Foto: Shell.de

H2 Mobility: minimaal honderd waterstofstations in 2019

Foto: Shell.de

Waterstof wordt gezien als een van de meest interessante brandstoffen voor de toekomst. Toch is het aantal locaties in Nederland waar waterstof getankt kan worden op dit moment nog op de vingers van een hand te tellen. In Duitsland, waar verschillende partijen onder de naam H2 Mobility de krachten hebben gebundeld, zijn ze al flink wat stappen verder. “De eerste 43 locaties zijn ondertussen een feit. Op dit moment zijn we er nog eens 48 aan het bouwen. In de loop van 2019 willen we minimaal honderd stations gerealiseerd hebben”, vertelt Sybille Riepe (op bovenstaande foto rechts) van de joint venture.

Aan het bouwen van een infrastructuur voor waterstofvoertuigen hangt een fiks prijskaartje. Het gaat per locatie al gauw om investeringen van een tot anderhalf miljoen euro, afhankelijk of waterstof met 350 of 700 bar is opgeslagen. Gezien het geringe aantal waterstofauto’s dat op dit moment rondrijdt, is dat een bedrag dat niet snel terugverdiend zal worden. Ook op de Autobahn zijn auto’s die voorzien zijn van een brandstofcel nog een zeldzaamheid. “We hebben iets meer dan driehonderd waterstofauto’s rondrijden in Duitsland. Dat is te weinig voor een business case”, geeft Riepe toe. Maar dat betekent niet dat je achterover moet leunen. “Er moet iemand beginnen. We bouwen honderd waterstofstations zonder te kijken naar deze cijfers. Waarom doen we dat? Omdat we geloven in de kansen van waterstof.”

Of ze zelf ook in een waterstofauto rijdt? “Jazeker, ik heb een Toyota Mirai. Het is een totaal andere ervaring dan het rijden in een auto op benzine of diesel. Het rijdt soepel en de auto is heel stil. En aan rijplezier ontbreekt het niet, doordat je volop koppel en vermogen tot je beschikking hebt.” Weinig mensen hebben ervaring met het rijden op waterstof. Riepe raadt iedereen aan om het zeker eens te proberen en de voordelen van deze brandstof zelf te ervaren.

Slagkracht

Bij de Duitse joint venture H2 Mobility zijn op dit moment zes partijen betrokken. En dat zijn zeker niet de minste. Oliemaatschappijen Shell en Total stapten in, net als OMV. Het Oostenrijkse bedrijf heeft in totaal zo’n driehonderd tankstations in Duitsland, vooral in het zuiden van het land. Een andere grote partij is Air Liquide, de Franse multinational houdt zich onder meer bezig met het leveren van gas. Ook concurrent Linde AG heeft zich aangesloten. Vanuit de auto-industrie is Daimler vertegenwoordigd, het bedrijf achter de personenauto’s en bestelwagens van Mercedes Benz en achter Daimler Trucks en Daimler Buses.

(Het artikel gaat verder onder de foto)

H2 Mobility wil laten zien dat rijden op waterstof werkt en dat deze brandstof toekomst heeft. “Dat is zeker onze ambitie”, vertelt Riepe. “We willen de barrières die er op dit moment zijn wegnemen. Dat doen we op een slimme manier. We delen de risico’s en kosten en leren elke dag bij. Door deze constructie brengen we de kosten steeds verder omlaag. Ons idee: we werken samen om minimaal honderd waterstofstations op gunstige locaties te realiseren. Vervolgens splitsen we op en laten we de markt het werk verder doen.”

Geloof in brandstofmix

Dat de joint venture volop investeert in waterstof betekent niet dat de zes partijen zich alleen blindstaren op deze brandstof voor de toekomst. Shell, Total en OMV zetten op dit moment in op een breed pallet aan brandstoffen. “We hebben verschillende brandstoffen nodig om de stap naar de toekomst te zetten. Dat red je niet alleen met waterstof. Voor bepaalde sectoren is waterstof zeer interessant. Als je een grote actieradius nodig hebt bijvoorbeeld. De nieuwe NEXO van Hyundai die in september verschijnt, heeft een bereik van 800 kilometer op een tankbeurt. Het tanken duurt slechts drie minuten. Kortom, daarvoor is deze brandstof heel geschikt.”

