‘Total wil duizenden tankstations in Italië verkopen’

De Franse oliemaatschappij Total is van plan om zijn volledige tankstationnetwerk in Italië te verkopen. Het gaat hierbij om zo’n 2.600 locaties verspreid over het land, die gezamenlijk ongeveer elf procent van de Italiaanse markt vormen. Diverse investeringsmaatschappijen zouden al interesse hebben getoond in het netwerk. Dat schrijft de Britse nieuwsdienst Reuters, die zich baseert op vier verschillende bronnen.

Volgens ingewijden kan de verkoop van de stations zo’n zevenhonderd miljoen euro opbrengen. Die prijs is mede afhankelijk van welke bedrijfsonderdelen, zoals raffinaderijen en smeermiddelenactiviteiten, er nog meer van de hand worden gedaan.

Joint venture

Over dat laatste moeten Total en de Italiaanse energiemaatschappij Erg, die gezamenlijk een joint venture (TotalErg) hebben opgericht voor de exploitatie van de stations, nog een besluit nemen. Beide bedrijven zouden inmiddels enkele financiële dienstverleners in de arm hebben genomen om het verkoopproces te begeleiden. Ze wilden niet reageren op het nieuws.

Het Franse olie- en gasconcern heeft al enige tijd de strategie om bedrijfsonderdelen af te stoten, mede ingegeven door de aanhoudend lage olieprijzen op de wereldmarkt. Zo verkocht het vorig jaar zijn volledige netwerk in Turkije en werden diverse Noordzee-onderdelen van de hand gedaan. Tevens werden enkele duizenden arbeidsplaatsen geschrapt. Erg, de andere joint venture-partner, wil zich de komende jaren meer richten op hernieuwbare energie.

Overvol

De Italiaanse petrolmarkt staat erom bekend overvol te zijn, met ongeveer 21.000 tankstations. Vijfmaal zoveel als in Nederland, terwijl het land minder dan viermaal zoveel inwoners heeft, en zelfs het dubbele aantal van Frankrijk dat vrijwel hetzelfde inwoneraantal heeft als Italië.

Het rendement staat daardoor onder druk en zelfs de Italiaanse politiek bemoeit zich met de zaak. Er wordt gewerkt aan beleid om het aantal tankstations in de laars terug te dringen. Twee jaar geleden besloot Shell al om zijn volledige Italiaanse netwerk van 830 tankstations van de hand te doen. Kuwait Petroleum hapte destijds toe.

Lees ook: Total slankt verder af met verkoop Turkse tankstations

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

‘Total wil duizenden tankstations in Italië verkopen’ | TankPro.nl

‘Total wil duizenden tankstations in Italië verkopen’

De Franse oliemaatschappij Total is van plan om zijn volledige tankstationnetwerk in Italië te verkopen. Het gaat hierbij om zo’n 2.600 locaties verspreid over het land, die gezamenlijk ongeveer elf procent van de Italiaanse markt vormen. Diverse investeringsmaatschappijen zouden al interesse hebben getoond in het netwerk. Dat schrijft de Britse nieuwsdienst Reuters, die zich baseert op vier verschillende bronnen.

Volgens ingewijden kan de verkoop van de stations zo’n zevenhonderd miljoen euro opbrengen. Die prijs is mede afhankelijk van welke bedrijfsonderdelen, zoals raffinaderijen en smeermiddelenactiviteiten, er nog meer van de hand worden gedaan.

Joint venture

Over dat laatste moeten Total en de Italiaanse energiemaatschappij Erg, die gezamenlijk een joint venture (TotalErg) hebben opgericht voor de exploitatie van de stations, nog een besluit nemen. Beide bedrijven zouden inmiddels enkele financiële dienstverleners in de arm hebben genomen om het verkoopproces te begeleiden. Ze wilden niet reageren op het nieuws.

Het Franse olie- en gasconcern heeft al enige tijd de strategie om bedrijfsonderdelen af te stoten, mede ingegeven door de aanhoudend lage olieprijzen op de wereldmarkt. Zo verkocht het vorig jaar zijn volledige netwerk in Turkije en werden diverse Noordzee-onderdelen van de hand gedaan. Tevens werden enkele duizenden arbeidsplaatsen geschrapt. Erg, de andere joint venture-partner, wil zich de komende jaren meer richten op hernieuwbare energie.

Overvol

De Italiaanse petrolmarkt staat erom bekend overvol te zijn, met ongeveer 21.000 tankstations. Vijfmaal zoveel als in Nederland, terwijl het land minder dan viermaal zoveel inwoners heeft, en zelfs het dubbele aantal van Frankrijk dat vrijwel hetzelfde inwoneraantal heeft als Italië.

Het rendement staat daardoor onder druk en zelfs de Italiaanse politiek bemoeit zich met de zaak. Er wordt gewerkt aan beleid om het aantal tankstations in de laars terug te dringen. Twee jaar geleden besloot Shell al om zijn volledige Italiaanse netwerk van 830 tankstations van de hand te doen. Kuwait Petroleum hapte destijds toe.

Lees ook: Total slankt verder af met verkoop Turkse tankstations

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.