tankpassen zijn dus een gemakkelijke methode om je reiskosten mee af te rekenen en te declareren. De passen zijn uitermate geschikt voor kleine tot (middel)grote ondernemingen. Uiteraard hebben zelfstandigen ook veel baat bij een tankpas. De tankpas is volkomen veilig. Je hoeft niet met creditcards en bankpassen de straat over. Je kunt eenvoudig je uitgaven controleren en goedkope benzinepompen lokaliseren. Daarnaast kun je aan verschillende loyaliteitsprogramma’s deelnemen, welke je veel voordelen en korting geven. De tankkaart is dus altijd voordeliger dan een andere betaalmethode. Je moet wel vaak reizen, wil je de kosten van de kaart terugverdienen. Kijk altijd naar de voorwaarden en eisen van het merk. Ook benzinepompen hanteren verschillende voorwaarden. Het belangrijkste is het gebruikersgemak. Je bent veel minder tijd aan administratie kwijt en rekent eenvoudig af.

Lees meer:

Onderwerpen: , ,

Auteur: Paul Blonk

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.