ABM en Coffee Fellows brengen twee werelden samen

Op steenworp afstand van DierenPark Amersfoort opende halverwege juli de allereerste shop van Coffee Fellows in de tankstationbranche. “We zijn van origine een brandstofmaatschappij, maar we gaan nu hele andere dingen doen”, zegt manager operations Pascal Steenhuis van Achilles Brandstoffen Maatschappij (ABM).

De primeur ging naar het Avia-tankstation van ABM in Soest, waar projectleider Jet van Zuijlen een drukke periode beleefde. Na een verbouwing van zo’n vijf weken openden de deuren van de shop aan de Birkstraat weer voor de klanten. Niet alleen de medewerkers moesten even wennen aan de nieuwe omgeving, ook bezoekers waren verbaasd over het eindresultaat. “Dat is wel echt leuk om te zien. Onze vaste gasten vinden het erg mooi”, vertelt Van Zuijlen.

Een andere dimensie

Van Zuijlen werd door ABM aangenomen om de eerste Coffee Fellows-shop van ABM te runnen. Hoewel ze eerder al werkte als tankstationmanager, is de rol die ze nu heeft toch heel anders dan die ze gewend was. “Je moet veel onthouden. Omdat we handleidingen hebben waar alles instaat, kun je gelukkig wel een hoop aflezen. Nu ken ik inmiddels wel alles uit mijn hoofd. Werk drie weken mee en iedereen kan het”, lacht ze. “We verkopen niet alleen broodjes achter de kassa, we maken ook koffie. En niet zomaar koffie die we eerder hadden, maar ook de specials en de bagels. Het is echt een hele andere manier van werken”, beaamt Steenhuis.

Net als de gasten is Steenhuis overigens zelf ook zeer te spreken over het eindresultaat. “Ik vind het echt geweldig. We zijn er al wat langer mee bezig en je hebt iets in je hoofd, maar als je het dan ziet staan, is dat toch mooi. Vanuit onze beleving in de tankstationwereld praten we over klanten, maar nu is het heel anders. We krijgen nu namelijk gasten.”

Kansen in de shop

ABM voerde, voordat de overeenkomst met de nieuwe partner werd beklonken, gesprekken met drie verschillende partijen. Het werd daarna snel duidelijk dat het bedrijf een samenwerking met het Duitse Coffee Fellows zou aangaan. “Ze hebben een sterk concept en een goede uitstraling die past bij onze eigen strategie. Daarnaast hebben ze kwalitatief goede producten”, legt Steenhuis uit. Volgens de manager operations slaat ABM een hele andere weg in. Ondanks de jarenlange ervaring van het bedrijf met tankshops, liggen er juist nog veel kansen in de retailtransitie.

(De tekst gaat verder onder de afbeelding)

Coffee Fellows AVIA
Het concept wordt de komende tijd verder uitgerold.

Omdat ABM ervan overtuigd is dat er in de shop zowel ruimte moet zijn voor vernieuwing als voor de bestaande werkwijze met klassieke tankstationproducten, werd het concept in overleg aangepast op de doelgroep van het tankstation. “In de vitrine ligt ook worsten- en saucijzenbroodjes. Dat zijn natuurlijk de producten waar mensen hier specifiek voor komen. Die vind je niet bij een andere Coffee Fellows terug. We hebben echt het gevoel dat je hier een partner van elkaar bent. Natuurlijk zijn we franchisenemers, maar we proberen ook samen te zoeken naar de best mogelijke formule. We willen de lokale markt blijven bedienen. Als daar een bepaalde wens in is, kijken we daarnaar.”

Verdere uitrol van het concept

Uiteindelijk is het de bedoeling dat het concept verder wordt uitgerold. Dat kan met volledige Coffee Fellows-shops, zoals in Soest, maar ook door het toevoegen van de zogenaamde baristabox aan bestaande tankshops. “In principe is het onze intentie om de komende jaren meerdere stations te gaan uitrusten met het concept en die transitie echt door te zetten. We hebben het voordeel dat we met bijna veertig tankstations overal in het land zitten. Het merendeel daarvan is bemand. De shop is voor ons altijd heel belangrijk geweest. We denken dat dit de ideale partij is, omdat Coffee Fellows nog niet op heel veel locaties zit. Er zijn er nu acht van in Nederland.”

Volgens Van Zuijlen en Steenhuis komt het beste van twee werelden samen in Soest: aan de ene kant wordt nog steeds brandstof verkocht en worden klanten ‘voorzien in de reis onderweg’, terwijl aan de andere kant een rustplek wordt gecreëerd waar mensen kunnen zitten en waar bijvoorbeeld vergaderd kan worden. Volgens Steenhuis gaat de shop in Soest hoe dan ook goed uitpakken. “Het wordt een doorslaand succes. Anders waren we hier niet begonnen”, zegt hij trots.

De plannen voor de volgende locaties liggen al klaar. Dat Van Zuijlen leiding mag geven in de eerste Coffee Fellows in de tankstationbranche, is voor haar bijzonder. “Je legt een soort druk bij jezelf, want je wil het wel goed doen. Maar ik vind het ook heel leuk, het is echt een eer om dit te doen. En we hebben een heel leuk team.”

