NXT Mobility, onderdeel van GP Groot groep, realiseert nog dit jaar op acht strategische locaties in de provincie Noord-Holland een netwerk van snelladers voor zwaar transport. De regio heeft te maken met beperkte stroomnetcapaciteit waardoor er geen reguliere snellaadpunten kunnen worden gerealiseerd.
'regulier niet mogelijk'

NXT Mobility bouwt netwerk van acht snelladers voor elektrisch zwaar transport

Het initiatief van NXT Mobility behelst de ontwikkeling van een netwerk van acht snelladers voor elektrisch zwaar transport op strategische locaties in Noord-Holland. Foto: NXT Mobility, 2023

NXT Mobility, onderdeel van GP Groot groep, realiseert nog dit jaar op acht strategische locaties in de provincie Noord-Holland een netwerk van snelladers voor zwaar transport. De regio heeft te maken met beperkte stroomnetcapaciteit waardoor er geen reguliere snellaadpunten kunnen worden gerealiseerd.

Het initiatief is onderdeel van een bredere visie op duurzame mobiliteit, waarmee GP Groot met haar NXT Mobility concept in het algemeen en het NXT 50five snellaadnetwerk in het bijzonder inspeelt op de toenemende vraag naar elektrische zwaartransportoplossingen. E-trucks en bestelbussen kunnen op dit moment bij de meeste openbare snellaadlocaties niet terecht vanwege de beperkte ruimte, te lage luifelhoogte of onvoldoende draagkracht van de ondergrond. Daarom richt NXT Mobility zich samen met 50five, als een van de weinige in Nederland, naast personenvoertuigen ook specifiek op laadfaciliteiten voor e-trucks en bestelbussen.

Beperkte stroomnetcapaciteit

Het nieuwe plan behelst de ontwikkeling van een netwerk van acht snelladers voor elektrisch zwaar transport op strategische locaties in Noord-Holland. Het gebied heeft te maken met beperkte stroomnetcapaciteit waardoor het realiseren van reguliere snellaadpunten niet mogelijk is. Dankzij innovatieve accu-gebufferde snellaadsystemen met een laadvermogen van 320 kW, die je kunt omschrijven als grote powerbanks, kunnen deze laadpunten wél functioneren in de gebieden met beperkte stroomnetcapaciteit.

Méér oplaadpunten nodig

“Vanaf 2025 voeren circa dertig tot veertig steden in hun binnenstad een zero-emissiezone in en worden investeringen in duurzaamheid door de Nederlandse overheid gestimuleerd met subsidies op elektrische trucks”, licht directeur Erik Metselaar van NXT Mobility toe. “Het aantal e-trucks en bestelwagens gaat de komende jaren snel stijgen. Een meer dan evenredige groei van het aantal oplaadpunten is hierbij nodig. Door in netcongestiegebieden toch snellaadfaciliteiten voor de transportsector te realiseren, helpen wij het kip-ei-probleem aan de zijde van energievoorziening te doorbreken.”

Nieuwe fase

De snellaadlocaties worden ondersteund met subsidie vanuit het React-EU programma. “De goedkeuring van ons project door Kansen voor West, het Programmamanagement voor West-Nederland, is een cruciale stap in de versnelling van de transitie naar duurzaam vrachtvervoer in Noord-Holland”, zegt Metselaar. “De ontwikkeling van dit netwerk van snelladers is een win-win situatie; het stimuleert niet alleen de adoptie van elektrische vrachtwagens maar pakt ook het probleem van netcongestie aan.”

Ook de NXT Energy Hub aan de Diamantweg in Alkmaar wordt dit jaar nog uitgebreid met een snellader voor e-trucks en bestelbussen. Het totaal aantal NXT Charge snellaadlocaties voor elektrisch zwaar transport in Noord-Holland komt hiermee uit op negen.

