Toekomst van LPG: ‘Dit autogas sterft een stille dood’

Het gaat niet goed met de verkoop van LPG in Nederland, zo blijkt uit cijfers van brancheorganisatie BOVAG. Ondanks de nog steeds gunstige literprijs daalde de afzet van het ooit zo populaire autogas in 2017 naar een schamele 276 miljoen liter, de laagste score sinds 1975. Is het überhaupt nog wel interessant om LPG aan te bieden?

De afname is volgens BOVAG-woordvoerder Tom Huyskens een logisch gevolg van een aantal nationale en internationale ontwikkelingen. “Autofabrikanten focussen naar aanleiding van de Europese CO2-regels meer en meer op de ontwikkeling van elektrische voertuigen en leveren steeds minder auto’s af-fabriek met LPG. Steeds minder aanbod betekent dus ook steeds minder interesse van de consument.”

Doordat dieselauto’s steeds zuiniger zijn geworden, is de actieradius afgelopen jaren bovendien flink vergroot. “Om die reden wordt daarvoor eerder gekozen dan voor LPG, met omgerekend gelijke brandstofkosten, een lager bereik op een volle tank en wellicht nog inbouwkosten. Daarnaast zijn per 1 januari 2014 de accijnzen fors verhoogd; voor oldtimers op LPG is nu het volle pond motorrijtuigenbelasting verschuldigd. Al met al is het dus logisch dat de afzet van LPG daalt.”

Slechte publiciteit

“Het product LPG sterft een stille dood”, denkt ook Peter Waterham van Tankstation Advies. “Op snelweglocaties zal het voorlopig nog wel behouden blijven, maar binnen stedelijke gebieden zie je dat het aantal tankstations dat LPG aanbiedt, verdwijnt. Dat heeft vooral te maken met het beleid van gemeenten, die inzetten op verplaatsing van deze locaties.”

Slechte publiciteit heeft er afgelopen jaren vooral voor gezorgd dat LPG uit de gratie is geraakt, vindt Waterham. “Er zijn verschillende ongelukken geweest en die hebben LPG geen goed gedaan. Daardoor is de brandstof in een negatieve spiraal geraakt.” Dat is overigens niet terecht. “LPG is echt niet onveilig, mits je er op de juiste manier mee omspringt.” Waterham is niet van mening dat het beleid van de overheid LPG om zeep heeft geholpen. “Nee, de afname van het aantal liters was al duidelijk voor die tijd zichtbaar. Toen waren hybride auto’s en elektrische modellen nog helemaal niet aan de orde.”

Relatief schone brandstof

Is het jammer dat er nog zo weinig LPG verkocht wordt? Waterham: “Het is een van de schonere brandstoffen van het moment. En het blijft voor tankstation-ondernemers een interessante inkomstenbron. De marges zijn namelijk goed. Daarom is het voor ondernemers echt niet per se noodzakelijk om de LPG-kraan nu al dicht te draaien.”

De uitstoot van CO2 en NOx ligt bij LPG lager dan bij benzine en diesel. Had de Nederlandse overheid hier niet wat meer aandacht voor moeten hebben? “Jazeker. Maar aangezien LPG voornamelijk voor veelrijders is bedoeld, komen deze sneller in het vizier van de overheid”, aldus BOVAG-woordvoerder Huyskens. “Per kilometer is de CO2-uitstoot lager dan benzine, maar als er heel veel kilometers worden gereden, is dat effect weer verdampt. De CO2-uitstoot van diesels ligt doorgaans juist nog lager.” De rol van de overheid heeft volgens Huyskens een rol gespeeld, maar is ook in zijn ogen niet doorslaggevend geweest. “Al sinds de jaren negentig daalt het aantal LPG-auto’s.”

(De tekst gaat verder onder de foto)

Jarenlang was Nederland een LPG-land bij uitstek. Kilometervreters konden dankzij de lage prijs van een liter autogas flink besparen op hun brandstofkosten. Ondanks een accijnsverhoging afgelopen jaren is het nog steeds interessant om LPG te tanken. De literprijs ligt rond de 0,85 euro per liter. In vergelijking met diesel en vooral benzine is dat een fors verschil. In België (0,51 euro) en Duitsland (0,59 euro) is het prijsverschil overigens nog een stuk groter.

Auto’s met LPG-installatie

Uit cijfers van BOVAG blijkt dat de verkoop van nieuwe auto’s die af-fabriek over een LPG-installatie beschikken, afgelopen jaren flink is afgenomen. In 2012 werden nog 8.779 LPG-auto’s verkocht, in 2017 waren dat er 1.199. Het totale wagenpark van auto’s die met LPG uit de voeten kunnen, bedraagt volgens de laatste cijfers in 2018 132.989. In 2000 waren dat er ruim 330.000.

