Fieten Olie LPG BigBrother
innovatie

Fieten Olie komt met primeur: onbemand LPG tanken

Foto: FIeten Olie

Het is voor het eerst mogelijk om in Nederland 24 uur per dag onbemand LPG te tanken. Dat kan bij het tankstation van Fieten Olie in het Overijsselse ’s-Heerenbroek, meldt het bedrijf. Aan de hand van een slim camerasysteem kunnen klanten de brandstof op elk gewenst moment afnemen.

De veiligheidskeuringen zijn inmiddels afgerond. Volgens directeur Richard Fieten reageren de klanten enthousiast op de innovatie. “Ze zijn vooral blij dat ze nu 24/7 kunnen tanken en geen rekening meer hoeven te houden met openingstijden van de shop.” Ook ziet hij de omzet van de brandstof weer stijgen. “Iets dat we van LPG niet meer gewend waren.”

Contact met Audit Center

Het Fieten-tankstation gaat sinds 14 maart onbemand verder, wat betekent dat het aanbieden van de brandstof eigenlijk niet meer is toegestaan. Toezicht is namelijk verplicht. Om klanten toch de hele dag door van LPG te kunnen voorzien, kwam de onderneming uit Hollandscheveld samen met BigBrother en TSG Nederland tot een oplossing: een systeem waarmee toezicht op afstand gehouden kan worden. Als de klant het product ‘LPG’ via de betaalautomaat kiest, beoordeelt een toezichthouder na autorisatie op afstand of de omgeving veilig is.

“Door op de dodemansknop te drukken wordt een signaal gestuurd naar het Audit Center van BigBrother. Hier zitten geïnstrueerde auditoren 24 uur per dag klaar om de transactie te controleren. Zodra de omgeving goedgekeurd is, geeft de auditor de pomp vrij en zal de LPG in het voertuig worden gepompt”, legt Dennis Klarenbeek van het camerabedrijf uit. “Dit allemaal gebeurt binnen ongeveer drie tot vier seconden. Voor de regelgeving is het belangrijk dat er een logboek wordt bijgehouden met daarin de data en tijden, de hoeveelheid LPG en wie er getankt heeft. Met de slimme modules van PumpWatch gebeurt dit automatisch en kunnen alle transacties van de afgelopen periode met één druk op de knop worden getoond.”

8 miljoen transacties

Volgens Klarenbeek is het sinds de invoering van de nieuwe regelgeving (PGS 16) afgelopen zomer mogelijk om transacties op afstand goed te keuren. In Ierland werd door het camerabedrijf al langer gewerkt met eenzelfde soort systeem op onbemande locaties. Daar moet bij elke benzinetransactie worden meegekeken voordat de pomp wordt vrijgegeven, vertelt de account manager. Het systeem in ’s-Heerenbroek kon daarom bijna een-op-een gekopieerd worden. “In de nieuwe PGS16 wordt wel een aantal eisen gesteld aan dit toezicht. Doordat deze allemaal in PumpWatch geïntegreerd zijn, hebben we één oplossing voor het live toezicht, maar ook voor het naslagwerk ontwikkeld.”

Tot dusverre werden in Ierland al meer dan acht miljoen transacties voor Euro 95 op deze manier uitgevoerd via de veertig tankstations die zich bij BigBrother aansloten. “Alleen het grote verschil met het systeem hier is dat een LPG-installatie net iets anders werkt en dat de regelgeving strenger is, wil je dit met toezicht op afstand doen. De afgelopen tijd hebben we daarom extra aandacht besteed om dit ook werkbaar voor LPG te maken.”

Uitrol van oplossing

Onlangs voegde Fieten Olie alweer tankstation nummer 48 aan het netwerk toe. Het voormalige Shell-station aan de Haaksbergerstraat in Beckum/Hengelo werd per 1 maart overgenomen. Daar is overigens geen LPG te vinden. Of uiteindelijk meerdere tankstations in het netwerk waar deze brandstof wel beschikbaar is de oplossing krijgen, wordt nog door het bedrijf onderzocht. “We gebruiken dit als pilot en beslissen daarna of we dit ook op onze andere locaties gaan toepassen”, aldus Fieten.

