Staatssecretaris wil rijden op LNG toch blijven stimuleren

Staatssecretaris Menno Snel van Financiën gaat op zoek naar een oplossing om het gebruik van LNG ook komende jaren te stimuleren. Hij deed die belofte tijdens een Kamerdebat waarin het niet doorzetten van de accijnsteruggaveregeling werd besproken.

Goed nieuws voor transportbedrijven die rijden op LNG en partijen die afgelopen jaren fors hebben geïnvesteerd in het bouwen aan een netwerk van tanklocaties. Het kabinet gaat namelijk kijken naar manieren om bedrijven die rijden op vloeibaar aardgas een financiële stimulans te geven. Hoe deze regeling er precies uit gaat zien, is volgens de staatssecretaris nog niet duidelijk.

In het concept-Klimaatakkoord wordt bio-LNG genoemd als interessante optie zolang er nog geen goede elektrische alternatieven zijn. ‘Ook voor zwaar wegvervoer komen er steeds meer elektrische alternatieven (batterij-elektrisch en waterstof) in gebruik. Tijdelijk gebruikt zwaar wegvervoer duurzame en synthetische biofuels/biokerosine/bioLNG als overgangsbeleid naar zero-emissie energiedragers.’

Te duur

​​Eind 2018 werd bekend dat de bestaande LNG-teruggaveregeling, in 2019 niet doorgezet zou worden. Volgens staatssecretaris Snel was de regeling niet doelmatig genoeg en kostte het de overheid te veel geld. Een groot aantal partijen – die afgelopen jaren fors hebben geïnvesteerd in LNG – reageerden ontstemd op het niet voortzetten van de plannen. Brancheorganisaties TLN en Evofenedex gaven meteen aan dat dit geen goed idee was.​ Ook truckfabrikanten vonden het niet doorzetten van de maatregel een slecht plan. Afschaffing van de regeling bemoeilijkt de overstap naar bio-LNG en dupeert bedrijven die hun nek uitstaken door vrachtwagens te kopen die kunnen rijden op vloeibaar aardgas, vinden zij.

Ook de branche reageerde teleurgesteld. PitPoint.LNG besloot eind december om de plannen voor drie nieuwe locaties voorlopig uit te stellen. Volgens het bedrijf worden door het niet verlengen van de regeling investeringen in zowel de infrastructuur als in LNG-trucks ontmoedigd. De bouw van het eerste LNG-tankstation van PitPoint.LNG in België is ondertussen van start gegaan. Klanten van de bestaande Total-locatie in Rekkem kunnen vanaf april terecht voor het tanken van vloeibaar aardgas.

Minder uitstoot

LNG, ook wel bekend onder de naam vloeibaar aardgas, is een alternatief voor zwaar vrachtverkeer en voor de scheepvaart. Rijden op LNG leidt tot minder uitstoot van schadelijke stoffen en minder geluidsoverlast. In België is de accijns op LNG lager dan in Nederland. Bij vervoer in Duitsland profiteren transporteurs van de Duitse Maut-vrijstelling die sinds 1 januari 2019 geldt voor vrachtwagens op LNG en CNG.

Een groot aantal bedrijven, waaronder Shell, Rolande en PitPoint, zet op dit moment in op LNG. Ook heel wat andere partijen houden zich bezig met vloeibaar aardgas. Zo’n 25 bedrijven hebben zich aangesloten bij het Nationaal LNG Platform. Op dit moment zijn er in Nederland zo’n 25 locaties waar vloeibaar aardgas getankt kan worden. Daarmee is ons land een van de voorlopers. In België is het aantal stations nog op een hand te tellen, maar de verwachting is dat dit komende tijd gaat veranderen.