Volgens Riepe biedt waterstof volop mogelijkheden voor het terugdringen van de uitstoot en het behalen van de klimaatdoelen. “We willen stappen zetten en wind en zon gebruiken om waterstof te produceren. We kunnen H2 gebruiken voor verwarming of transport, voor mobiliteit of om energie uit op te wekken. We moeten beter en slimmer met onze bronnen omspringen in de toekomst. Waterstof biedt heel veel kansen, ook voor tankstations.”

Stippen op landkaart

De samenwerkende partijen bouwen op dit moment aan een infrastructuur in Duitsland, een van de belangrijkste industrieën ter wereld, ook in Japan, Zuid-Korea en de VS wordt ingezet op waterstof. “We kijken in Duitsland heel goed naar de landkaart. Waar ontstaat de grootste vraag naar waterstof en hoe kunnen we de locaties zo strategisch mogelijk neerzetten?” Op dit moment zijn 43 stations up and running. “We bouwen er nu nog eens 48. Die zijn eind 2018 allemaal klaar voor gebruik. Begin 2019 tikken we dan de honderd waterstoflocaties aan.”

H2 Mobility richt zich in eerste instantie op publieke waterstofstations voor personenauto’s. “Hierbij is waterstof opgeslagen onder een druk van 700 bar. Voor bussen wordt gekozen voor 350 bar. Dat kunnen wij uiteraard ook aanbieden als partijen dat willen. Maar ons doel is vooral om waterstof naar het grote publiek en naar de consument te brengen.”

Het aantal auto’s moet wel flink omhoog, maar daar wordt op dit moment hard aan gewerkt door verschillende fabrikanten. “We verwachten komende jaren verschillende nieuwe modellen. Te beginnen met de NEXO van Hyundai in september. De prijs van die auto ligt al flink lager dan van zijn voorganger. Ook Toyota zet flink in op deze techniek en Daimler komt binnenkort met een model.” Volgens Riepe zijn honderd locaties voldoende voor 40.000 auto’s. “Dit is de basis. De voertuigen moeten nu komen. We hebben pioniers nodig, partijen die willen investeren in waterstof. Dan kunnen we echt stappen gaan zetten.”

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

H2 Mobility: minimaal honderd waterstofstations in 2019 | TankPro.nl
Foto: Shell.de

H2 Mobility: minimaal honderd waterstofstations in 2019

Foto: Shell.de

Waterstof wordt gezien als een van de meest interessante brandstoffen voor de toekomst. Toch is het aantal locaties in Nederland waar waterstof getankt kan worden op dit moment nog op de vingers van een hand te tellen. In Duitsland, waar verschillende partijen onder de naam H2 Mobility de krachten hebben gebundeld, zijn ze al flink wat stappen verder. “De eerste 43 locaties zijn ondertussen een feit. Op dit moment zijn we er nog eens 48 aan het bouwen. In de loop van 2019 willen we minimaal honderd stations gerealiseerd hebben”, vertelt Sybille Riepe (op bovenstaande foto rechts) van de joint venture.

Aan het bouwen van een infrastructuur voor waterstofvoertuigen hangt een fiks prijskaartje. Het gaat per locatie al gauw om investeringen van een tot anderhalf miljoen euro, afhankelijk of waterstof met 350 of 700 bar is opgeslagen. Gezien het geringe aantal waterstofauto’s dat op dit moment rondrijdt, is dat een bedrag dat niet snel terugverdiend zal worden. Ook op de Autobahn zijn auto’s die voorzien zijn van een brandstofcel nog een zeldzaamheid. “We hebben iets meer dan driehonderd waterstofauto’s rondrijden in Duitsland. Dat is te weinig voor een business case”, geeft Riepe toe. Maar dat betekent niet dat je achterover moet leunen. “Er moet iemand beginnen. We bouwen honderd waterstofstations zonder te kijken naar deze cijfers. Waarom doen we dat? Omdat we geloven in de kansen van waterstof.”

Of ze zelf ook in een waterstofauto rijdt? “Jazeker, ik heb een Toyota Mirai. Het is een totaal andere ervaring dan het rijden in een auto op benzine of diesel. Het rijdt soepel en de auto is heel stil. En aan rijplezier ontbreekt het niet, doordat je volop koppel en vermogen tot je beschikking hebt.” Weinig mensen hebben ervaring met het rijden op waterstof. Riepe raadt iedereen aan om het zeker eens te proberen en de voordelen van deze brandstof zelf te ervaren.

