Omzet Lekkerland in Nederland met 2 procent gegroeid

Groothandel Lekkerland behaalde vorig jaar in Nederland een omzet van 2.458 miljoen euro. Dat is 44,8 miljoen meer dan het jaar ervoor, een stijging van 1,9 procent. Vooral de verkoop van rookwaar, food en non-food producten zat in de lift. Concernbreed kwam de omzet van het Duitse bedrijf uit op dertien miljard euro, een stijging van ruim vier procent in vergelijking met een jaar eerder.

Nederland is na Duitsland de belangrijkste afzetmarkt voor Lekkerland. Het bedrijf is dan ook tevreden over de resultaten in ons land. Het zag de verkopen van tabak in Nederland stijgen met 38,6 miljoen euro, terwijl de categorie food/non-food toenaam met 6,1 miljoen. De derde categorie die het groothandelsbedrijf onderscheidt, is ‘provisies op elektronische waarde’. Die nam met 0,3 miljoen toe.

Eerder dit jaar is een nieuw project gestart in de Nederlandse tankstationmarkt. Het betreft de ‘Lab Store’ in Katwijk, waar vakblad TankPro eerder al over berichtte. Hier worden diverse shopmodules getest, om ze vervolgens op andere locaties ook toe te passen. Dit moet op termijn ook bijdragen aan goede financiële resultaten.

Contracten

De groothandel wist in het afgelopen jaar de contracten met een aantal bestaande klanten te verlengen en uit te breiden. Daarbij noemt het bedrijf specifiek de deal met winkelketen Hema. De overeenkomst tussen beide partijen is met drie jaar verlengd.

Beide bedrijven werken sinds 2004 samen en inmiddels is Lekkerland de logistieke partner voor vrijwel het gehele levensmiddelen-assortiment van de Hema-keten. In het buitenland werden ook diverse grote contracten uitgebreid. Zo werd een internationale deal gesloten met Shell en een nationale deal met oliemaatschappij Eni in Oostenrijk.

Voor het komende jaar wijst het management op diverse factoren die invloed hebben op de resultaten. Zo wordt een krimpend verkoopvolume voor tabak genoemd en de afbouw van zakelijke relaties met een grote klant in Duitsland. Daar staan positieve effecten van groei-initiatieven en transformatieprogramma’s tegenover. De omzet en winst komen daardoor dit jaar waarschijnlijk uit op hetzelfde niveau als in 2016, voorspelt Lekkerland.

Lees ook: Shell-station omgebouwd tot proeftuin voor shopconcepten

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.