Qlean-tec ontwikkelt shampoo tegen stankoverlast in wasstraten

Door stijging van de temperatuur krijgen veel wasstraten die gebruikmaken van waterrecycling tijdens de warmere maanden van het jaar regelmatig te maken met stankoverlast. Het waswater in de watertanks warmt op en organische vervuiling gedijt daar goed bij. Een nieuwe autoshampoo die Qlean-tec dit voorjaar lanceert, helpt om deze overlast te bestrijden.

Ondanks de toepassing van afvalscheiders in opslagtanks wordt afvalwater lang niet altijd voldoende gezuiverd. Dat zorgt voor opbouw van organische vervuiling die zich onder meer uit in een penetrante geur in de wasstraat. De vervuiling neemt toe bij hogere temperaturen, vooral in de zomermaanden komt het probleem regelmatig voor.

Het afgelopen jaar heeft Qlean-tec gewerkt aan een oplossing. Het antwoord is gevonden in een set van twee producten die werken op basis van enzymen. A-Clean Enzypower recyclet water op een duurzame manier en lost de stankoverlast binnen een aantal dagen op. Naast stankoverlast zorgt het vervuilde waswater ook voor aanhechtend vuil in de wasstraat, voor vieze wasborstels en verstopping van leidingen en nozzles. Dat gaat ten koste van de kwaliteit en levensduur van machines en levert bovendien een slechter wasresultaat op. Ook deze problemen worden door A-Clean Enzypower aangepakt, laat Qlean-tec weten.

Enzymatische behandeling afvalwater

Dat enzymen snel en adequaat reageren met organische vervuiling is een bekend gegeven. Toch is de aanpak van Qlean-tec vernieuwend. Jack de Koning en Thijs Koelewijn, carwash-specialisten van Qlean-tec, leggen uit. “De uitdaging in wasstraten is om de mate van enzymen op peil te houden en ervoor te zorgen dat ze werkzaam blijven. Dat is gelukt door de eigenschappen ‘reiniging’ en ‘waterbehandeling’ te combineren in een autoshampoo: A-Clean Enzypower Shampoo.”

Het product is in de eerste plaats een hoog geconcentreerde, krachtige autoshampoo. Het product geeft volgens Qlean-tec een mooi actief schuimbeeld en heeft uitstekende reinigingscapaciteiten. De shampoo is verrijkt met specifieke enzymatische componenten die in staat zijn organische restmaterialen af te breken. De geselecteerde enzymen activeren en versnellen het waterzuiveringsproces. Per wasbeurt wordt er, via dosering van de shampoo, een nieuwe hoeveelheid enzymen aan het waswater toegevoegd. Dat genereert een continue behandeling van afvalwater. De shampoo wordt gecombineerd met A-Clean Enzypower Start. Dit is een complementair product voor een éénmalige startdosering, die de waterbehandeling direct goed in gang zet.

Praktijktest

A-Clean Enzypower is het afgelopen jaar uitvoerig getest op diverse locaties, waaronder De Wasstraat in Gouda. Gedurende een aantal maanden en bij uiteenlopende buitentemperaturen is het product op deze locatie ingezet in de schuimboog en als shampoo. “Tijdens de testperiode hebben we hier elke week onder andere een uitgebreide wateranalyse uitgevoerd. De eerste controle gaf al een flinke verbetering in de helderheid van het water in de wastank, ook de stankoverlast was minimaal. Bij de tweede meting was de geur compleet verdwenen.”

Naarmate de testperiode vorderde, werd het water in de tank en de wasstraat steeds helderder. “Een prachtig resultaat zonder dat er verdere investeringen nodig zijn in bijvoorbeeld extra doseerapparatuur. Het mooie aan deze oplossing is dat de waterbehandeling is gecombineerd met een product dat continu in de wasstraat wordt gebruikt. De toepassing is eenvoudig en voordelig.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.