Provincie Gelderland en gemeente Arnhem zetten in op waterstof

Beeld: Remco Nieuwenbroek

De gemeente Arnhem en de provincie Gelderland hebben bijna 1 miljoen euro uitgetrokken om een boost te geven aan het aantal waterstofauto’s in Gelderland. Een speciale aanbesteding moet ervoor zorgen dat er de komende tijd in de provincie tachtig waterstofauto’s bijkomen. Op dit moment rijden er ongeveer zestig waterstofauto’s rond in heel Nederland.

Volgens Cathelijne Bouwkamp, wethouder Energie & Klimaat van de gemeente Arnhem, is het van groot belang om waterstof te stimuleren. ”Het helpt bij het slechten van de kip-ei-discussie die er op dit moment nog bestaat bij het rijden op waterstof. Immers zonder tankstations geen auto’s, maar zonder auto’s ook geen tankstations. Verder helpt het ook mee om de luchtkwaliteit in de regio te verbeteren. De enige uitstoot van deze auto’s is immers water.”

De aanbesteding is erop gericht om een partij uit de markt te selecteren die een aanpak bedenkt waardoor er in de regio Arnhem tachtig extra waterstofauto’s gaan rijden. Daarbij geldt als voorwaarde dat de eigenaar van de auto woont of gevestigd is binnen een straal van 30 kilometer rond Arnhem.

Tankstations in Arnhem

In Arnhem kan sinds begin 2017 waterstof worden getankt bij een tijdelijk waterstoftankstation aan de Westervoortsedijk. Naast auto’s kunnen hier ook waterstofbussen tanken. Onlangs werd bekend dat het bedrijf PitPoint in juni volgend jaar een nieuw waterstoftankstation realiseert in Arnhem dat dit tijdelijke station vervangt.

“Wij zijn heel blij met deze aanbesteding, want voertuigen die gebruikmaken van het nieuwe tankstation zijn essentieel”, aldus Oskar Voorsmit, Business Development Manager Waterstof bij PitPoint. “Met een tankstation alleen creëer je immers geen schone lucht. Gezamenlijk geven we rijden op waterstof een nieuwe impuls.”

Ook Peter Drenth, gedeputeerde van de provincie Gelderland, ziet kansen voor waterstof. “Gelderland is een toplocatie als het gaat om hernieuwbare groene energie. We willen op deze manier extra schwung geven aan het energiecluster dat hier in Arnhem zit. Het is prachtig dat Arnhem nu het waterstoftankstation heeft, en dat willen we uitbouwen. Ik hoop dat ook andere gemeenten zich uitgedaagd voelen om hiermee aan de slag te gaan. Want auto’s rijden in een groter gebied dan alleen in Arnhem. Daar ligt ook een rol voor de Provincie Gelderland.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.