Total slankt verder af met verkoop Turkse tankstations

Energiegigant Total heeft opnieuw een bedrijfsonderdeel van de hand gedaan. Het gaat hierbij om alle, ongeveer vierhonderd tankstations die de Fransen hebben in Turkije. De verkoop maakt onderdeel uit van een breder pakket aan activiteiten dat wordt verkocht. Door de afslank-operatie wil Total de winstgevendheid van het gehele concern vergroten.

Met de verkoop van het Turkse netwerk is een bedrag gemoeid van 325 miljoen euro. Nieuwe eigenaar wordt het Turkse conglomeraat Demirören. De transactie moet nog goedkeuring krijgen van de bevoegde autoriteiten en behelst naast de tankstation-onderdelen ook diverse andere activiteiten in Turkije, onder meer de logistieke poot.

Total is de nummer vijf in de Turkse oliemarkt en heeft een aandeel van 5,5 procent. Het netwerk bestaat uit 440 tankstation en in totaal werken er 358 personeelsleden voor het Franse bedrijf. Total verlaat de Turkse markt niet helemaal. Het blijft wel actief in de sectoren smeermiddelen en geurloze lpg.

Strategie

De verkoop van de tankstations illustreert volgens Total hun strategie om de bedrijfsactiviteiten kritisch tegen het licht te houden. ”Na een aantal jaren actief te zijn geweest in Turkije hebben we een diepte-analyse gedaan naar onze marktpositie en de concurrentie. We denken dat het moeilijk wordt genoeg marktaandeel te verkrijgen om de winstgevendheid te bereiken die we willen”, is zoals de Fransen het verwoorden.

Eerder al werd bekend dat Total gaat afslanken. Daarbij verdwijnen zo’n tweeduizend banen en moet het aantal onderdelen flink worden teruggebracht. Zo verdwenen bij een Britse raffinaderij bijna tweehonderd arbeidsplaatsen en verkochten de Fransen recentelijk twee pijpleidingen en een gasterminal. Tevens werd afstand gedaan van het laatste bedrijfsonderdeel dat zich bezighield met kolen.

Nederland

Voor zover bekend zijn er geen plannen om ook in Nederland tankstations van de hand te doen. De Fransen investeren momenteel juist fors in hun netwerk, waarbij vooral de bemande locaties aandacht krijgen. Vorig jaar werd een nieuw shopconcept gelanceerd, dat inmiddels ook aan de snelweg zijn intrede heeft gedaan.

Lees ook: Total opent shop van de toekomst bij vlaggenschip Aurora

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.