Dit artikel is verschenen in TankPro Magazine nummer 4. Ga voor meer info over abonnementen naar www.tankpro.nl/abonneren

Lees ook:

Onderwerpen: ,

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

ABM en Coffee Fellows brengen twee werelden samen | TankPro.nl

ABM en Coffee Fellows brengen twee werelden samen

Op steenworp afstand van DierenPark Amersfoort opende halverwege juli de allereerste shop van Coffee Fellows in de tankstationbranche. “We zijn van origine een brandstofmaatschappij, maar we gaan nu hele andere dingen doen”, zegt manager operations Pascal Steenhuis van Achilles Brandstoffen Maatschappij (ABM).

De primeur ging naar het Avia-tankstation van ABM in Soest, waar projectleider Jet van Zuijlen een drukke periode beleefde. Na een verbouwing van zo’n vijf weken openden de deuren van de shop aan de Birkstraat weer voor de klanten. Niet alleen de medewerkers moesten even wennen aan de nieuwe omgeving, ook bezoekers waren verbaasd over het eindresultaat. “Dat is wel echt leuk om te zien. Onze vaste gasten vinden het erg mooi”, vertelt Van Zuijlen.

Een andere dimensie

Van Zuijlen werd door ABM aangenomen om de eerste Coffee Fellows-shop van ABM te runnen. Hoewel ze eerder al werkte als tankstationmanager, is de rol die ze nu heeft toch heel anders dan die ze gewend was. “Je moet veel onthouden. Omdat we handleidingen hebben waar alles instaat, kun je gelukkig wel een hoop aflezen. Nu ken ik inmiddels wel alles uit mijn hoofd. Werk drie weken mee en iedereen kan het”, lacht ze. “We verkopen niet alleen broodjes achter de kassa, we maken ook koffie. En niet zomaar koffie die we eerder hadden, maar ook de specials en de bagels. Het is echt een hele andere manier van werken”, beaamt Steenhuis.

Net als de gasten is Steenhuis overigens zelf ook zeer te spreken over het eindresultaat. “Ik vind het echt geweldig. We zijn er al wat langer mee bezig en je hebt iets in je hoofd, maar als je het dan ziet staan, is dat toch mooi. Vanuit onze beleving in de tankstationwereld praten we over klanten, maar nu is het heel anders. We krijgen nu namelijk gasten.”

Kansen in de shop

ABM voerde, voordat de overeenkomst met de nieuwe partner werd beklonken, gesprekken met drie verschillende partijen. Het werd daarna snel duidelijk dat het bedrijf een samenwerking met het Duitse Coffee Fellows zou aangaan. “Ze hebben een sterk concept en een goede uitstraling die past bij onze eigen strategie. Daarnaast hebben ze kwalitatief goede producten”, legt Steenhuis uit. Volgens de manager operations slaat ABM een hele andere weg in. Ondanks de jarenlange ervaring van het bedrijf met tankshops, liggen er juist nog veel kansen in de retailtransitie.

(De tekst gaat verder onder de afbeelding)

Coffee Fellows AVIA
Het concept wordt de komende tijd verder uitgerold.

Omdat ABM ervan overtuigd is dat er in de shop zowel ruimte moet zijn voor vernieuwing als voor de bestaande werkwijze met klassieke tankstationproducten, werd het concept in overleg aangepast op de doelgroep van het tankstation. “In de vitrine ligt ook worsten- en saucijzenbroodjes. Dat zijn natuurlijk de producten waar mensen hier specifiek voor komen. Die vind je niet bij een andere Coffee Fellows terug. We hebben echt het gevoel dat je hier een partner van elkaar bent. Natuurlijk zijn we franchisenemers, maar we proberen ook samen te zoeken naar de best mogelijke formule. We willen de lokale markt blijven bedienen. Als daar een bepaalde wens in is, kijken we daarnaar.”

Verdere uitrol van het concept

Uiteindelijk is het de bedoeling dat het concept verder wordt uitgerold. Dat kan met volledige Coffee Fellows-shops, zoals in Soest, maar ook door het toevoegen van de zogenaamde baristabox aan bestaande tankshops. “In principe is het onze intentie om de komende jaren meerdere stations te gaan uitrusten met het concept en die transitie echt door te zetten. We hebben het voordeel dat we met bijna veertig tankstations overal in het land zitten. Het merendeel daarvan is bemand. De shop is voor ons altijd heel belangrijk geweest. We denken dat dit de ideale partij is, omdat Coffee Fellows nog niet op heel veel locaties zit. Er zijn er nu acht van in Nederland.”

Volgens Van Zuijlen en Steenhuis komt het beste van twee werelden samen in Soest: aan de ene kant wordt nog steeds brandstof verkocht en worden klanten ‘voorzien in de reis onderweg’, terwijl aan de andere kant een rustplek wordt gecreëerd waar mensen kunnen zitten en waar bijvoorbeeld vergaderd kan worden. Volgens Steenhuis gaat de shop in Soest hoe dan ook goed uitpakken. “Het wordt een doorslaand succes. Anders waren we hier niet begonnen”, zegt hij trots.

De plannen voor de volgende locaties liggen al klaar. Dat Van Zuijlen leiding mag geven in de eerste Coffee Fellows in de tankstationbranche, is voor haar bijzonder. “Je legt een soort druk bij jezelf, want je wil het wel goed doen. Maar ik vind het ook heel leuk, het is echt een eer om dit te doen. En we hebben een heel leuk team.”

Dit artikel is verschenen in TankPro Magazine nummer 4. Ga voor meer info over abonnementen naar www.tankpro.nl/abonneren

Lees ook:

Onderwerpen: ,

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.