sigaretten, marlboro, camel

NSO: verantwoordelijkheid zelfdovende sigaret bij fabrikant

sigaretten, marlboro, camel

De NSO, brancheorganisatie voor de tabaksdetailhandel, vindt dat de verantwoordelijkheid voor de invoering van de zelfdovende sigaretten bij de fabrikanten neergelegd had moeten worden. Die ligt nu bij de wederverkopers, waar ook tankstationondernemers onder vallen. De zelfdovende sigaretten moeten vanaf 18 november verplicht worden verkocht.

“Het was makkelijker geweest als de hadden gezegd dat fabrikanten vanaf bijvoorbeeld 1 oktober die sigaretten mochten produceren”, zei een woordvoerder van de organisatie tegen de Telegraaf. “Die last ligt nu bij de ondernemer.”  Oude restpartijen mogen na 18 november niet meer in de winkel liggen.

Verantwoordelijk

NSO houdt de groothandel en fabrikanten verantwoordelijk voor de goede overgang naar de zelfdovende sigaret.  “We hopen ook op een soepele teruggave-regeling vanuit de groothandel.” Waarschijnlijk worden niet alle oude pakjes verkocht, waar de ondernemer mee blijft zitten. De Bovag raadde al eerder aan om sigaretten voorzichtig in te kopen.

Eerder dit jaar werd al gepleit voor een soort overgangsregeling naar de zelfdovende of LIP (Lower Ignition Propensity) sigaret. Volgens het ministerie van Volksgezondheid (VWS) was de branche echter allang op de hoogte en het betreft niet alleen Nederland, maar alle Europese landen.

Onderzoek

Onderzoek in 16 Europese landen toont aan dat er jaarlijks 11.000 woning- en bosbranden ontstaan door smeulende sigaretten. Daarbij vielen 520 doden en 1600 gewonden. De EU verwacht dat er door de invoering van de zelfdovende sigaret minder dodelijke slachtoffers vallen.

In de sigaret worden buffers gemaakt van speciaal papier. Daardoor gaan ze na ongeveer een minuut uit. Volgens fabrikanten verandert het niets aan de smaak. Sigaren en vloeipapier worden niet aangepast door de nieuwe maatregel.

Zelfdovende sigaretten

Philip Morris begint deze maand met de productie van de zelfdovende sigaretten, voornamelijk van merken en soorten die niet zo snel verkopen. In Finland, Australië en Canada verkoopt Philip Morris de zelfdovende sigaret al.

De tabaksfabrikant benadrukt echter dat de zelfdovende sigaret niet brandveilig is. “Rokers moeten zich ervan bewust zijn dat elke brandende sigaret bij onzorgvuldigheid brand kan veroorzaken, ook de LIP-sigaret.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.