Platform Autogas: LPG kan belangrijke transitierol spelen

Met lede ogen ziet Kees Goudberg van Platform Autogas aan dat het ooit zo populaire autogas (LPG) afgelopen jaren uit de gratie is geraakt. Of de ‘nek is omgedraaid’, zoals hij het zelf liever verwoordt. Want juist in tijden waarin de dieselmotor onder vuur ligt en elektrisch rijden voor de massa nog niet interessant is, vormt LPG een relatief schoon en interessant alternatief. “Het is een prima brandstof voor de transitieperiode waarin we nu zitten.”

Ondanks alle belastingvoordelen en subsidies die de overheid in petto heeft voor elektrisch rijden, komt het maar mondjesmaat van de grond. Ondertussen verkeert de dieselmotor na een aantal schandalen op rij in zwaar weer. Bovendien zijn de grote bijtellingsverschillen tussen de diverse brandstoffen niet meer aan de orde. “Dit is dé perfecte tijd voor een wederopstanding van LPG. De CO2-uitstoot ligt well-to-wheel 21% lager dan bij benzine en ten opzichte van dieselmotoren wordt een forse reductie van NOx en fijnstof behaald. Daarnaast wordt de fijnstof-uitstoot van direct ingespoten benzinemotoren met 95% verlaagd. Een groot voordeel van LPG is bovendien dat het volop beschikbaar en relatief goedkoop is en dat we ook anno 2018 nog steeds een uitgebreid netwerk hebben van zo’n 1500 tankstations waar je het kunt tanken. Waarom zouden we het dan niet gebruiken?”

Flinke afname

Jarenlang was Nederland een LPG-land bij uitstek. Maar aan die rol van koploper is afgelopen jaren een eind gekomen. Op dit moment rijden er in ons land nog zo’n 133.000 auto’s op LPG rond. Het gaat daarbij zowel om af-fabriek-modellen als om auto’s waarbij de LPG-installatie achteraf is ingebouwd. “Strengere regelgeving en verhoging van accijns en belastingen hebben zeker een grote rol gespeeld bij deze kentering. Al die maatregelen zijn zeker niet in het voordeel van LPG geweest. Vooral de verhoging van de accijns heeft grote gevolgen gehad. Op 1 januari 2014 werd de accijns voor diesel met 3 cent en voor LPG met maar liefst 7 cent verhoogd.”

Volgens Goudberg spreken de afzetcijfers van LPG boekdelen. “In het eerste jaar na de verhoging van de accijns – in 2014 – nam het volume van LPG af met 23,1 procent. Het was de bedoeling van de overheid om extra belastinginkomsten binnen te halen, maar dat pakte anders uit. In het zuiden en oosten van het land, besloten LPG-rijders over de grens te tanken, waar autogas veel goedkoper was. In andere delen van het land werd steeds vaker besloten om de LPG-auto de deur uit te doen en te kiezen voor een andere brandstof.”

Zakelijke rijders

Ook het voortdurend toveren met de bijtellingstarieven heeft autogas volgens Goudberg weinig goed gedaan. “Het werd voor zakelijke veelrijders – die van oudsher juist relatief vaak voor LPG kozen – minder interessant om voor autogas te kiezen, omdat zuinige diesels, hybrides en plug-in hybrides beloond werden met een gunstige bijtelling. Door alle wisselingen op gebied van belastingen, regelgeving en bijtelling, raakte LPG snel uit beeld. Ook bij de leasemaatschappijen.”

(De tekst gaat verder onder de foto)

Uit cijfers van brancheorganisatie BOVAG bleek onlangs dat 2017 geen best jaar was voor LPG. Ondanks dat de brandstof nog steeds fors goedkoper is dan diesel en benzine, daalde de afzet van het autogas in Nederland vorig jaar naar 276 miljoen liter, de laagste score sinds 1975. Die daling kwam vooral ten goede van diesel en benzine; voor beide brandstoffen was het qua aantal liters een van de beste scores in jaren. “En dat was volgens mij nu juist niet de bedoeling van de overheid. Met de maatregelen is de staat volgens mij haar doel echt voorbijgeschoten. De CO2-uitstoot in Nederland, die veroorzaakt wordt door autorijden, is zelfs voor het eerst in jaren weer gestegen.”

