XXImo betalen Apple Pay

Eerste mobiliteitspasaanbieder maakt betalen via Apple Pay bij tankstation mogelijk

Foto: XXimo

Het is voor het eerst mogelijk om bij het tankstation met een mobiliteitskaart via Apple Pay te betalen. De pas van XXImo is de eerste in Europa die met de betaalmethode werkt. “De contactloze tank-, laad-, parkeer- en OV-kaart zit vanaf nu in je iPhone en Apple Watch”, aldus Patrick Bunnik, ceo van het bedrijf uit Utrecht.

Door de XXImo mobiliteitskaart ook geschikt te maken voor Apple Pay kan zakelijke mobiliteit op een veiligere en contactloze manier betaald worden, stelt het bedrijf. De betaling is beveiligd door middel van biometrische gegevens (Face ID en Touch ID). Het onthouden van een pincode behoort daardoor tot de verleden tijd. Volgens XXImo winnen contactloze betalingen enorm aan populariteit binnen de mobiliteitsmarkt en die ontwikkeling is ‘niet meer te stoppen’.

Geen fysieke pas

Een voordeel van deze betaalmethode is dat medewerkers na aanmelding direct hun digitale kaart kunnen toevoegen aan Apple Pay. Ze hoeven dus niet meer te wachten op een fysiek exemplaar van de pas, dat normaal gesproken zo’n vijf dagen duurt. Betalen kan via een iPhone of Apple Watch op locaties waar Apple Pay beschikbaar is, waaronder bij veel tankstations.

Dat het bedrijf de eerste is met deze betaalmogelijkheid, heeft volgens marketingmanager Laura Rijks te maken met de grootte en complexiteit van zo’n implementatie. “XXImo is medio 2021 begonnen met de ontwikkeling voor Apple Pay en we zijn er trots op dat we dit als relatief kleine partij begin 2022 succesvol hebben kunnen lanceren. Kijkend naar de markt voor tankpassen/mobiliteitskaarten zijn wij de enige speler in Nederland die überhaupt Apple Pay/Google Pay kan aanbieden.” XXImo is het enige bedrijf dat transacties via het netwerk van Visa tot stand brengt. Andere partijen werken met een kaart met een magneetstrip, wat volgens Rijks alleen een identificatiemiddel is, maar niet voor de transactie zorgt.

Binnen enkele jaren zal betalen met een smartphone of smartwatch de marktstandaard worden, verwachten ze bij de Utrechtse onderneming. XXImo zegt daar op deze manier alvast op voorbereid te zijn. Inmiddels is er ‘een significante groep gebruikers’ die hun kaart heeft toegevoegd aan Apple Pay.

Dekking Nederland

Het is met de kaart mogelijk om bij 83 procent van alle Nederlandse tankstations te tanken en betalen. Alle tankbeurten van medewerkers worden samen met andere mobiliteitsuitgaves op één BTW-factuur getoond. In heel Europa heeft het bedrijf een dekking van 80 procent van de tankstations.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.