Toyota ontwikkelt waterstofauto met bereik van 1000 kilometer

Toyota lanceert op de Tokio Motor Show volgende week een nieuwe waterstofauto met een actieradius van maar liefst duizend kilometer. Het gaat om een conceptauto met de naam Fine-Comfort Ride. De nieuwe 6-persoons sedan, die is uitgerust met een brandstofcel, gaat voorlopig niet in serieproductie.

In vergelijking met de al verkrijgbare Mirai van de Japanse fabrikant is de actieradius er met sprongen op vooruitgegaan; de Mirai heeft per tankbeurt een bereik van 650 kilometer. Met een actieradius van 1000 kilometer loopt Toyota op dit moment voorop in de markt. De techniek van beide modellen werkt overigens hetzelfde. In de brandstofcel wordt waterstof omgezet in elektriciteit, waarbij alleen waterdamp ontstaat.

Inzetten op waterstof

Volgens Bob Carter, vice-president van Toyota Motors North America, zet het merk vol in op het rijden op waterstof. Of het nu om de introductie van de personenauto Mirai gaat, de nieuwe concept Fine-Comfort Ride of het neerzetten van een vrachtwagen met een brandstofcelsysteem, Toyota ziet volop mogelijkheden in toepassing van deze technologie. Het rijden op de schone energiedrager kan voor het zwaar transport een goede manier zijn om de CO2-uitstoot fors terug te dringen.

Toyota timmerde in het verleden vooral aan de weg door toepassing van hybridetechnologie. Onder meer in de Prius werd voor de aandrijving een combinatie van een benzinemotor met een elektromotor toegepast. Op dit moment zet het Japanse merk vooral in op waterstoftechnologie. Naar verluidt staat er voor komende tijd ook nog een volledig elektrisch model in de planning.

Vrachtwagen op waterstof

Ook voor de nieuwe generatie vrachtwagens zien de Japanners een belangrijke rol weggelegd voor waterstof. Een vrachtwagen van Toyota, die is uitgerust met een brandstofcel, wordt vanaf 23 oktober ingezet voor zwaar transport in Californië. Het model heeft afgelopen periode al ruim 6.000 testkilometers op de teller gezet.

De twee brandstofcellen aan boord van de vrachtwagen zijn speciaal ontwikkeld om zware ladingen te vervoeren. Met ruim 670 pk aan boord en een trekkracht van 1796 Nm koppel is dat volgens de ontwikkelaars dik voor elkaar. Op een volle tank waterstof kan de vrachtwagen ruim driehonderd kilometer afleggen.

De waterstoftruck zal goederen in de regio van de haven van Los Angeles en Long Beach gaan vervoeren. Toyota wil met dit zogenaamde Project Portal de capaciteiten van zijn brandstofceltechnologie verder testen en nog meer data verzamelen. De routes worden na verloop van tijd steeds verder uitgebreid.

Groen of niet?

De tank-to-wheel uitstoot van rijden op waterstof is 0 gram CO2 per kilometer. Wil je daadwerkelijk volledig emissievrij kunnen rijden, is het zaak dat waterstof ook echt groen wordt opgewekt. Dat kan onder meer door middel van zonne- en windenergie. In Nederland wordt het grootste gedeelte op dit moment nog opgewekt door middel van fossiele brandstoffen.

Tijdens de Tankstation Vakbeurs wordt ook gesproken over waterstof. Namelijk tijdens de workshop van Team Fast over mierenzuur. Dat kan een ‘drager’ zijn van waterstof. Wil je hier meer over weten? Bezoek dan hun workshop tijdens de Tankstation Vakbeurs op dinsdag 14 november in Expo Houten. Kijk voor meer informatie over deze en andere workshops op: www.tankstationvakbeurs.nl/workshops/

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

1 reactie op “Toyota ontwikkelt waterstofauto met bereik van 1000 kilometer”

Theo Arts|22.02.18|13:59

De huidige autostofauto’s zijn allen te koop in het buitenland,zie Denemarken, Duitsland en Groot Brittannie, maar niet in Nederland. Nederland loopt als gebruikelijk achter de feiten aan. Het plaatsen/aanpassen van de (waterstof)infrastructuur is beduidend goedkoper als het “bizzare” plaatsen van laadpalen, die ieder voor minimaal 12 uur door dezelfde electrische auto bezet blijven. Stop met dat kabelgedoe en geef “gas” bij een landdekkend waterstofnetwerk.Binnen 3 minuten tanken, heerlijk.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.