BigBrother ziet al wel een grote toekomst voor het onbemand tanken van LPG weggelegd. Klarenbeek: “We hebben op dit moment al meerdere trajecten lopen om de implementatie van deze oplossing te onderzoeken en ik ben er dan ook van overtuigd dat we dit jaar veel nieuwe locaties zullen voorzien van deze oplossing. Doordat we de stabiliteit van PumpWatch gebruiken, weten we dat we een goede oplossing bieden, want als het systeem het even niet doet, kan er ook geen LPG worden getankt. We hebben ervaring met de integratie in bedrijfsprocessen van onze klanten en dit maakt dan ook dat we deze oplossing op grote schaal kunnen uitrollen.”

Bovendien ziet de account manager deze oplossing als een goed alternatief voor tankstations die zonder shop verdergaan. “Wij denken dat LPG een belangrijke rol kan spelen in de energietransitie. Zeker als je over wilt stappen naar waterstof kan het aanhouden van je LPG-installatie een goede stap zijn, gezien de veiligheidsmaatregelen die erbij komen kijken. Maar omdat er geïnvesteerd moet worden, is de keuze hierin moeilijk. Ook omdat je de shop dan open moet houden voor toezicht. Deze manier van toezicht op LPG is dé oplossing voor deze situatie.”

Lees ook:

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

1 reactie op “Fieten Olie komt met primeur: onbemand LPG tanken”

Bart Q|11.04.22|11:17

Dit is een geniaal idee! Ik rijd zelf nu 2 jaar op LPG, met een TSI en een Vialle installatie – het bespaart me een hoop geld, maar jammer is dat je niet vaak na 22:00 uur kan tanken. In dorpen is dit eerder 21:00..

Terwijl ik regelmatig in de nacht rijd, dus komt het er op neer dat ik vaak al na 300km ga tanken (ik rijd alleen lange afstanden) omdat ik anders mijn tank helemaal leeg zou rijden. Ik zou zeggen; graag meer mogelijkheden! Het is jammer dat ik niet bij dit station in de buurt woon.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Fieten Olie komt met primeur: onbemand LPG tanken | TankPro.nl
Fieten Olie LPG BigBrother
innovatie

Fieten Olie komt met primeur: onbemand LPG tanken

Foto: FIeten Olie

Het is voor het eerst mogelijk om in Nederland 24 uur per dag onbemand LPG te tanken. Dat kan bij het tankstation van Fieten Olie in het Overijsselse ’s-Heerenbroek, meldt het bedrijf. Aan de hand van een slim camerasysteem kunnen klanten de brandstof op elk gewenst moment afnemen.

De veiligheidskeuringen zijn inmiddels afgerond. Volgens directeur Richard Fieten reageren de klanten enthousiast op de innovatie. “Ze zijn vooral blij dat ze nu 24/7 kunnen tanken en geen rekening meer hoeven te houden met openingstijden van de shop.” Ook ziet hij de omzet van de brandstof weer stijgen. “Iets dat we van LPG niet meer gewend waren.”

Contact met Audit Center

Het Fieten-tankstation gaat sinds 14 maart onbemand verder, wat betekent dat het aanbieden van de brandstof eigenlijk niet meer is toegestaan. Toezicht is namelijk verplicht. Om klanten toch de hele dag door van LPG te kunnen voorzien, kwam de onderneming uit Hollandscheveld samen met BigBrother en TSG Nederland tot een oplossing: een systeem waarmee toezicht op afstand gehouden kan worden. Als de klant het product ‘LPG’ via de betaalautomaat kiest, beoordeelt een toezichthouder na autorisatie op afstand of de omgeving veilig is.

“Door op de dodemansknop te drukken wordt een signaal gestuurd naar het Audit Center van BigBrother. Hier zitten geïnstrueerde auditoren 24 uur per dag klaar om de transactie te controleren. Zodra de omgeving goedgekeurd is, geeft de auditor de pomp vrij en zal de LPG in het voertuig worden gepompt”, legt Dennis Klarenbeek van het camerabedrijf uit. “Dit allemaal gebeurt binnen ongeveer drie tot vier seconden. Voor de regelgeving is het belangrijk dat er een logboek wordt bijgehouden met daarin de data en tijden, de hoeveelheid LPG en wie er getankt heeft. Met de slimme modules van PumpWatch gebeurt dit automatisch en kunnen alle transacties van de afgelopen periode met één druk op de knop worden getoond.”

