Bavaria, Alcoholvrij, bier

Consumptie alcoholvrij bier is verdriedubbeld sinds 2010

Alcoholvrij bier wordt in Nederland steeds populairder. De omzet hiervan steeg vorig jaar met achttien procent in vergelijking met het jaar ervoor. Ten opzichte van 2010 is de consumptie zelfs ruim verdrievoudigd, met een stijging van maar liefst 215 procent. Dat blijkt uit de jaarlijkse bierconsumptiecijfers die belangenorganisatie Nederlandse Brouwers maandag bekend maakten.

De consumptie van alcoholvrije bieren zit al jaren in de lift. Zo dronken we in 2010 nog zo’n 12,5 miljoen liter alcoholvrij bier in Nederland. In het afgelopen jaar is dit gestegen tot bijna veertig miljoen liter. Steeds meer brouwerijen spelen in op de groeiende vraag en komen met een eigen 0.0-bier op de markt of bieden nieuwe smaakvarianten aan.

Meer keuze

”We zien een ruime verdriedubbeling van de consumptie van alcoholvrij bier in de afgelopen zes jaar. De keuze in het schap is in deze tijd stormachtig toegenomen. Veel consumenten omarmen dit alternatief”, zegt Cees-Jan Adema, directeur van Nederlandse Brouwers.

De groeiende trend sluit volgens de koepelorganisatie aan bij de huidige tijdgeest en maatschappelijke trend van steeds bewuster genieten. “Verantwoord omgaan met alcohol is de sociale norm. Cijfers van volksgezondheidsorganisatie RIVM laten zien dat een ruime meerderheid van 92 procent van de consumenten die wel eens een glaasje drinken, dit verstandig en met mate doet.”

Alcoholconsumptie daalt

De gemiddelde alcoholconsumptie is sinds 2000 met zeventien procent gedaald. Ook de brouwers spelen hier op in. Niet alleen met het gestegen aanbod van alcoholvrij bier, maar ook door verder te innoveren op het gebied van bieren met een lager alcoholpercentage. Naast een toename van de 0,0 procent producten, is ook het speciaalbier steeds populairder. Tankstations kunnen echter niet inspelen op deze trend, omdat alcoholhoudende dranken niet mogen worden verkocht in het petrolkanaal.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.