Group Bruno sluit tankshops in nacht vanwege ‘onhoudbare energieprijs’

Het Belgische Group Bruno ziet zich genoodzaakt al haar 21 Limburgse Foodcorners in de nacht dicht te houden om de hoge energiekosten te drukken. De tankshops zullen hun deuren daarom vanaf 3 oktober tussen 12 uur ’s nachts en 5 uur ’s morgens sluiten. Op zon- en feestdagen zal dat tot 6 uur in de ochtend zijn. 

Volgens retail manager Luca Bruno van Group Bruno zijn de hoge energieprijzen ongezien en vooral onbetaalbaar. “De energieprijzen slaan door het dak en zijn onhoudbaar om onze Bruno Foodcorners 24 uur lang open te houden.” In het kader van alle kleine beetjes helpen, gaan ook alle lichten uit in de nachtelijke uren.

Pizza-ovens op gas

Omdat Group Bruno de afgelopen jaren flink heeft geïnvesteerd in zonnepanelen in het Belgisch-Limburgse netwerk, kon de onderneming het in de voorbije periode ‘nog wat redden’. Veel van de pizza-ovens draaien namelijk op elektriciteit. “Tijdens de wintermaanden is er minder zon en dus minder groene stroom. Maar het zijn vooral de pizza-ovens op gas die onbetaalbaar geworden zijn. In onze shop van Genk-Noord bijvoorbeeld alleen al hebben we de voorbije zes maanden een energie-meerkost van 50.000 euro. Dat is per pizza 2,50 euro extra.”

Dat de energieprijzen in de volgende drie maanden ‘maal tien gaan’, maakt het voor de tankstation-onderneming onbetaalbaar om alles werkende te houden. Group Bruno noemt die ontwikkeling onbegrijpelijk, gezien de dalende trend van de gasprijzen op de internationale markten. “Het lijkt wel of de energiebedrijven alleen maar uit zijn op superwinsten. Onze Bruno Foodcorners sluiten doen we met heel veel pijn in ons hart. Zelfs tijdens de coronacrisis bleven ze open mits het strikt opvolgen van alle voorschriften.”

Veertig banen verdwijnen

Het bedrijf uit Bilzen, dat in totaal 22 bemande tankstations exploiteert, benadrukt dat het besluit grote gevolgen heeft voor het personeel. De komende maanden zullen namelijk veertig fulltime banen verdwijnen. “Maar we proberen voor iedereen een oplossing te vinden. We hopen snel op de invoering van tijdelijke economische werkloosheid. De bedrijven hebben ook dringend nood aan financiële maatregelen en tussenkomsten om deze zware crisis te kunnen overleven.”

Ook vindt het bedrijf het jammer dat de 25.000 klanten die dagelijks gebruikmaken van de tankstations een beetje in de steek gelaten worden. “Het gaat niet anders. We hopen zeker op begrip van hen.”

De sluitingsmaatregel loopt voorlopig tot 31 maart 2023.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.