’Boete voor tabaksbezit bij Belgische jongeren’

Jongeren moeten een boete krijgen als ze sigaretten kopen. Dat zegt de Belgische belangenvereniging voor zelfstandige ondernemers Unizo. De jeugd mag bij de zuiderburen namelijk wel sigaretten kopen, maar de winkeliers mogen ze niet verkopen. Doet de laatste groep dat wel, staat daar een straf op. De verantwoordelijkheid voor tabaksbezit onder jongeren ligt volgens Unizo niet alleen bij retailers, maar ook bij jongeren zelf. Ook in Nederland wil de petrolbranche dat een dergelijke maatregel snel wordt ingevoerd.

De Belgische vereniging vindt het huidige beleid verwarrend en stuurt aan op een wijziging.  Volgens hen werkt een tabaksverbod alleen als jongeren ook strafbaar worden gesteld. ”Alle verantwoordelijkheid afschuiven op winkeliers is te te gemakkelijk”, vindt NSZ, een andere Belgische organisatie voor zelfstandigen.

Verkoopverbod

In Nederland mogen jongeren onder de achttien jaar sinds de jaarwisseling geen alcohol bezitten op openbare plekken, maar het bezit van tabaksproducten is niet strafbaar. Wel geldt een verkoopverbod voor onder meer tankstations.

Hierdoor ontstaat de situatie dat jongeren eindeloos mogen proberen tabak te kopen bij een tankstation, zonder consequenties. Gaat de verkoper echter een keer in de fout, kan dat al meteen gevolgen hebben. Bij een eerste overtreding is de boete 1.350 euro. Bij een derde overtreding volgt een tijdelijk verbod op tabaksverkoop, het zogeheten three strikes out-principe.

Alcohol

Brancheverenigingen in Nederland pleiten al tijden voor een verbod voor jongeren. De landelijke politiek heeft echter geen plannen hiervoor. Volgens het Rijk is bij overmatig alcoholgebruik de openbare orde in het geding, terwijl dit bij tabak niet het geval is.

Unizo wil overigens dat boetes niet alleen gelden voor tabaksbezit, maar ook voor onder meer alcohol. Ze wijst daarbij op de situatie in Nederland, omdat jongeren onder de achttien jaar in ons land geen alcohol in bezit mogen hebben. Bij de zuiderburen mogen tankstations wel alcohol verkopen. Dit is Nederland niet toegestaan, al voert belangenvereniging Beta momenteel een juridische procedure om de verkoop alsnog toe te staan.

Lees ook: Campagne wijst jongeren op verhoging verkoopleeftijd tabak

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

’Boete voor tabaksbezit bij Belgische jongeren’ | TankPro.nl

’Boete voor tabaksbezit bij Belgische jongeren’

Jongeren moeten een boete krijgen als ze sigaretten kopen. Dat zegt de Belgische belangenvereniging voor zelfstandige ondernemers Unizo. De jeugd mag bij de zuiderburen namelijk wel sigaretten kopen, maar de winkeliers mogen ze niet verkopen. Doet de laatste groep dat wel, staat daar een straf op. De verantwoordelijkheid voor tabaksbezit onder jongeren ligt volgens Unizo niet alleen bij retailers, maar ook bij jongeren zelf. Ook in Nederland wil de petrolbranche dat een dergelijke maatregel snel wordt ingevoerd.

De Belgische vereniging vindt het huidige beleid verwarrend en stuurt aan op een wijziging.  Volgens hen werkt een tabaksverbod alleen als jongeren ook strafbaar worden gesteld. ”Alle verantwoordelijkheid afschuiven op winkeliers is te te gemakkelijk”, vindt NSZ, een andere Belgische organisatie voor zelfstandigen.

Verkoopverbod

In Nederland mogen jongeren onder de achttien jaar sinds de jaarwisseling geen alcohol bezitten op openbare plekken, maar het bezit van tabaksproducten is niet strafbaar. Wel geldt een verkoopverbod voor onder meer tankstations.

Hierdoor ontstaat de situatie dat jongeren eindeloos mogen proberen tabak te kopen bij een tankstation, zonder consequenties. Gaat de verkoper echter een keer in de fout, kan dat al meteen gevolgen hebben. Bij een eerste overtreding is de boete 1.350 euro. Bij een derde overtreding volgt een tijdelijk verbod op tabaksverkoop, het zogeheten three strikes out-principe.

Alcohol

Brancheverenigingen in Nederland pleiten al tijden voor een verbod voor jongeren. De landelijke politiek heeft echter geen plannen hiervoor. Volgens het Rijk is bij overmatig alcoholgebruik de openbare orde in het geding, terwijl dit bij tabak niet het geval is.

Unizo wil overigens dat boetes niet alleen gelden voor tabaksbezit, maar ook voor onder meer alcohol. Ze wijst daarbij op de situatie in Nederland, omdat jongeren onder de achttien jaar in ons land geen alcohol in bezit mogen hebben. Bij de zuiderburen mogen tankstations wel alcohol verkopen. Dit is Nederland niet toegestaan, al voert belangenvereniging Beta momenteel een juridische procedure om de verkoop alsnog toe te staan.

Lees ook: Campagne wijst jongeren op verhoging verkoopleeftijd tabak

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.