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

1 reactie op “Staatssecretaris wil rijden op LNG toch blijven stimuleren”

Mylan Piron|17.02.19|14:41

In Heverlee (België) is men ook bezig met de bouw van het eerste LNG-tankstation (ook CNG) langs de snelweg in Europa als ik het goed begrepen heb, namelijk langs de E40.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Staatssecretaris wil rijden op LNG toch blijven stimuleren | TankPro.nl

Staatssecretaris wil rijden op LNG toch blijven stimuleren

Staatssecretaris Menno Snel van Financiën gaat op zoek naar een oplossing om het gebruik van LNG ook komende jaren te stimuleren. Hij deed die belofte tijdens een Kamerdebat waarin het niet doorzetten van de accijnsteruggaveregeling werd besproken.

Goed nieuws voor transportbedrijven die rijden op LNG en partijen die afgelopen jaren fors hebben geïnvesteerd in het bouwen aan een netwerk van tanklocaties. Het kabinet gaat namelijk kijken naar manieren om bedrijven die rijden op vloeibaar aardgas een financiële stimulans te geven. Hoe deze regeling er precies uit gaat zien, is volgens de staatssecretaris nog niet duidelijk.

In het concept-Klimaatakkoord wordt bio-LNG genoemd als interessante optie zolang er nog geen goede elektrische alternatieven zijn. ‘Ook voor zwaar wegvervoer komen er steeds meer elektrische alternatieven (batterij-elektrisch en waterstof) in gebruik. Tijdelijk gebruikt zwaar wegvervoer duurzame en synthetische biofuels/biokerosine/bioLNG als overgangsbeleid naar zero-emissie energiedragers.’

Te duur

​​Eind 2018 werd bekend dat de bestaande LNG-teruggaveregeling, in 2019 niet doorgezet zou worden. Volgens staatssecretaris Snel was de regeling niet doelmatig genoeg en kostte het de overheid te veel geld. Een groot aantal partijen – die afgelopen jaren fors hebben geïnvesteerd in LNG – reageerden ontstemd op het niet voortzetten van de plannen. Brancheorganisaties TLN en Evofenedex gaven meteen aan dat dit geen goed idee was.​ Ook truckfabrikanten vonden het niet doorzetten van de maatregel een slecht plan. Afschaffing van de regeling bemoeilijkt de overstap naar bio-LNG en dupeert bedrijven die hun nek uitstaken door vrachtwagens te kopen die kunnen rijden op vloeibaar aardgas, vinden zij.

Ook de branche reageerde teleurgesteld. PitPoint.LNG besloot eind december om de plannen voor drie nieuwe locaties voorlopig uit te stellen. Volgens het bedrijf worden door het niet verlengen van de regeling investeringen in zowel de infrastructuur als in LNG-trucks ontmoedigd. De bouw van het eerste LNG-tankstation van PitPoint.LNG in België is ondertussen van start gegaan. Klanten van de bestaande Total-locatie in Rekkem kunnen vanaf april terecht voor het tanken van vloeibaar aardgas.

Minder uitstoot

LNG, ook wel bekend onder de naam vloeibaar aardgas, is een alternatief voor zwaar vrachtverkeer en voor de scheepvaart. Rijden op LNG leidt tot minder uitstoot van schadelijke stoffen en minder geluidsoverlast. In België is de accijns op LNG lager dan in Nederland. Bij vervoer in Duitsland profiteren transporteurs van de Duitse Maut-vrijstelling die sinds 1 januari 2019 geldt voor vrachtwagens op LNG en CNG.

Een groot aantal bedrijven, waaronder Shell, Rolande en PitPoint, zet op dit moment in op LNG. Ook heel wat andere partijen houden zich bezig met vloeibaar aardgas. Zo’n 25 bedrijven hebben zich aangesloten bij het Nationaal LNG Platform. Op dit moment zijn er in Nederland zo’n 25 locaties waar vloeibaar aardgas getankt kan worden. Daarmee is ons land een van de voorlopers. In België is het aantal stations nog op een hand te tellen, maar de verwachting is dat dit komende tijd gaat veranderen.

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

1 reactie op “Staatssecretaris wil rijden op LNG toch blijven stimuleren”

Mylan Piron|17.02.19|14:41

In Heverlee (België) is men ook bezig met de bouw van het eerste LNG-tankstation (ook CNG) langs de snelweg in Europa als ik het goed begrepen heb, namelijk langs de E40.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.