Slagkracht

Bij de Duitse joint venture H2 Mobility zijn op dit moment zes partijen betrokken. En dat zijn zeker niet de minste. Oliemaatschappijen Shell en Total stapten in, net als OMV. Het Oostenrijkse bedrijf heeft in totaal zo’n driehonderd tankstations in Duitsland, vooral in het zuiden van het land. Een andere grote partij is Air Liquide, de Franse multinational houdt zich onder meer bezig met het leveren van gas. Ook concurrent Linde AG heeft zich aangesloten. Vanuit de auto-industrie is Daimler vertegenwoordigd, het bedrijf achter de personenauto’s en bestelwagens van Mercedes Benz en achter Daimler Trucks en Daimler Buses.

(Het artikel gaat verder onder de foto)

H2 Mobility wil laten zien dat rijden op waterstof werkt en dat deze brandstof toekomst heeft. “Dat is zeker onze ambitie”, vertelt Riepe. “We willen de barrières die er op dit moment zijn wegnemen. Dat doen we op een slimme manier. We delen de risico’s en kosten en leren elke dag bij. Door deze constructie brengen we de kosten steeds verder omlaag. Ons idee: we werken samen om minimaal honderd waterstofstations op gunstige locaties te realiseren. Vervolgens splitsen we op en laten we de markt het werk verder doen.”

Geloof in brandstofmix

Dat de joint venture volop investeert in waterstof betekent niet dat de zes partijen zich alleen blindstaren op deze brandstof voor de toekomst. Shell, Total en OMV zetten op dit moment in op een breed pallet aan brandstoffen. “We hebben verschillende brandstoffen nodig om de stap naar de toekomst te zetten. Dat red je niet alleen met waterstof. Voor bepaalde sectoren is waterstof zeer interessant. Als je een grote actieradius nodig hebt bijvoorbeeld. De nieuwe NEXO van Hyundai die in september verschijnt, heeft een bereik van 800 kilometer op een tankbeurt. Het tanken duurt slechts drie minuten. Kortom, daarvoor is deze brandstof heel geschikt.”

Volgens Riepe biedt waterstof volop mogelijkheden voor het terugdringen van de uitstoot en het behalen van de klimaatdoelen. “We willen stappen zetten en wind en zon gebruiken om waterstof te produceren. We kunnen H2 gebruiken voor verwarming of transport, voor mobiliteit of om energie uit op te wekken. We moeten beter en slimmer met onze bronnen omspringen in de toekomst. Waterstof biedt heel veel kansen, ook voor tankstations.”

Stippen op landkaart

De samenwerkende partijen bouwen op dit moment aan een infrastructuur in Duitsland, een van de belangrijkste industrieën ter wereld, ook in Japan, Zuid-Korea en de VS wordt ingezet op waterstof. “We kijken in Duitsland heel goed naar de landkaart. Waar ontstaat de grootste vraag naar waterstof en hoe kunnen we de locaties zo strategisch mogelijk neerzetten?” Op dit moment zijn 43 stations up and running. “We bouwen er nu nog eens 48. Die zijn eind 2018 allemaal klaar voor gebruik. Begin 2019 tikken we dan de honderd waterstoflocaties aan.”

H2 Mobility richt zich in eerste instantie op publieke waterstofstations voor personenauto’s. “Hierbij is waterstof opgeslagen onder een druk van 700 bar. Voor bussen wordt gekozen voor 350 bar. Dat kunnen wij uiteraard ook aanbieden als partijen dat willen. Maar ons doel is vooral om waterstof naar het grote publiek en naar de consument te brengen.”

Het aantal auto’s moet wel flink omhoog, maar daar wordt op dit moment hard aan gewerkt door verschillende fabrikanten. “We verwachten komende jaren verschillende nieuwe modellen. Te beginnen met de NEXO van Hyundai in september. De prijs van die auto ligt al flink lager dan van zijn voorganger. Ook Toyota zet flink in op deze techniek en Daimler komt binnenkort met een model.” Volgens Riepe zijn honderd locaties voldoende voor 40.000 auto’s. “Dit is de basis. De voertuigen moeten nu komen. We hebben pioniers nodig, partijen die willen investeren in waterstof. Dan kunnen we echt stappen gaan zetten.”

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.