ILT houdt vast aan 1 januari 2023 als ingangsdatum statiegeld op blikjes

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) legt definitief een preventieve last onder dwangsom (LOD) op aan het Afvalfonds Verpakkingen (AV) en veertien producenten en importeurs van dranken in blik. Zij zeggen namelijk nog steeds niet aan de deadline van 31 december te gaan voldoen om het statiegeldsysteem voor blikjes op orde te hebben. De dwangsom betreft in totaal 28 miljoen euro.

Deze zomer vroegen de betrokken partijen uitstel aan tot 1 april 2023. Het zou volgens hen niet mogelijk zijn om alle benodigde voorbereidingen voor de invoering van het statiegeldsysteem in de komende maanden te treffen. De ILT, dat toeziet en handhaaft op de naleving van het Besluit beheer verpakkingen uit 2014, waarschuwde toen al voor een voornemen tot last onder dwangsom (vLOD) om duidelijk te maken dat het later invoeren van statiegeld op blikjes niet aan de orde is. De betrokken partijen konden daar tot half augustus op reageren.

‘Genoeg tijd gehad’

“De ILT heeft inmiddels alle zienswijzen zorgvuldig gewogen, maar ziet dat het bedrijfsleven onvoldoende actie onderneemt om het heffen van statiegeld op blikjes vanaf 1 januari 2023 alsnog te realiseren. Daarnaast heeft het Afvalfonds Verpakkingen (AV) onvoldoende bewijzen aangeleverd die een uitstel tot 1 april 2023 rechtvaardigen. De ILT gaat nu handhaven, omdat de inspectie ervoor wil zorgen dat de nieuwe wet (invoer statiegeld blik) wordt nageleefd”, meldt de instantie.

Volgens Karin Visser, directeur toezicht en opsporing bij de ILT, is al bijna twee jaar bekend dat de maatregel eraan komt. Er is volgens haar dan ook voldoende voorbereidingstijd geweest. Bovendien tonen voorbeelden van supermarkten en bedrijven die al wel blikjes aannemen aan dat het kan, zegt ze. “De sector blijft echter terugtrekkende bewegingen maken. Het is een verantwoordelijkheid van de sector om dit alsnog voor elkaar te krijgen. Iedereen begrijpt dat het invoeren van statiegeld op blikjes een belangrijke bijdrage levert aan het hoogwaardig recyclen van grondstoffen en het tegengaan van zwerfafval en dus aan de circulaire economie.”

Betrouwbaar systeem pas later mogelijk

Stichting Afvalfonds Verpakkingen laat in een reactie weten voorstander te zijn van de invoering van statiegeld op blik en druk bezig te zijn om vanaf 1 april 2023, samen met alle betrokken partijen, een landelijk dekkend, consumentvriendelijk statiegeldsysteem klaar te hebben. “Uiteraard zijn wij ons bewust van de wettelijke ingangsdatum van 31 december 2022 voor statiegeld op blik. Wij kunnen echter pas instaan voor een robuust en betrouwbaar statiegeldsysteem voor blik vanaf 1 april 2023. Alleen dan kunnen we chaos voorkomen en daardoor de doelstelling van het statiegeldsysteem op de langere termijn behalen.”

Door op 1 april 2023 te starten handelt het Afvalfonds naar eigen zeggen zoveel mogelijk in lijn met de ‘door de wet beoogde belangen en met het oog op een goed functionerend statiegeldsysteem’. “In plaats van te starten op 31 december 2022 – wanneer er dus nog géén landelijk dekkend en succesvol statiegeldsysteem mogelijk is – met alle gevolgen van dien. Uiteindelijk is er maar één belang en dat is dat zwerfafval daadwerkelijk voorkomen gaat worden. Dat is het gezamenlijk doel van en voor iedereen.”

Enkel handhavend optreden

Jaarlijks worden 2,5 miljard blikjes verkocht, waarvan een deel in het petrolkanaal. “Graag willen wij nog het volgende benadrukken. Het Afvalfonds voert voor alle producenten en importeurs de UPV (uitgebreide producentenverantwoordelijkheid) uit, ook die van statiegeld op blik. Het Afvalfonds is dan ook van mening dat ILT – wat betreft de implementatie van een landelijk dekkend statiegeldsysteem voor blik – enkel handhavend kan optreden tegen het Afvalfonds. Het Afvalfonds zal over de preventieve last onder dwangsom(men) de regie voeren richting de ILT namens alle producenten en importeurs”, aldus het AV.

Tankstations gaan, net als bij petflessen het geval is, een rol spelen in het systeem. Bemande tankstations langs de snelwegen worden verplichte innamepunten, anderen hebben de mogelijkheid om mee te doen. De blikjes die ingeleverd kunnen worden, krijgen een speciaal logo en een nieuwe EAN-code. Het gaat om blikjes voor zowel alcoholhoudende dranken (zoals bier, wijn en mixdrankjes) als niet-alcoholhoudende dranken (zoals frisdrank, water, melk en sap).

Lees ook:

De Tankstation & Carwash Vakbeurs, hét grootste vakevenement voor de tankstation- en carwashbranche in Nederland en België, zal dit jaar plaatsvinden op 9 en 10 november 2022 in de Expo Houten. Schrijf je nu in!

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.