Op de A2 Truck Parking vlakbij knooppunt Het Vonderen aan snelweg A2 bij het Limburgse Sint Joost is het eerste volledig los van het elektriciteitsnet opererende laadplein van Nederland geopend. Het laadplein waar personenauto’s en e-trucks 100% ‘groen’ kunnen laden, is een initiatief van Green Caravan en A2 Truck Parking.
'noodzaak voor e-trucks'

Eerste volledig los van stroomnet functionerend laadplein opent aan A2

Denny Simons van A2 Truck Parking (l.) en Ferry Tap van Green Caravan: 'Op dit moment is elektrisch laden in Nederland ongeveer voor de helft fossielvrij. Er zijn dus nog veel stappen nodig.' Foto: Green Caravan, 2023

Op de A2 Truck Parking vlakbij knooppunt Het Vonderen aan snelweg A2 bij het Limburgse Sint Joost is het eerste volledig los van het elektriciteitsnet opererende laadplein van Nederland geopend. Het laadplein waar personenauto’s en e-trucks 100% ‘groen’ kunnen laden, is een initiatief van Green Caravan en A2 Truck Parking.

Het laadplein aan de Fahrenheitweg in het Midden-Limburgse Sint Joost functioneert net-onafhankelijk op biogas uit rioleringen. Hierdoor wordt volgens de initiatiefnemers het overspannen elektriciteitsnet niet verder belast. Op het laadplein kunnen zowel elektrische personenauto’s als vrachtwagens laden en de strategische locatie van A2 Truck Parking stelt beide typen EV in staat om snel, efficiënt en vooral duurzaam op te laden. Transporteurs kunnen vooraf een parkeerplek met laadvoorziening reserveren. De startup streeft ernaar om alle elektrische voertuigen CO2-neutraal te laten rijden en van fossielvrij laden de norm te maken. Green Caravan beschouwt de opening van de eerste locatie als een opmaat voor meer en grotere locaties in 2024.

Noodzaak

“We zien duidelijk dat elektrisch rijden veel terrein wint en het aandeel elektrische vrachtwagens groeit enorm”, zegt directeur en oprichter Denny Simons van A2 Truck Parking. “Uit cijfers van Acea blijkt dat Nederland maar liefst een kwart van het totale aantal registraties voor e-trucks in de EU voor haar rekening nam. Dan is het noodzaak dat we honderd procent groen elektrisch laden en daarom is deze samenwerking met Green Caravan zo belangrijk. Zij zijn een innovatieve partner waarmee we samen meerdere fossielvrije laadpleinen kunnen realiseren.”

‘Groen’

De grootste mythe die rondom elektrisch laden bestaat, is dat het altijd ‘groen’ is. In de meeste landen is elektrisch laden deels groen. Als er geen zon of wind is, wordt nog altijd gebruik gemaakt van fossiele brandstoffen om elektriciteit op te wekken. Door de handel in groene stroom certificaten (GvO’s) wordt die stroom toch als groen verkocht. Volgens Green Caravan wordt dat met de laadpleinen die het bedrijf nu realiseert verleden tijd. Het is de missie van Green Caravan om al het elektrisch vervoer CO2 neutraal te laten rijden en echt fossielvrij laden mogelijk te maken. “Op dit moment is elektrisch laden in Nederland ongeveer voor de helft fossielvrij”, zegt oprichter en directeur Ferry Tap van Green Caravan. “Er zijn dus nog veel stappen nodig om die honderd procent te bereiken. Met sterke partners aan onze zijde zijn we vastberaden om te laten zien dat het kan en gaan we in 2024 vier nieuwe locaties in verschillende provincies openen.”

Lees ook:

Auteur: Paul Blonk

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Eerste volledig los van stroomnet functionerend laadplein opent aan A2 | TankPro.nl
Op de A2 Truck Parking vlakbij knooppunt Het Vonderen aan snelweg A2 bij het Limburgse Sint Joost is het eerste volledig los van het elektriciteitsnet opererende laadplein van Nederland geopend. Het laadplein waar personenauto’s en e-trucks 100% ‘groen’ kunnen laden, is een initiatief van Green Caravan en A2 Truck Parking.
'noodzaak voor e-trucks'

Eerste volledig los van stroomnet functionerend laadplein opent aan A2

Denny Simons van A2 Truck Parking (l.) en Ferry Tap van Green Caravan: 'Op dit moment is elektrisch laden in Nederland ongeveer voor de helft fossielvrij. Er zijn dus nog veel stappen nodig.' Foto: Green Caravan, 2023

Op de A2 Truck Parking vlakbij knooppunt Het Vonderen aan snelweg A2 bij het Limburgse Sint Joost is het eerste volledig los van het elektriciteitsnet opererende laadplein van Nederland geopend. Het laadplein waar personenauto’s en e-trucks 100% ‘groen’ kunnen laden, is een initiatief van Green Caravan en A2 Truck Parking.

Het laadplein aan de Fahrenheitweg in het Midden-Limburgse Sint Joost functioneert net-onafhankelijk op biogas uit rioleringen. Hierdoor wordt volgens de initiatiefnemers het overspannen elektriciteitsnet niet verder belast. Op het laadplein kunnen zowel elektrische personenauto’s als vrachtwagens laden en de strategische locatie van A2 Truck Parking stelt beide typen EV in staat om snel, efficiënt en vooral duurzaam op te laden. Transporteurs kunnen vooraf een parkeerplek met laadvoorziening reserveren. De startup streeft ernaar om alle elektrische voertuigen CO2-neutraal te laten rijden en van fossielvrij laden de norm te maken. Green Caravan beschouwt de opening van de eerste locatie als een opmaat voor meer en grotere locaties in 2024.

Noodzaak

“We zien duidelijk dat elektrisch rijden veel terrein wint en het aandeel elektrische vrachtwagens groeit enorm”, zegt directeur en oprichter Denny Simons van A2 Truck Parking. “Uit cijfers van Acea blijkt dat Nederland maar liefst een kwart van het totale aantal registraties voor e-trucks in de EU voor haar rekening nam. Dan is het noodzaak dat we honderd procent groen elektrisch laden en daarom is deze samenwerking met Green Caravan zo belangrijk. Zij zijn een innovatieve partner waarmee we samen meerdere fossielvrije laadpleinen kunnen realiseren.”

‘Groen’

De grootste mythe die rondom elektrisch laden bestaat, is dat het altijd ‘groen’ is. In de meeste landen is elektrisch laden deels groen. Als er geen zon of wind is, wordt nog altijd gebruik gemaakt van fossiele brandstoffen om elektriciteit op te wekken. Door de handel in groene stroom certificaten (GvO’s) wordt die stroom toch als groen verkocht. Volgens Green Caravan wordt dat met de laadpleinen die het bedrijf nu realiseert verleden tijd. Het is de missie van Green Caravan om al het elektrisch vervoer CO2 neutraal te laten rijden en echt fossielvrij laden mogelijk te maken. “Op dit moment is elektrisch laden in Nederland ongeveer voor de helft fossielvrij”, zegt oprichter en directeur Ferry Tap van Green Caravan. “Er zijn dus nog veel stappen nodig om die honderd procent te bereiken. Met sterke partners aan onze zijde zijn we vastberaden om te laten zien dat het kan en gaan we in 2024 vier nieuwe locaties in verschillende provincies openen.”

Lees ook:

Auteur: Paul Blonk

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.