Steun van de overheid nodig

Dit heeft gezorgd voor een sneeuwbaleffect, vindt Goudberg. Voor auto-importeurs werd het steeds minder interessant om nog af-fabriek LPG-modellen in ons land te verkopen. “Simpelweg omdat het fiscale klimaat niet gunstig was. Op dit moment bieden in Nederland alleen Opel en Dacia nog auto’s aan die uit de voeten kunnen met autogas.” Dat is in omringende landen heel anders, vervolgt hij. “Alfa Romeo, Fiat, Mitsubishi, Nissan, Renault, Hyundai, Citroen, Subaru, Honda, Peugeot. Ze hebben stuk voor stuk bifuel-auto’s in hun modellengamma die kunnen rijden op zowel benzine als op LPG.”

Goudberg is van mening dat het beleid van de overheid in de afgelopen jaren in belangrijke mate heeft bijgedragen aan de afname van interesse in rijden op autogas. Daarom vindt hij dat diezelfde overheid nu iets moet doen om ervoor te zorgen dat die interesse er weer komt. “Wat wij nodig hebben is een ‘goed nieuws bericht’ naar de markt toe dat ervoor zorgt dat zowel autorijders als auto-importeurs weer geïnteresseerd raken. Dat kan bijvoorbeeld door voor nieuwe LPG-auto’s (af-fabriek en R115) dezelfde wegenbelasting (MRB) als voor benzineauto’s te laten gelden. Dit kan door de brandstoftoeslag en de berekening van de gewichtstoename te laten vervallen die de belastingdienst nu toepast na inbouw van een LPG-installatie in een personenauto. Een andere maatregel die in andere landen succesvol wordt toegepast, is het eenmalig beschikbaar stellen van een premie bij inbouw van een LPG-installatie. Het voordeel daarvan is dat je daarmee ook het uitstaande wagenpark benzineauto’s schoner kunt maken”.

Nog schoner

Onlangs heeft Platform Autogas zich aangesloten bij het Platform Duurzame Biobrandstoffen. “Ook op gebied van LPG zijn er volop ontwikkelingen. Er wordt sinds kort door Neste in Rotterdam BioLPG geproduceerd. Ook in een aantal andere landen is dat het geval. Daar kan ook prima op gereden worden. Je bereikt een nog grotere reductie van de CO2-uitstoot zonder dat je direct hoeft te investeren in andere technologie. De brandstof kan gewoon in plaats van normale LPG gebruikt worden, zonder dat er technische aanpassingen nodig zijn. En het uitgebreide netwerk van LPG-stations ligt er gewoon.”

Op termijn zijn fossiele brandstoffen eindig, daarvan is ook Goudberg overtuigd. “Maar op dit moment wordt er nog volop op benzine en diesel gereden. We zitten echt in een tussenfase. LPG is juist nu perfect om in te zetten.” Volgens hem ontbreekt het de overheid regelmatig aan kennis over brandstoffen. “Elektrisch rijden wordt flink gepromoot door de Nederlandse staat. Voor de ontwikkeling van elektrische mobiliteit is dat goed, maar dat wil niet zeggen dat het ook per se beter is voor het milieu. Zolang stroom niet groen wordt opgewekt, veroorzaakt ook elektrisch rijden een aanzienlijke uitstoot. Daar wordt onvoldoende bij stilgestaan en daar hoor ik te weinig kritische geluiden over. Wat dat betreft is het goed om de alternatieven die al beschikbaar zijn, niet zo af te serveren. Het huidige beleid van de overheid is in mijn ogen echt veel te kort door de bocht.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

2 reacties op “Platform Autogas: LPG kan belangrijke transitierol spelen”

Riny Derks|09.05.18|11:12

Ik beschik nu over een Opel Corsa bifuel en die rijdt supergoedkoop op LPG.Ik tank bijna altijd in Belgie: het prijsverschil is groot.
Ik rijd 1 op 14, dat vind ik echt zuinig. En bovendien GOED VOOR HET MILIEU.
IK BETAAL WEL MEER BELASTING DAN DE AUTORIJDERS OP BENZINE: HOE HYPOCRIET KAN HET ZIJN EN IK ZOU JUIST BELOOND MOETEN WORDEN OMDAT IK EEN AUTO RIJD MET SCHONERE UITSTOOT!!
Ik ben het roerend eens met Kees Goudberg!!

Ik ben benieuwd naar de reakties hier, zeker weten!!

Riny Derks

txt520|14.06.18|22:26

De regering wilt alleen maar GELD in het laatje. Hoezo milieu?

Ze moeten zelf maar LPG rijden, maar ja dat doen ze maar niet in hun leasebak Audi. Ieder voor zich, zo werkt dat nu eenmaal anno 2018 in NL.

Ja, ik blijf lekker in mijn LPG auto rijden.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.