Britse regering wil laadpalen en waterstofpompen bij tankstations verplichten

De Britse regering wil alle grotere tankstations en tankstations langs snelwegen verplichten om laadpalen voor elektrische auto’s en waterstofpompen te plaatsen. Minister van Transport, John Hayes, wil de maatregel invoeren om elektrisch rijden en rijden op waterstof in Groot-Brittannië een boost te geven. Dat meldt het Britse vakblad Forecourt Trader.

Op dit moment zijn er in Groot-Brittannië zo’n 11.500 laadpunten op openbare plekken. Met het oog op de toekomst moet dat aantal flink omhoog, vindt de Britse minister. Anders zijn er op termijn te weinig plekken waar bestuurders van elektrische auto’s en waterstofauto’s terecht kunnen.

Investeren in elektrisch vervoer en waterstof

Of de plannen daadwerkelijk doorgaan, is nog de vraag. Het Britse parlement buigt zich deze week over het voorstel. Naast de verplichting voor het neerzetten van laadpalen en waterstofstations, wil de regering bovendien 1,2 miljard Pond investeren in onderzoek naar en het realiseren van een infrastructuur die voorbereid is op elektrisch vervoer en waterstofauto’s.

Mochten de plannen daadwerkelijk goedgekeurd worden door het parlement, dan is nog niet precies duidelijk hoeveel tankstations laadpalen en waterstofstations moeten realiseren en op welke termijn dat moet gebeuren. Alle tankstations langs snelwegen vallen dan sowieso onder de nieuwe regelgeving. Daarnaast moeten ook andere ‘grotere’ tankstations de plannen uitvoeren. Wanneer een tankstation binnen deze groep valt, wordt niet vermeld.

Plannen van de Europese Commissie

De Europese Commissie pleitte in 2013 al eens voor een verplichting om bij tankstations laadpalen voor elektrische auto’s te plaatsen. Brancheorganisaties BETA en BOVAG zagen destijds weinig in dat plan. Volgens beide partijen is het toch vooral aan de markt om daarin een weg te vinden en moet de overheid geen verplichtingen opleggen.

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Britse regering wil laadpalen en waterstofpompen bij tankstations verplichten | TankPro.nl

Britse regering wil laadpalen en waterstofpompen bij tankstations verplichten

De Britse regering wil alle grotere tankstations en tankstations langs snelwegen verplichten om laadpalen voor elektrische auto’s en waterstofpompen te plaatsen. Minister van Transport, John Hayes, wil de maatregel invoeren om elektrisch rijden en rijden op waterstof in Groot-Brittannië een boost te geven. Dat meldt het Britse vakblad Forecourt Trader.

Op dit moment zijn er in Groot-Brittannië zo’n 11.500 laadpunten op openbare plekken. Met het oog op de toekomst moet dat aantal flink omhoog, vindt de Britse minister. Anders zijn er op termijn te weinig plekken waar bestuurders van elektrische auto’s en waterstofauto’s terecht kunnen.

Investeren in elektrisch vervoer en waterstof

Of de plannen daadwerkelijk doorgaan, is nog de vraag. Het Britse parlement buigt zich deze week over het voorstel. Naast de verplichting voor het neerzetten van laadpalen en waterstofstations, wil de regering bovendien 1,2 miljard Pond investeren in onderzoek naar en het realiseren van een infrastructuur die voorbereid is op elektrisch vervoer en waterstofauto’s.

Mochten de plannen daadwerkelijk goedgekeurd worden door het parlement, dan is nog niet precies duidelijk hoeveel tankstations laadpalen en waterstofstations moeten realiseren en op welke termijn dat moet gebeuren. Alle tankstations langs snelwegen vallen dan sowieso onder de nieuwe regelgeving. Daarnaast moeten ook andere ‘grotere’ tankstations de plannen uitvoeren. Wanneer een tankstation binnen deze groep valt, wordt niet vermeld.

Plannen van de Europese Commissie

De Europese Commissie pleitte in 2013 al eens voor een verplichting om bij tankstations laadpalen voor elektrische auto’s te plaatsen. Brancheorganisaties BETA en BOVAG zagen destijds weinig in dat plan. Volgens beide partijen is het toch vooral aan de markt om daarin een weg te vinden en moet de overheid geen verplichtingen opleggen.

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.