Havenbedrijf Rotterdam heeft vrijdag samen met Truckparkings Rotterdam Exploitatie (TRE) het eerste laadplein voor elektrische vrachtwagens geopend in de haven. Op de truckparking aan de Bodaanweg kunnen vanaf nu liefst acht elektrische vrachtwagens tegelijkertijd laden.
'2000 e-trucks verwacht'

Eerste laadplein voor elektrische vrachtwagens in Rotterdamse haven geopend

CEO Boudewijn Siemons van Havenbedrijf Rotterdam en wethouder Vincent Karremans van de gemeente Rotterdam openen op de truckparking aan de Bodaanweg een laadplein voor elektrische vrachtwagens, de eerste in de Rotterdamse haven. Foto: Kelly Alexandre, 2024

Havenbedrijf Rotterdam heeft vrijdag samen met Truckparkings Rotterdam Exploitatie (TRE) het eerste laadplein voor elektrische vrachtwagens geopend in de haven. Op de truckparking aan de Bodaanweg kunnen vanaf nu liefst acht elektrische vrachtwagens tegelijkertijd laden.

Verduurzaming van wegvervoer is een belangrijke stap op weg naar CO2-neutraal goederentransport en draagt bij aan een schonere leefomgeving. Uit onderzoek blijkt dat circa 70% van de containerritten over de weg binnen de regio blijft. Elektrische vrachtwagens zijn bij uitstek geschikt voor verduurzaming van ritten over deze relatief korte afstanden. TRE heeft daarom met Havenbedrijf Rotterdam op de truckparking de eerste vijf laadpalen geplaatst waar in totaal acht elektrische vrachtwagens terecht kunnen. De truckparkings zijn ingericht op een veilig en comfortabel verblijf en er is 24/7 toezicht op parkeer- en laadplaatsen. Reserveren is voor het laden nog niet nodig, E-trucks kunnen zich direct melden bij de intercom van de inrit, ze zijn geen parkeertarief verschuldigd maar kunnen van alle faciliteiten van de beveiligde truckparking gebruikmaken.

Samenwerking

Het project in de Waalhaven is gerealiseerd in samenwerking met ABB E-mobility, Batenburg Techniek, KWS Infra, Stedin en VARO Energy, dat de exploitatie van de laadpalen verzorgt voor TRE. Het initiatief is daarnaast onderdeel van het kennisprogramma Living Lab Heavy Duty Laadpleinen van Rijkswaterstaat.

Mooie stap

“Hoe meer stille, schone en duurzame vrachtwagens er in de stad en de haven rondrijden, hoe beter het is”, zegt wethouder Vincent Karremans van Handhaving, Buitenruimte en Mobiliteit van de gemeente Rotterdam. “Met dit laadplein zetten we weer een mooie stap vooruit in de verduurzaming van het vrachtwagenpark en maken we Rotterdam weer een stukje leefbaarder.”

Tweeduizend

Uit een TNO-studie van januari 2022 in opdracht van het Havenbedrijf Rotterdam blijkt dat er in 2030 circa tweeduizend elektrische vrachtwagens in het havengebied verwacht kunnen worden. Hiervoor zijn ongeveer vijftig laadpalen nodig.

In 2021 namen bedrijven als Innocent Drinks en Royal Den Hartogh Logistics al de eerste 50-tons elektrische vrachtwagens in gebruik in Rotterdam en in 2022 plaatste DFDS een order voor meer dan 125 e-trucks in Europa, waarvan een deel ook in Rotterdam ingezet wordt. Naast elektrificatie zal ook waterstof een rol spelen in duurzaam vervoer.

Lees ook:

Auteur: Paul Blonk

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Eerste laadplein voor elektrische vrachtwagens in Rotterdamse haven geopend | TankPro.nl
Havenbedrijf Rotterdam heeft vrijdag samen met Truckparkings Rotterdam Exploitatie (TRE) het eerste laadplein voor elektrische vrachtwagens geopend in de haven. Op de truckparking aan de Bodaanweg kunnen vanaf nu liefst acht elektrische vrachtwagens tegelijkertijd laden.
'2000 e-trucks verwacht'

Eerste laadplein voor elektrische vrachtwagens in Rotterdamse haven geopend

CEO Boudewijn Siemons van Havenbedrijf Rotterdam en wethouder Vincent Karremans van de gemeente Rotterdam openen op de truckparking aan de Bodaanweg een laadplein voor elektrische vrachtwagens, de eerste in de Rotterdamse haven. Foto: Kelly Alexandre, 2024

Havenbedrijf Rotterdam heeft vrijdag samen met Truckparkings Rotterdam Exploitatie (TRE) het eerste laadplein voor elektrische vrachtwagens geopend in de haven. Op de truckparking aan de Bodaanweg kunnen vanaf nu liefst acht elektrische vrachtwagens tegelijkertijd laden.

Verduurzaming van wegvervoer is een belangrijke stap op weg naar CO2-neutraal goederentransport en draagt bij aan een schonere leefomgeving. Uit onderzoek blijkt dat circa 70% van de containerritten over de weg binnen de regio blijft. Elektrische vrachtwagens zijn bij uitstek geschikt voor verduurzaming van ritten over deze relatief korte afstanden. TRE heeft daarom met Havenbedrijf Rotterdam op de truckparking de eerste vijf laadpalen geplaatst waar in totaal acht elektrische vrachtwagens terecht kunnen. De truckparkings zijn ingericht op een veilig en comfortabel verblijf en er is 24/7 toezicht op parkeer- en laadplaatsen. Reserveren is voor het laden nog niet nodig, E-trucks kunnen zich direct melden bij de intercom van de inrit, ze zijn geen parkeertarief verschuldigd maar kunnen van alle faciliteiten van de beveiligde truckparking gebruikmaken.

Samenwerking

Het project in de Waalhaven is gerealiseerd in samenwerking met ABB E-mobility, Batenburg Techniek, KWS Infra, Stedin en VARO Energy, dat de exploitatie van de laadpalen verzorgt voor TRE. Het initiatief is daarnaast onderdeel van het kennisprogramma Living Lab Heavy Duty Laadpleinen van Rijkswaterstaat.

Mooie stap

“Hoe meer stille, schone en duurzame vrachtwagens er in de stad en de haven rondrijden, hoe beter het is”, zegt wethouder Vincent Karremans van Handhaving, Buitenruimte en Mobiliteit van de gemeente Rotterdam. “Met dit laadplein zetten we weer een mooie stap vooruit in de verduurzaming van het vrachtwagenpark en maken we Rotterdam weer een stukje leefbaarder.”

Tweeduizend

Uit een TNO-studie van januari 2022 in opdracht van het Havenbedrijf Rotterdam blijkt dat er in 2030 circa tweeduizend elektrische vrachtwagens in het havengebied verwacht kunnen worden. Hiervoor zijn ongeveer vijftig laadpalen nodig.

In 2021 namen bedrijven als Innocent Drinks en Royal Den Hartogh Logistics al de eerste 50-tons elektrische vrachtwagens in gebruik in Rotterdam en in 2022 plaatste DFDS een order voor meer dan 125 e-trucks in Europa, waarvan een deel ook in Rotterdam ingezet wordt. Naast elektrificatie zal ook waterstof een rol spelen in duurzaam vervoer.

Lees ook:

Auteur: Paul Blonk

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.