Toyota gaat fors inzetten op brandstofceltechnologie

Autofabrikant Toyota verwacht komende jaren een flinke toename van de vraag naar brandstofcelvoertuigen. Daarom gaan de Japanners de productie van brandstofcellen en waterstoftanks fors uitbreiden. Behalve een compleet nieuwe locatie voor de massaproductie van brandstofcellen komt er een nieuwe productielijn in een bestaande fabriek om hogedruktanks voor waterstof te produceren.

Toyota is op dit moment een van de slechts twee automerken die in Nederland een auto aanbieden die rijdt op waterstof. De brandstofcel in de Mirai genereert elektriciteit uit waterstof en zuurstof. Deze elektriciteit zorgt dat de elektromotor de auto emissievrij aandrijft. De volledige uitstoot in de keten is uiteraard alleen nul als de waterstof daadwerkelijk groen wordt opgewekt.

De kosten van de waterstoftank en de brandstofcel zijn op dit moment nog hoog. Daardoor zijn modellen die met deze techniek zijn uitgerust behoorlijk prijzig. De Toyota Mirai kost 80.925 euro. De nieuwe Hyundai NEXO die na de zomer leverbaar wordt, 69.995 euro. Massaproductie van brandstofceltechniek is van groot belang om de kosten omlaag te brengen en het aantal auto’s op de weg te vergroten.

Massaproductie

Om meer brandstofcellen te kunnen fabriceren, verplaatst Toyota de productie naar een nieuwe fabriek nabij de Honsha-fabriek in Toyota City, Japan. De productie van de waterstoftanks vindt plaats op een nieuwe productielijn in de nabijgelegen Shimoyama-fabriek. De tanks, waarin waterstof met 700 bar is opgeslagen, worden gemaakt van extra dik koolstofvezel en zijn berekend op de impact van een zware aanrijding.

De brandstofceltechnologie is inmiddels zo ver ontwikkeld dat massaproductie mogelijk is. De productie van de Mirai is inmiddels gegroeid van zo’n zevenhonderd in 2015 tot drieduizend vorig jaar. Toyota richt zich op een wereldwijde afzet van meer dan 30.000 FCEV’s per jaar. Ook willen de Japanners flink investeren in ontwikkeling van waterstofbussen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

1 reactie op “Toyota gaat fors inzetten op brandstofceltechnologie”

Ad van der Meer|29.05.18|09:00

Even in perspectief: Nissan gaat dit jaar al meer Nissan Leafs verkopen. Vanaf volgende maand heeft Tesla 6 weken nodig om zo veel Model 3’s te produceren.

Voor tankhouders is het dus eerder zaak om meer rekening te houden met de groei van elektrische auto’s, dan met waterstofauto’s.

In Noorwegen neemt het volume van benzine en diesel overigens al af. U bent gewaarschuwd! ;-)

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.