Foto: Shell.com

Vraag naar LNG in 2018 wereldwijd flink gestegen

Foto: Shell.com

De wereldwijde vraag naar LNG neemt snel toe. Vooral in Azië is vloeibaar aardgas in opkomst als alternatieve brandstof. Dat blijkt uit cijfers van Shell. Volgens het concern kwam de teller vorig jaar uit op 319 miljoen ton, een toename van 27 miljoen ton. De Brits-Nederlandse olie- en gasreus voorspelt dat in 2019 de vraag met 35 miljoen ton toeneemt.

Zowel in Europa als in Azië wordt de komende jaren een verdere groei voorzien. In China wordt op dit moment flink ingezet op alternatieve brandstoffen om de luchtkwaliteit te verbeteren. De Chinese import van LNG nam in 2018 met 40 procent toe ten opzichte van het jaar ervoor. In totaal werd in China 16 miljoen ton LNG meer verbruikt dan in 2017. LNG is geschikt als alternatief voor diesel, onder meer voor zwaar vrachtverkeer en de scheepvaart. Het aantal trucks dat kan rijden op LNG is afgelopen jaren snel gestegen. Gebruik van vloeibaar aardgas leidt tot minder uitstoot van schadelijke stoffen en minder geluidsoverlast.

De toenemende vraag naar LNG in China heeft er volgens Maarten Wetselaar, Integrated Gas and New Energies Director bij Shell, voor gezorgd dat de luchtkwaliteit in een aantal van de grootste steden van China verbeterd is. “China’s succes in het schoner maken van de lucht voor miljoenen mensen laat zien welke belangrijke rol aardgas kan spelen in het verschaffen van meer schonere energie in de wereld.” Volgens Wetselaar gaat deze groei zich doorzetten komende jaren. “Er wordt geïnvesteerd in nieuwe projecten, maar er zal meer nodig zijn.”

LNG van 9 naar 4 bar

En Shell heeft meer nieuws op het gebied van LNG. Nog voor de zomer worden alle LNG-stations in Nederland namelijk omgebouwd van 9 naar 4 bar. LNG-trucks kunnen hierdoor meer vloeibaar aardgas opslaan in hun tank, waardoor de actieradius toeneemt. Het Shell-station in de Waalhaven in Rotterdam had eerder deze maand de primeur.

Eind 2018 werd bekend dat de bestaande LNG-teruggaveregeling in 2019 niet doorgezet zou worden. Volgens staatssecretaris Snel was de accijnsregeling niet doelmatig genoeg en kostte het de overheid te veel geld. Een groot aantal partijen – die afgelopen jaren fors hebben geïnvesteerd in LNG – reageerden ontstemd op het niet voortzetten van de plannen. Onlangs deed Staatssecretaris Menno Snel van Financiën tijdens een Kamerdebat echter de belofte een oplossing te zoeken om het gebruik van LNG ook komende jaren te stimuleren.

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Vraag naar LNG in 2018 wereldwijd flink gestegen | TankPro.nl
Foto: Shell.com

Vraag naar LNG in 2018 wereldwijd flink gestegen

Foto: Shell.com

De wereldwijde vraag naar LNG neemt snel toe. Vooral in Azië is vloeibaar aardgas in opkomst als alternatieve brandstof. Dat blijkt uit cijfers van Shell. Volgens het concern kwam de teller vorig jaar uit op 319 miljoen ton, een toename van 27 miljoen ton. De Brits-Nederlandse olie- en gasreus voorspelt dat in 2019 de vraag met 35 miljoen ton toeneemt.

Zowel in Europa als in Azië wordt de komende jaren een verdere groei voorzien. In China wordt op dit moment flink ingezet op alternatieve brandstoffen om de luchtkwaliteit te verbeteren. De Chinese import van LNG nam in 2018 met 40 procent toe ten opzichte van het jaar ervoor. In totaal werd in China 16 miljoen ton LNG meer verbruikt dan in 2017. LNG is geschikt als alternatief voor diesel, onder meer voor zwaar vrachtverkeer en de scheepvaart. Het aantal trucks dat kan rijden op LNG is afgelopen jaren snel gestegen. Gebruik van vloeibaar aardgas leidt tot minder uitstoot van schadelijke stoffen en minder geluidsoverlast.

De toenemende vraag naar LNG in China heeft er volgens Maarten Wetselaar, Integrated Gas and New Energies Director bij Shell, voor gezorgd dat de luchtkwaliteit in een aantal van de grootste steden van China verbeterd is. “China’s succes in het schoner maken van de lucht voor miljoenen mensen laat zien welke belangrijke rol aardgas kan spelen in het verschaffen van meer schonere energie in de wereld.” Volgens Wetselaar gaat deze groei zich doorzetten komende jaren. “Er wordt geïnvesteerd in nieuwe projecten, maar er zal meer nodig zijn.”

LNG van 9 naar 4 bar

En Shell heeft meer nieuws op het gebied van LNG. Nog voor de zomer worden alle LNG-stations in Nederland namelijk omgebouwd van 9 naar 4 bar. LNG-trucks kunnen hierdoor meer vloeibaar aardgas opslaan in hun tank, waardoor de actieradius toeneemt. Het Shell-station in de Waalhaven in Rotterdam had eerder deze maand de primeur.

Eind 2018 werd bekend dat de bestaande LNG-teruggaveregeling in 2019 niet doorgezet zou worden. Volgens staatssecretaris Snel was de accijnsregeling niet doelmatig genoeg en kostte het de overheid te veel geld. Een groot aantal partijen – die afgelopen jaren fors hebben geïnvesteerd in LNG – reageerden ontstemd op het niet voortzetten van de plannen. Onlangs deed Staatssecretaris Menno Snel van Financiën tijdens een Kamerdebat echter de belofte een oplossing te zoeken om het gebruik van LNG ook komende jaren te stimuleren.

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.