Texaco legt tabak uit het zicht bij te openen Spar-locaties

Texaco gaat sigaretten en shag uit het zicht leggen bij de vijf te openen Spar-locaties. Ook is duidelijk dat de oliemaatschappij op deze vestigingen franchiser wordt van de supermarktketen, wat betekent dat het personeel in dienst blijft van het tankstationbedrijf. Als de verbouwingen begin volgend jaar zijn voltooid, zijn de volledige tankshops omgetoverd tot Spar Express-winkels. Er is dus geen sprake van een shop-in-shop.

Beide bedrijven maakten vorige week bekend een samenwerking te starten op drie stations aan het onderliggende wegennet, namelijk in Geertruidenberg, Amstelveen en Ypenburg. Daarna volgen nóg twee off-highway locaties. Hierbij wordt gefocust op directe consumptie en op dagelijkse boodschappen voor de komende uren.

Dealerstations

De betreffende locaties zijn coco’s. Dit wil zeggen dat Texaco zowel eigenaar als exploitant is. Mogelijk dat op termijn de combinatie met Spar wordt uitgerold naar dealerstations, maar daarover is de knoop nog niet doorgehakt. Ook is niet bekend of Firezone-locaties in aanmerking komen voor dit concept en of het in de toekomst langs de snelweg wordt toegepast.

“Wij sluiten momenteel niets uit”, licht een woordvoerder van de supermarktketen toe. “Echter, de formule Spar Express is niet alleen gericht op directe consumptie, maar heel nadrukkelijk ook op boodschappen voor de komende acht tot twaalf uur. Dit format komt het beste tot zijn recht op plekken waar ook bewoners en verblijvers te vinden zijn. Langs de snelweg draait het vooral om passanten.”

Tabak

Zoals gezegd wordt de tabak aan het zicht onttrokken. Een verkoopmethode die de laatste jaren bij tankstations vaker de kop opsteekt, onder meer bij Shell. Ook Spar proeft hieraan. Bij een afgelopen zomer vernieuwde supermarkt in het Gelderse Asperen zijn de sigaretten en shag aan het oog onttrokken.

De nieuwe samenwerking doet sterk denken aan de combinatie van BP en Albert Heijn, die eerder dit jaar van start ging in Nieuwerkerk aan den IJssel. Ook hierbij is geen sprake van een shop-in-shop, maar heeft de volledige winkel een AH to go-uitstraling gekregen. Wel zijn er autobenodigdheden in het assortiment opgenomen, hetgeen ook bij de Spar-tankshops gaat gebeuren. Tevens is bij beide samenwerkingen sprake van brandstof afrekenen in de shop.

Go Fresh

Texaco heeft de laatste tijd veel geïnvesteerd in zijn nieuwe shopformule Go Fresh. Hoewel dit concept op steeds meer plekken wordt toegepast, besloot de tankstationketen dus om nóg een format in de Nederlandse markt te zetten. Hierover zegt het bedrijf: “Spar Express is een complementair aanbod in vergelijking met Go Fresh. In dit opzicht wordt ons aanbod op de Nederlandse markt nog sterker dan momenteel.”

EFR, het bedrijf achter de Texaco-stations, fuseerde recentelijk met Euro Garages. Die Britse tankstation-exploitant werkt in het thuisland al samen met Spar. Ook in andere landen is de supermarktketen actief in het petrolkanaal. Ons land hoorde daar tot voor kort niet bij, al maakte het bedrijf enkele jaren geleden bekend ook naar de Nederlandse petrolbranche te kijken.

Lees ook: Texaco en Spar gaan samenwerken op vijf tankstations

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.