Lees ook:

Auteur: Paul Blonk

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

NXT Mobility bouwt netwerk van acht snelladers voor elektrisch zwaar transport | TankPro.nl
NXT Mobility, onderdeel van GP Groot groep, realiseert nog dit jaar op acht strategische locaties in de provincie Noord-Holland een netwerk van snelladers voor zwaar transport. De regio heeft te maken met beperkte stroomnetcapaciteit waardoor er geen reguliere snellaadpunten kunnen worden gerealiseerd.
'regulier niet mogelijk'

NXT Mobility bouwt netwerk van acht snelladers voor elektrisch zwaar transport

Het initiatief van NXT Mobility behelst de ontwikkeling van een netwerk van acht snelladers voor elektrisch zwaar transport op strategische locaties in Noord-Holland. Foto: NXT Mobility, 2023

NXT Mobility, onderdeel van GP Groot groep, realiseert nog dit jaar op acht strategische locaties in de provincie Noord-Holland een netwerk van snelladers voor zwaar transport. De regio heeft te maken met beperkte stroomnetcapaciteit waardoor er geen reguliere snellaadpunten kunnen worden gerealiseerd.

Het initiatief is onderdeel van een bredere visie op duurzame mobiliteit, waarmee GP Groot met haar NXT Mobility concept in het algemeen en het NXT 50five snellaadnetwerk in het bijzonder inspeelt op de toenemende vraag naar elektrische zwaartransportoplossingen. E-trucks en bestelbussen kunnen op dit moment bij de meeste openbare snellaadlocaties niet terecht vanwege de beperkte ruimte, te lage luifelhoogte of onvoldoende draagkracht van de ondergrond. Daarom richt NXT Mobility zich samen met 50five, als een van de weinige in Nederland, naast personenvoertuigen ook specifiek op laadfaciliteiten voor e-trucks en bestelbussen.

Beperkte stroomnetcapaciteit

Het nieuwe plan behelst de ontwikkeling van een netwerk van acht snelladers voor elektrisch zwaar transport op strategische locaties in Noord-Holland. Het gebied heeft te maken met beperkte stroomnetcapaciteit waardoor het realiseren van reguliere snellaadpunten niet mogelijk is. Dankzij innovatieve accu-gebufferde snellaadsystemen met een laadvermogen van 320 kW, die je kunt omschrijven als grote powerbanks, kunnen deze laadpunten wél functioneren in de gebieden met beperkte stroomnetcapaciteit.

Méér oplaadpunten nodig

“Vanaf 2025 voeren circa dertig tot veertig steden in hun binnenstad een zero-emissiezone in en worden investeringen in duurzaamheid door de Nederlandse overheid gestimuleerd met subsidies op elektrische trucks”, licht directeur Erik Metselaar van NXT Mobility toe. “Het aantal e-trucks en bestelwagens gaat de komende jaren snel stijgen. Een meer dan evenredige groei van het aantal oplaadpunten is hierbij nodig. Door in netcongestiegebieden toch snellaadfaciliteiten voor de transportsector te realiseren, helpen wij het kip-ei-probleem aan de zijde van energievoorziening te doorbreken.”

Nieuwe fase

De snellaadlocaties worden ondersteund met subsidie vanuit het React-EU programma. “De goedkeuring van ons project door Kansen voor West, het Programmamanagement voor West-Nederland, is een cruciale stap in de versnelling van de transitie naar duurzaam vrachtvervoer in Noord-Holland”, zegt Metselaar. “De ontwikkeling van dit netwerk van snelladers is een win-win situatie; het stimuleert niet alleen de adoptie van elektrische vrachtwagens maar pakt ook het probleem van netcongestie aan.”

Ook de NXT Energy Hub aan de Diamantweg in Alkmaar wordt dit jaar nog uitgebreid met een snellader voor e-trucks en bestelbussen. Het totaal aantal NXT Charge snellaadlocaties voor elektrisch zwaar transport in Noord-Holland komt hiermee uit op negen.

Lees ook:

Auteur: Paul Blonk

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.