Voor het eerst in jaren is de groep die niet (28 procent) van plan is elektrisch te gaan rijden, groter dan de groep die dit binnen vijf jaar wel (27 procent) van plan is, zo meldt de ANWB na onderzoek. De hoge aanschafprijs van een elektrische auto en het niet privé kunnen laden zijn volgens de ANWB de voornaamste drempels.
onderzoek anwb:

Interesse in elektrisch rijden daalt door hoge aanschafprijs en niet privé kunnen laden

Volgens de ANWB vindt 71 procent van de Nederlanders elektrische auto’s te duur. Foto: ProMedia, 2024

Voor het eerst in jaren is de groep die niet (28 procent) van plan is elektrisch te gaan rijden, groter dan de groep die dit binnen vijf jaar wel (27 procent) van plan is, zo meldt de ANWB na onderzoek. De hoge aanschafprijs van een elektrische auto en het niet privé kunnen laden zijn volgens de ANWB de voornaamste drempels.

‘Elektrisch rijden is het afgelopen jaar duurder geworden. Waar een elektrische auto in 2022 nog gemiddeld 61 cent per kilometer kostte, is dat nu 72 cent per kilometer’, stelt de ANWB vast. Dit heeft, zo schrijft de brancheorganisatie, vooral te maken met de lagere restwaarde van elektrische auto’s, doordat er minder vraag naar is op de tweedehandsmarkt. Automobilisten vinden tweedehands elektrische auto’s nog te prijzig. Volgens de ANWB vindt 71 procent van de Nederlanders elektrische auto’s te duur. ‘Het gat tussen het gemiddelde aankoopbedrag van een elektrische auto (45.850 euro) en het bedrag dat kopers gemiddeld willen uitgeven aan een elektrische auto (31.699 euro) is groot.’

Motorrijtuigenbelasting

De ANWB zegt verder veel vragen te krijgen over de motorrijtuigenbelasting voor elektrische auto’s. Nu zijn deze auto’s nog vrijgesteld van wegenbelasting. Deze regeling loopt in 2026 af. Het demissionair kabinet heeft echter wel een plan om de korting voor elektrische auto’s op de mrb te verlengen tot 2031. Ook onvoldoende rijbereik en de angst om met een lege accu stil te komen staan weerhouden mensen van de aanschaf van een EV, stelt ANWB. Een gebrek aan publieke laadpalen wordt in het onderzoek eveneens genoemd als drempel.

Nieuwverkoop

In het eerste kwartaal van dit jaar is het marktaandeel van elektrische auto’s in de nieuwverkopen toegenomen met 3,9 procentpunt. Afgelopen kwartaal was 29,5 procent van de geregistreerde auto’s elektrisch.
Volgens branchevereniging BOVAG loopt de zakelijke markt voor op het gebied van elektrificatie, en met name grotere bedrijven. Het aantal consumenten dat een EV koopt blijft achter, aldus BOVAG. De branchevereniging roept op tot stimulatiemaatregelen.

Lees ook:

Auteur: Paul Blonk

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Interesse in elektrisch rijden daalt door hoge aanschafprijs en niet privé kunnen laden | TankPro.nl
Voor het eerst in jaren is de groep die niet (28 procent) van plan is elektrisch te gaan rijden, groter dan de groep die dit binnen vijf jaar wel (27 procent) van plan is, zo meldt de ANWB na onderzoek. De hoge aanschafprijs van een elektrische auto en het niet privé kunnen laden zijn volgens de ANWB de voornaamste drempels.
onderzoek anwb:

Interesse in elektrisch rijden daalt door hoge aanschafprijs en niet privé kunnen laden

Volgens de ANWB vindt 71 procent van de Nederlanders elektrische auto’s te duur. Foto: ProMedia, 2024

Voor het eerst in jaren is de groep die niet (28 procent) van plan is elektrisch te gaan rijden, groter dan de groep die dit binnen vijf jaar wel (27 procent) van plan is, zo meldt de ANWB na onderzoek. De hoge aanschafprijs van een elektrische auto en het niet privé kunnen laden zijn volgens de ANWB de voornaamste drempels.

‘Elektrisch rijden is het afgelopen jaar duurder geworden. Waar een elektrische auto in 2022 nog gemiddeld 61 cent per kilometer kostte, is dat nu 72 cent per kilometer’, stelt de ANWB vast. Dit heeft, zo schrijft de brancheorganisatie, vooral te maken met de lagere restwaarde van elektrische auto’s, doordat er minder vraag naar is op de tweedehandsmarkt. Automobilisten vinden tweedehands elektrische auto’s nog te prijzig. Volgens de ANWB vindt 71 procent van de Nederlanders elektrische auto’s te duur. ‘Het gat tussen het gemiddelde aankoopbedrag van een elektrische auto (45.850 euro) en het bedrag dat kopers gemiddeld willen uitgeven aan een elektrische auto (31.699 euro) is groot.’

Motorrijtuigenbelasting

De ANWB zegt verder veel vragen te krijgen over de motorrijtuigenbelasting voor elektrische auto’s. Nu zijn deze auto’s nog vrijgesteld van wegenbelasting. Deze regeling loopt in 2026 af. Het demissionair kabinet heeft echter wel een plan om de korting voor elektrische auto’s op de mrb te verlengen tot 2031. Ook onvoldoende rijbereik en de angst om met een lege accu stil te komen staan weerhouden mensen van de aanschaf van een EV, stelt ANWB. Een gebrek aan publieke laadpalen wordt in het onderzoek eveneens genoemd als drempel.

Nieuwverkoop

In het eerste kwartaal van dit jaar is het marktaandeel van elektrische auto’s in de nieuwverkopen toegenomen met 3,9 procentpunt. Afgelopen kwartaal was 29,5 procent van de geregistreerde auto’s elektrisch.
Volgens branchevereniging BOVAG loopt de zakelijke markt voor op het gebied van elektrificatie, en met name grotere bedrijven. Het aantal consumenten dat een EV koopt blijft achter, aldus BOVAG. De branchevereniging roept op tot stimulatiemaatregelen.

Lees ook:

Auteur: Paul Blonk

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.