Green Caravan laadplein Limburg

Green Caravan wil komend jaar ‘fossielvrije laadhub’ openen

Zo moet het eerste laadplein er uit komen te zien Foto: Green Caravan

Green Caravan wil in 2023 een laadhub in Maastricht openen die compleet losstaat van het elektriciteitsnet. Het laadplein zal namelijk volledig op zonne-energie gaan draaien. Op het moment dat de zon niet schijn, schakelt de hub over op biogas, die ter plekke in elektriciteit wordt omgezet. 

Het is de bedoeling dat het laadplein per dag 35 auto’s of zeven trucks van groene stroom kan voorzien. Dat gebeurt dus ofwel met zonne-energie die wordt opgeslagen in batterijen, of via de back-up met biogas uit rioleringen die volgens het bedrijf anders afgefakkeld zou worden.

Eind 2024 wil Green Caravan zelfs al zes hubs operationeel hebben. “Hierdoor laad je niet alleen helemaal groen, maar wordt het overspannen stroomnet ook niet verder belast”, aldus de Maastrichtse start-up over het allereerste ‘net-onafhankelijke en fossielvrije laadpleinconcept’.

Problemen met netcongestie

In Limburg en Brabant is het momenteel niet mogelijk om nieuwe netaansluitingen voor laadpleinen te verkrijgen. Daarnaast is elektrisch rijden volgens Green Caravan maar deels groen. “Elektrisch laden kan in de meeste Europese landen niet zonder fossiele brandstoffen te gebruiken. Ongeveer 61 procent van de stroom op het net werd in de eerste helft van dit jaar in Nederland nog steeds met gas en kolen geproduceerd. Duurzaam rijden is uiteraard beter; een elektrische auto bespaart 23 ton aan CO2-uitstoot gedurende de levensduur van de auto, vergeleken met een benzineauto. Maar diezelfde elektrische auto bespaart maar liefst 37 ton CO2 uitstoot wanneer deze volledig fossielvrij geladen wordt.”

Om de transitie naar elektrisch rijden te versnellen en verdere overbelasting van het stroomnet te voorkomen, gaat Green Caravan een samenwerking aan met Mobility Lab, dat start-ups in de mobiliteitssector helpt met het testen van hun ideeën en de zoektocht naar kapitaal.

Laadpas voor fossielvrij laden

Waar het eerste laadplein precies komt, is nog niet duidelijk. Het zal in ieder geval in de buurt van de snelweg zijn. Het bedrijf zoekt daarvoor naar partners met plekken voor auto’s en vrachtauto’s met veel dakruimte voor zonnepanelen. Door middel van sharefunding zoekt Green Caravan ook nog naar investeerders.

In 2021 lanceerde de onderneming een laadpas die de CO2-uitstoot van laadsessies bijhoudt en advies geeft wanneer je het meest fossielvrij kan laden. Dit najaar komt de start-up met het eerste fossielvrije snellaadpunt.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.