8 miljoen transacties

Volgens Klarenbeek is het sinds de invoering van de nieuwe regelgeving (PGS 16) afgelopen zomer mogelijk om transacties op afstand goed te keuren. In Ierland werd door het camerabedrijf al langer gewerkt met eenzelfde soort systeem op onbemande locaties. Daar moet bij elke benzinetransactie worden meegekeken voordat de pomp wordt vrijgegeven, vertelt de account manager. Het systeem in ’s-Heerenbroek kon daarom bijna een-op-een gekopieerd worden. “In de nieuwe PGS16 wordt wel een aantal eisen gesteld aan dit toezicht. Doordat deze allemaal in PumpWatch geïntegreerd zijn, hebben we één oplossing voor het live toezicht, maar ook voor het naslagwerk ontwikkeld.”

Tot dusverre werden in Ierland al meer dan acht miljoen transacties voor Euro 95 op deze manier uitgevoerd via de veertig tankstations die zich bij BigBrother aansloten. “Alleen het grote verschil met het systeem hier is dat een LPG-installatie net iets anders werkt en dat de regelgeving strenger is, wil je dit met toezicht op afstand doen. De afgelopen tijd hebben we daarom extra aandacht besteed om dit ook werkbaar voor LPG te maken.”

Uitrol van oplossing

Onlangs voegde Fieten Olie alweer tankstation nummer 48 aan het netwerk toe. Het voormalige Shell-station aan de Haaksbergerstraat in Beckum/Hengelo werd per 1 maart overgenomen. Daar is overigens geen LPG te vinden. Of uiteindelijk meerdere tankstations in het netwerk waar deze brandstof wel beschikbaar is de oplossing krijgen, wordt nog door het bedrijf onderzocht. “We gebruiken dit als pilot en beslissen daarna of we dit ook op onze andere locaties gaan toepassen”, aldus Fieten.

BigBrother ziet al wel een grote toekomst voor het onbemand tanken van LPG weggelegd. Klarenbeek: “We hebben op dit moment al meerdere trajecten lopen om de implementatie van deze oplossing te onderzoeken en ik ben er dan ook van overtuigd dat we dit jaar veel nieuwe locaties zullen voorzien van deze oplossing. Doordat we de stabiliteit van PumpWatch gebruiken, weten we dat we een goede oplossing bieden, want als het systeem het even niet doet, kan er ook geen LPG worden getankt. We hebben ervaring met de integratie in bedrijfsprocessen van onze klanten en dit maakt dan ook dat we deze oplossing op grote schaal kunnen uitrollen.”

Bovendien ziet de account manager deze oplossing als een goed alternatief voor tankstations die zonder shop verdergaan. “Wij denken dat LPG een belangrijke rol kan spelen in de energietransitie. Zeker als je over wilt stappen naar waterstof kan het aanhouden van je LPG-installatie een goede stap zijn, gezien de veiligheidsmaatregelen die erbij komen kijken. Maar omdat er geïnvesteerd moet worden, is de keuze hierin moeilijk. Ook omdat je de shop dan open moet houden voor toezicht. Deze manier van toezicht op LPG is dé oplossing voor deze situatie.”

Lees ook:

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

1 reactie op “Fieten Olie komt met primeur: onbemand LPG tanken”

Bart Q|11.04.22|11:17

Dit is een geniaal idee! Ik rijd zelf nu 2 jaar op LPG, met een TSI en een Vialle installatie – het bespaart me een hoop geld, maar jammer is dat je niet vaak na 22:00 uur kan tanken. In dorpen is dit eerder 21:00..

Terwijl ik regelmatig in de nacht rijd, dus komt het er op neer dat ik vaak al na 300km ga tanken (ik rijd alleen lange afstanden) omdat ik anders mijn tank helemaal leeg zou rijden. Ik zou zeggen; graag meer mogelijkheden! Het is jammer dat ik niet bij dit station in de buurt woon.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.