Kleurgecodeerd schoonmaken in pompshops, waarom is dat zo belangrijk?

Tankstations gaan steeds meer werken met verse producten. Daardoor wordt hygiëne nóg belangrijker. Om te voldoen aan de hoogste hygiënestandaarden is het raadzaam om een kleurensysteem in te voeren voor het reinigen van de diverse onderdelen van een shop. Hygiënespecialist Qlean-tec legt uit hoe dit in zijn werk gaat.

Bezems, borstels en doeken in rood, blauw, geel of groen. Schoonmaakmaterialen worden veelvuldig in verschillende kleuren ingezet, met als doel hygiënischer te werken. Waarom is dat en wat is het voordeel van schoonmaken volgens een kleurensysteem?

Hygiëne en HACCP

Kun je de keuken schoonmaken met hetzelfde doekje dat ook is gebruikt om het toilet schoon te maken? Een ontkennend antwoord lijkt misschien voor de hand te liggen, maar het gebeurt wel degelijk in de praktijk. Bacteriën uit het toilet verspreiden zich op deze manier naar de keuken en de food corner. Ook de voedingsmiddelen die in de shop bereid worden, kunnen via deze weg eenvoudig besmet worden, met alle gevolgen van dien voor de klanten. Dit is een ‘mooi’ voorbeeld van wat kruisbesmetting wordt genoemd en van hoe het vooral niet moet.

Dat dit geen hygiënische manier van schoonmaken is, mag duidelijk zijn. Het is ook in strijd met de beginselen van HACCP, het voedselveiligheidssysteem waarop hygiënecodes zijn gebaseerd, ook die voor de tankstationbranche. Hoe het anders kan? Een kleurensysteem is een hele praktische methode om deze manier van kruisbesmetting te voorkomen en eenvoudig aan de HACCP-regels te voldoen.

Kleurverdeling

Een duidelijke kleurcodering maakt het eenvoudig om materialen goed te scheiden. In een kleurensysteem krijgt elke ruimte een eigen kleur. Deze kleur werkt door in de schoonmaakmaterialen die in de ruimte gebruikt mogen worden. In een pompshop kun je bijvoorbeeld de volgende kleurverdeling maken:

 • Sanitair: rood
 • Keuken/food corner: groen
 • Interieur: blauw

In de ruimte waar voedsel wordt bereid, mogen in dit voorbeeld uitsluitend groene materialen gebruikt worden. Door bijvoorbeeld altijd de rode borstels, doekjes en emmers in de toiletten te gebruiken, voorkom je dat een toiletdoekje per ongeluk in de keuken terechtkomt. Daar mag immers alleen een groen doekje gebruikt worden.

Visueel hulpmiddel personeel

Het is niet alleen een effectieve manier om kruisbesmetting tegen te gaan, kleuren werken ook nog eens heel visueel. Dat zorgt voor herkenning bij het personeel. Qlean-tec helpt tankstation-ondernemers met het invoeren van een kleurensysteem. Het bedrijf legt de kleurindeling duidelijk vast in een hygiëneplan, waarin ook staat met welke reinigingsmiddelen en -materialen er wordt schoongemaakt. Kleuren worden dan ook direct gekoppeld aan doseersystemen van reinigingsmiddelen.

Voordelen HACCP-kleurcodering

 • Een kleurcoderingssysteem levert diverse voordelen op voor hygiëne en voedselveiligheid:
 • het vermindert het risico op kruisbesmetting;
 • het stimuleert het juiste gebruik van het schoonmaakmaterialen;
 • het is een snelle visuele indicator voor managers;
 • er zijn geen taalbarrières;
 • het is duidelijk voor personeel;
 • het zorgt voor gemak in het scheiden van materialen;
 • het is een professionele aanpak, die het vertrouwen van de klant verhoogt.
 • Hygiëneplan met de Vikan Zone Planner-app

Een hulpmiddel om het hygiëneplan nog verder te professionaliseren is de Vikan Zone Planner. Een app die het kleurcoderingssysteem voor schoonmaakmaterialen op maat digitaliseert. Dat zorgt voor een planmatige aanpak, die wordt gevisualiseerd met een waarheidsgetrouwe plattegrond van sites.

Onderscheiden

De diverse ruimten worden met verschillende kleuren van elkaar onderscheiden. In elke ruimte worden alle benodigde materialen in type, kleur en aantal aangegeven. Ook worden de ophangpunten gelokaliseerd. De plattegrond maakt voor iedereen inzichtelijk welke materialen waar gebruikt moeten worden.

Qlean-tec ontwikkelt en vermarkt reinigingsconcepten voor professioneel gebruik. Daarmee richt het zich onder meer op de tankstation- en carwashbranche. Met hoge kwaliteit reinigingsmiddelen en innovatieve concepten fungeert het bedrijf als ondersteunende partner op het gebied van hygiëne. De kern: het leveren van totaaloplossingen met de juiste producten en de juiste service. Bedrijven die ook aan de slag willen met een kleurcoderingssysteem, kunnen met Qlean-tec contact opnemen via: https://qleantec.com/nl/contact.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.