Flinke boetes pomphouders voor verkoop ‘oude’ sigaretten

Pomphouders kunnen flinke boetes opgelegd krijgen als ze na 18 november nog sigaretten verkopen zonder brandvertraging. Voor kleine bedrijven (minder dan 50 werknemers) geldt in dat geval een boete van 795 euro. Voor grote bedrijven is de boete 1590 euro.

Hiermee ligt de verantwoordelijkheid voor de handhaving van de nieuwe regels bij de pomphouders zelf. Ook is het aan de pomphouders om zo goed mogelijk de oude voorraad te verkopen voor 18 november.

Tabaksfabrikanten

Tabaksfabrikanten zijn over het algemeen niet bereid om de oude voorraad weer terug te nemen. De vier grote fabrikanten Philip Morris, BAT, JTI en Imperial Tobacco zijn deze zomer begonnen met de verkoop van brandvertragende sigaretten.

Een ander probleem voor de pomphouder is dat elke fabrikant de zogeheten LIP-sigaret op een andere wijze herkenbaar maakt op het pakje. Zo hanteren sommigen een ster terwijl anderen weer drie streepjes gebruiken.

Afspraken

Zowel belangenvereniging Bovag als Beta hebben er bij de tabaksindustrie op aangedrongen om eenduidige afspraken te maken. Maar door de omvang van de operatie zou dat onmogelijk zijn, zeggen de fabrikanten. Bovendien geldt het hier een eenmalige omschakeling en is na 18 november de pijn uit de lucht, is de gedachte.

Snelheidsdemper

De brandvertragende sigaret ook wel LIP-sigaret ( Lower Ignition Propensity) genoemd, is bedoeld om het jaarlijks aantal doden (520)  en gewonden (1600) in Europa terug te dringen. Een LIP-sigaret dooft sneller als hij onbeheerd wordt achtergelaten.

Dat zit in het sigarettenpapier dat op twee plaatsen een ‘snelheidsdemper’ kent, zodra niet aan de sigaret wordt getrokken. De nieuwe maatregel geldt niet voor shag en sigaren.

Lees ook: NSO: verantwoordelijkheid zelfdovende sigaret bij fabrikant

Lees ook: Zelfdovende sigaretten verplicht vanaf 18 november

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.