NIX18-campagne werpt vruchten af, minder jongeren roken

Uit onderzoeken naar de effecten van de campagne NIX18 blijkt dat jongeren minder vaak roken dan vijf jaar geleden. Het aantal jongeren (12-17 jaar) dat nooit rookt is met 5,7 procent gestegen. In 2013 zei 88 procent van de jongeren nooit te roken, inmiddels is dit 93 procent. Om roken verder te ontmoedigen gaat de prijs van sigaretten per 1 januari 2019 verder omhoog. Een pakje van twintig sigaretten wordt 6 eurocent duurder, inclusief accijns en btw.

Op 1 januari is het precies 5 jaar geleden dat de leeftijdsgrens voor roken werd verhoogd naar 18 jaar. In deze periode is er veel veranderd, blijkt uit een recente peiling in opdracht van het ministerie van VWS. Zo vindt ongeveer driekwart van de ouders en tieners het ‘normaal’ dat je pas mag roken vanaf 18 jaar. De peiling is uitgevoerd door PanelWizard in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het veldwerk is uitgevoerd in november 2018 onder 1.044 Nederlandse ouders met thuiswonende kinderen tussen de 12 en 17 jaar.

“Het is goed te zien dat NIX zo is ingeburgerd in de afgelopen vijf jaar,” zegt staatsecretaris Paul Blokhuis van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. “Met de nieuwe campagne streven wij ernaar het percentage van drinkende of rokende jongeren verder terug te dringen. Een van belangrijkste succesfactoren hiervoor is dat ouders en hun kind(eren) blijven praten over roken en drinken.”

Naleving van leeftijdsgrens

Volgens Jan Hein Sträter, directeur van de Vereniging Nederlandse Sigaretten- en Kerftabakfabrikanten (VSK), laat de afname van het aantal rokende jongeren zien dat de inspanningen van de industrie en de handel in de naleving van de leeftijdsgrens zijn vruchten afwerpen.

“De leden van VSK zetten zich sinds langere tijd actief in om zo veel mogelijk te voorkomen dat minderjarigen roken. Mede door inzet van de industrie is de leeftijdsgrens in 2014 verhoogd van 16 naar 18 jaar. VSK bepleitte als sinds 2002 voor het verhogen van de leeftijdsgrens naar 18 jaar, omdat dit een bewezen effectieve maatregel is om jeugdroken te voorkomen”, aldus Sträter.

Maatregelen tegen roken

Onder meer door verhoging van de accijnzen op tabak, een displayban en een strenge leeftijdscontrole voor klanten die sigaretten of shag willen kopen, wil de overheid roken aanpakken. Vanaf 2022 moeten tankstations en diverse andere verkoopkanalen de sigaretten en shag bovendien uit het zicht leggen. Voor supermarkten gaat deze displayban overigens in 2020 al gelden. De enige verkooppunten die van een uitstalverbod worden uitgezonderd, zijn tabaksspeciaalzaken.

De maatregelen die komende jaren genomen worden om roken te ontmoedigen, kunnen wel eens grote gevolgen hebben voor tankstations. Tabak is een zeer belangrijk product in de tankshop. Hoewel de marges bescheiden zijn, vormen sigaretten een belangrijke bron van omzet. Veel klanten die tabak kopen in de shop, nemen ook vaak gelijk een kop koffie of een broodje mee.

Lees ook:

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

NIX18-campagne werpt vruchten af, minder jongeren roken | TankPro.nl

NIX18-campagne werpt vruchten af, minder jongeren roken

Uit onderzoeken naar de effecten van de campagne NIX18 blijkt dat jongeren minder vaak roken dan vijf jaar geleden. Het aantal jongeren (12-17 jaar) dat nooit rookt is met 5,7 procent gestegen. In 2013 zei 88 procent van de jongeren nooit te roken, inmiddels is dit 93 procent. Om roken verder te ontmoedigen gaat de prijs van sigaretten per 1 januari 2019 verder omhoog. Een pakje van twintig sigaretten wordt 6 eurocent duurder, inclusief accijns en btw.

Op 1 januari is het precies 5 jaar geleden dat de leeftijdsgrens voor roken werd verhoogd naar 18 jaar. In deze periode is er veel veranderd, blijkt uit een recente peiling in opdracht van het ministerie van VWS. Zo vindt ongeveer driekwart van de ouders en tieners het ‘normaal’ dat je pas mag roken vanaf 18 jaar. De peiling is uitgevoerd door PanelWizard in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het veldwerk is uitgevoerd in november 2018 onder 1.044 Nederlandse ouders met thuiswonende kinderen tussen de 12 en 17 jaar.

“Het is goed te zien dat NIX zo is ingeburgerd in de afgelopen vijf jaar,” zegt staatsecretaris Paul Blokhuis van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. “Met de nieuwe campagne streven wij ernaar het percentage van drinkende of rokende jongeren verder terug te dringen. Een van belangrijkste succesfactoren hiervoor is dat ouders en hun kind(eren) blijven praten over roken en drinken.”

Naleving van leeftijdsgrens

Volgens Jan Hein Sträter, directeur van de Vereniging Nederlandse Sigaretten- en Kerftabakfabrikanten (VSK), laat de afname van het aantal rokende jongeren zien dat de inspanningen van de industrie en de handel in de naleving van de leeftijdsgrens zijn vruchten afwerpen.

“De leden van VSK zetten zich sinds langere tijd actief in om zo veel mogelijk te voorkomen dat minderjarigen roken. Mede door inzet van de industrie is de leeftijdsgrens in 2014 verhoogd van 16 naar 18 jaar. VSK bepleitte als sinds 2002 voor het verhogen van de leeftijdsgrens naar 18 jaar, omdat dit een bewezen effectieve maatregel is om jeugdroken te voorkomen”, aldus Sträter.

Maatregelen tegen roken

Onder meer door verhoging van de accijnzen op tabak, een displayban en een strenge leeftijdscontrole voor klanten die sigaretten of shag willen kopen, wil de overheid roken aanpakken. Vanaf 2022 moeten tankstations en diverse andere verkoopkanalen de sigaretten en shag bovendien uit het zicht leggen. Voor supermarkten gaat deze displayban overigens in 2020 al gelden. De enige verkooppunten die van een uitstalverbod worden uitgezonderd, zijn tabaksspeciaalzaken.

De maatregelen die komende jaren genomen worden om roken te ontmoedigen, kunnen wel eens grote gevolgen hebben voor tankstations. Tabak is een zeer belangrijk product in de tankshop. Hoewel de marges bescheiden zijn, vormen sigaretten een belangrijke bron van omzet. Veel klanten die tabak kopen in de shop, nemen ook vaak gelijk een kop koffie of een broodje mee.

Lees ook:

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.