Philip Morris gestart met verkoop van nieuwe rookloze sigaret

Sigarettenproducent Philip Morris heeft deze week zijn eerste winkel geopend voor de Iqos. Daarmee wordt deze rookvrije sigaret geïntroduceerd op de Nederlandse markt. De tabaksfabrikant wil met de Iqos aan rokers een minder ongezond alternatief bieden voor de reguliere sigaret. Het nieuwe product is op dit moment alleen verkrijgbaar bij tabaksspeciaalzaken. Een verdere uitrol naar andere kanalen volgt zo snel mogelijk.

De Iqos bestaat uit een apparaat waarin een klein tabakstaafje wordt geplaatst. Het product onderscheidt zich van traditionele sigaretten doordat de tabak niet wordt verbrand, maar alleen wordt verhit. Daardoor komt wel nicotine vrij, maar ontstaat geen rook. Dit brengt volgens Philip Morris met zich mee dat er 90 tot 95 procent minder schadelijke stoffen vrij komen.

Smaak

Ook is het product anders dan elektrische sigaretten, omdat de e-variant geen echte tabak verbruikt en de Iqos wel. De smaak is iets anders dan van reguliere tabaksproducten, maar de beleving blijft hetzelfde volgens het bedrijf. Het apparaat, dat kan worden hergebruikt, kost zeventig euro. De tabakstaafjes worden verkocht voor zes euro per twintig stuks.

De fabrikant heeft hoge verwachtingen van het nieuwe product en heeft de afgelopen jaren zo’n drie miljard dollar geïnvesteerd in research. Het bedrijf mikt op rokers die op zoek zijn naar een minder ongezond alternatief en het benadrukt dat de Iqos niet bedoeld is om de niet-roker aan te zetten tot roken.

Beschikbaarheid

Philip Morris heeft ervoor gekozen de Iqos eerst via tabaksspeciaalzaken te verkopen. Uitleg over het juiste gebruik van het product is zeer belangrijk en daar zijn de speciaalzaken uitermate voor geschikt, volgens de tabaksfabrikant. Het bedrijf wil de beschikbaarheid op korte termijn vergroten, zowel offline als online.

Met de innovatie wordt ingespeeld op de steeds strengere regulering van normale sigaretten. Veel overheden verhogen de accijnzen, vergroten waarschuwingen op verpakkingen, stellen op steeds meer plekken een rookverbod in en nemen andere beperkende maatregelen. De tabaksfabrikant hoopt overheden te overtuigen dat de Iqos minder schadelijk is voor de gezondheid en dat het product daarom minder streng hoeft te worden gereguleerd.

Onderzoek

Het bedrijf heeft dan ook uitgebreide onderzoeksdata beschikbaar gesteld voor overheden, zodat ook zij kunnen beoordelen of het product minder schadelijk is. In Nederland gaat het RIVM deze data bekijken. Naar verwachting komt het gezondheidsinstituut na de zomer met zijn onderzoeksresultaten. Philip Morris hoopt dat uit onderzoek blijkt dat het product inderdaad gezondheidsvoordelen oplevert en dat het daardoor de Iqos kan aanprijzen als minder ongezond alternatief.

De innovatie is als eerste geïntroduceerd in Japan. Daar heeft het product een marktaandeel van tien procent veroverd, stelt Philip Morris. Daarbij moet worden aangetekend dat e-sigaretten niet zijn toegestaan in het Aziatische land. Inmiddels is het product ook gelanceerd op zo’n twintig andere markten, waaronder dus Nederland.

De tabak voor het nieuwe product wordt gemaakt in Bergen op Zoom. De beeldbepalende fabriek van Philip Morris ging enkele jaren geleden dicht, waarbij honderden ontslagen vielen. Delen van de productiefaciliteit gaan nu weer open voor de productie van Iqos-tabak.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Philip Morris gestart met verkoop van nieuwe rookloze sigaret | TankPro.nl

Philip Morris gestart met verkoop van nieuwe rookloze sigaret

Sigarettenproducent Philip Morris heeft deze week zijn eerste winkel geopend voor de Iqos. Daarmee wordt deze rookvrije sigaret geïntroduceerd op de Nederlandse markt. De tabaksfabrikant wil met de Iqos aan rokers een minder ongezond alternatief bieden voor de reguliere sigaret. Het nieuwe product is op dit moment alleen verkrijgbaar bij tabaksspeciaalzaken. Een verdere uitrol naar andere kanalen volgt zo snel mogelijk.

De Iqos bestaat uit een apparaat waarin een klein tabakstaafje wordt geplaatst. Het product onderscheidt zich van traditionele sigaretten doordat de tabak niet wordt verbrand, maar alleen wordt verhit. Daardoor komt wel nicotine vrij, maar ontstaat geen rook. Dit brengt volgens Philip Morris met zich mee dat er 90 tot 95 procent minder schadelijke stoffen vrij komen.

Smaak

Ook is het product anders dan elektrische sigaretten, omdat de e-variant geen echte tabak verbruikt en de Iqos wel. De smaak is iets anders dan van reguliere tabaksproducten, maar de beleving blijft hetzelfde volgens het bedrijf. Het apparaat, dat kan worden hergebruikt, kost zeventig euro. De tabakstaafjes worden verkocht voor zes euro per twintig stuks.

De fabrikant heeft hoge verwachtingen van het nieuwe product en heeft de afgelopen jaren zo’n drie miljard dollar geïnvesteerd in research. Het bedrijf mikt op rokers die op zoek zijn naar een minder ongezond alternatief en het benadrukt dat de Iqos niet bedoeld is om de niet-roker aan te zetten tot roken.

Beschikbaarheid

Philip Morris heeft ervoor gekozen de Iqos eerst via tabaksspeciaalzaken te verkopen. Uitleg over het juiste gebruik van het product is zeer belangrijk en daar zijn de speciaalzaken uitermate voor geschikt, volgens de tabaksfabrikant. Het bedrijf wil de beschikbaarheid op korte termijn vergroten, zowel offline als online.

Met de innovatie wordt ingespeeld op de steeds strengere regulering van normale sigaretten. Veel overheden verhogen de accijnzen, vergroten waarschuwingen op verpakkingen, stellen op steeds meer plekken een rookverbod in en nemen andere beperkende maatregelen. De tabaksfabrikant hoopt overheden te overtuigen dat de Iqos minder schadelijk is voor de gezondheid en dat het product daarom minder streng hoeft te worden gereguleerd.

Onderzoek

Het bedrijf heeft dan ook uitgebreide onderzoeksdata beschikbaar gesteld voor overheden, zodat ook zij kunnen beoordelen of het product minder schadelijk is. In Nederland gaat het RIVM deze data bekijken. Naar verwachting komt het gezondheidsinstituut na de zomer met zijn onderzoeksresultaten. Philip Morris hoopt dat uit onderzoek blijkt dat het product inderdaad gezondheidsvoordelen oplevert en dat het daardoor de Iqos kan aanprijzen als minder ongezond alternatief.

De innovatie is als eerste geïntroduceerd in Japan. Daar heeft het product een marktaandeel van tien procent veroverd, stelt Philip Morris. Daarbij moet worden aangetekend dat e-sigaretten niet zijn toegestaan in het Aziatische land. Inmiddels is het product ook gelanceerd op zo’n twintig andere markten, waaronder dus Nederland.

De tabak voor het nieuwe product wordt gemaakt in Bergen op Zoom. De beeldbepalende fabriek van Philip Morris ging enkele jaren geleden dicht, waarbij honderden ontslagen vielen. Delen van de productiefaciliteit gaan nu weer open voor de productie van Iqos-tabak.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.