Fountain Fuel startschot bouw energiestation Amersfoort

Bouw eerste Fountain Fuel-station in Amersfoort van start gegaan

Het startschot voor de bouw van het eerste energiestation is gegeven Foto's: Fountain Fuel

De bouw van het eerste energiestation van Fountain Fuel is vrijdag officieel begonnen. Op de locatie in Amersfoort wordt waterstof gecombineerd met elektrische snelladers. De werkzaamheden op bedrijventerrein De Wieken Vinkenhoef vinden plaats tussen oktober 2022 en april 2023.

Op de locatie is volgens Stephan Bredewold, directeur-bestuurder van Fountain Fuel, gegarandeerd vraag naar waterstof. “In eerste instantie van lokale overheden, ondernemers en particuliere koplopers. Fountain Fuel werkt ook samen met fabrikanten en leasingmaatschappijen om de vloot van waterstofvoertuigen te stimuleren.”

Samenwerking met Linde Engineering

Linde Engineering zal de eerste drie Fountain Fuel-stations in Nederland voorzien van waterstof. Het bedrijf zal daarvoor de zogenaamde Twin IC90 waterstoftanksystemen leveren. Die zijn uitgerust met twee compressoren om de gasvormige brandstof te leveren. Zowel personenauto’s (700 bar) als grotere voertuigen, zoals vrachtwagens en bussen (350 bar), kunnen er straks tanken.

“Bij de keuze van de waterstoftanktechnologie voor onze emissieloze energiestations hebben we gekozen voor Linde Engineering op basis van de staat van dienst van het bedrijf op het gebied van kwaliteit, betrouwbaarheid, efficiëntie en veiligheid”, stelt Steef Severijn, directeur-bestuurder van Fountain Fuel. Het bedrijf bouwde en leverde wereldwijd al meer dan 200 waterstoftankstations. In Nederland worden de stations van Fountain Fuel voor het eerst uitgerust met deze apparatuur.

(De tekst gaat verder onder de afbeelding)

Fountain Fuel Amersfoort energiestation
Zo gaat het eerste Fountain Fuel-station in Amersfoort eruit zien.

Eén station is géén station, is de gedachte van Fountain Fuel. Het bedrijf opent daarom naar verwachting in 2023 drie locaties. Na Amersfoort volgen stations in Rotterdam en Nijmegen. Fountain Fuel heeft als doel om in 2025 elf stations te exploiteren. In 2030 moeten er zelfs vijftig zero-emissie energiestations in Nederland gerealiseerd zijn. Waterstof en elektrisch laden is daarbij een steeds terugkerende combinatie. De onderneming gelooft namelijk in de kracht van ‘én én’, niet ‘óf óf’. Sommige stations zullen ook een shop en andere nevenontwikkelingen krijgen.

Shops bij energiestations

Mogelijk staat duurzaamheid in die shops ook centraal. ‘’We zijn in gesprek met retailers om onze lijn door te trekken en bijvoorbeeld geen tabak te verkopen en alleen maar gezonde en biologische producten. We willen daarentegen geen stempel krijgen dat we alleen maar op geitenwollen sokken lopen. Het moet wel een beetje realistisch en haalbaar blijven”, vertelde Bredewold eerder in een interview met TankPro.

Het energiestation in Amersfoort wordt gerealiseerd in samenwerking met de gemeente Amersfoort, de provincie Utrecht, waterstofleverancier Linde en met subsidie van de EU.

Lees ook:

De Tankstation & Carwash Vakbeurs, hét grootste vakevenement voor de tankstation- en carwashbranche in Nederland en België, zal dit jaar plaatsvinden op 9 en 10 november 2022 in de Expo Houten. Schrijf je nu in!

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.