In hoeverre is het voor tankstation-ondernemers nog zinvol om LPG aan te bieden? Voor tankstations langs de snelweg en bij uitgaande wegen is de brandstof nog wel interessant voor de komende jaren, vindt Waterham. “Het aantal stations dat LPG aanbiedt, is afgelopen jaren flink afgenomen, onder meer door de opkomst van het onbemand tanken. Daardoor verkopen de locaties die dit autogas nog wel aanbieden nog relatief goed, ondanks de forse afname van het aantal liters.”

Het is volgens Waterham vooral belangrijk om te kijken of het op een bepaalde locatie nog zin heeft om te investeren in LPG. “Dat is echt afhankelijk van de plek waar je zit en de bezoekers die je krijgt of verwacht. Misschien is het inderdaad beter om te kijken naar alternatieven, denk aan aardgas, of misschien naar oplaadpunten. Maar dat moet je echt per locatie in beeld brengen.”

Ook volgens Huyskens kan LPG nog een interessante brandstof zijn om te blijven verkopen. “Zolang er geen nieuwe investeringen zijn vereist, blijft het een mooie aanvulling op het standaardassortiment”, vindt BOVAG-woordvoerder Tom Huyskens. Maar als ondernemers op dit moment geen LPG aanbieden, is het wellicht verstandig om voor een andere brandstof te kiezen. “Bij grote nieuwe investeringen zal er een rekensom moeten worden gemaakt.”

In opkomst

Terwijl in Nederland de afzet van LPG fors terugloopt, is het autogas in omringende landen juist in opkomst. Dit tot vreugde van de AEGPL, de Europese brancheorganisatie voor de LPG-industrie. Die organiseert op 31 mei en 1 juni zelfs een tweedaags congres dat geheel in het teken staat van LPG. “Het is voor Europese leiders tijd om eens serieus naar LPG te kijken als een prijstechnisch interessante en al beschikbare oplossing om luchtvervuiling aan te pakken en de luchtkwaliteit in Europa te verbeteren”, aldus Samuel Maubanc van de organisatie. Volgens Maubanc zijn de voordelen van LPG al lang duidelijk en wordt er op dit moment samen met andere stakeholders flink ingezet om het thema nog hoger op de Europese agenda te krijgen.

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

33 reacties op “Toekomst van LPG: ‘Dit autogas sterft een stille dood’”

Theo Arts|19.04.18|15:26

Remco, een wat niet herkenbare inhoud van jouw LPG artikel. LPG-rijder is een doorrijder. Eerste,een Opel Ascona(G1), helaas Opel motoren zijn rond 200.000-250.000km.op.Toen een BMW 315(G2),bij 455.000km.verkocht als nieuw. Nu,een Volvo V40(G3), huidige stand: 455.000km, 1 op 12km, een veilige, rustige, huiskamerzitter. LPG is een afvalproduct en met 70-80% schatkistbelasting belast. Dus BOVAG, ANWB en schakisthoeder, ga in gesprek en verlaag de belastingdruk drastisch,zie Belgie en Duitsland.

Ger Voeten|23.01.19|18:51

Te belachelijk voor woorden. Als al het autoverkeer op LPG zou gaan zoudende klimaat doelen een stuk dichterbij zijn. Dat belasting en brandstofaccijnzen geen rol spelen is natuhrlijk onzin. Voor €25 dezelfde tank van 50 liter vol in belgië,die in nederland €37,50 kost. Dan sla ik nog even de wegenbelasting over. Die kilometervreters rijden nu ook, maar dan op veel vuilere bdandstof. Tot 20% minder co2 van lpg dan cng of biogas. Nee in mijn beeld draait de overheid wel degelijk lpg de nek om.

Piet Korf|30.01.19|14:52

ik rij een chrysler voyager op lpg G3 , net een koppen revisie gehad nav lekke koppakking , motor loopt als een naaimachine , en meteen gekeurd, uitstoot gemeten !!! 0 echt ongelooflijk, warme motor bij apk keurstation/garage geen uitslag op de meter.
Hoezo vervuilend, maar wel lekker belasting blijven melken , het gaat ordinair om de poen, overheid interessert het geen bal hoe zuinig een auto is lijkt het wel.

Hennie Lamers|27.04.19|12:24

Ik rij Dacia mcv Logan op LPG.
Te gek voor woorden dat er zoveel accijns geheven wordt.
Kabinet heeft de mond vol over duurzaamheid.
Wat een sukkels onze volksvertegenwoordigers.
Wat een klungels.

berndt roelvink|12.05.19|11:41

Lpg rijdt voortreffelijk In Duitsland zijn er de afgelopen jaren heel wat LPG tankstation bij gekomen vooral langs de autobanen. Ook een voordeel van LPG is dat de Olie veel schoner blijft dus minder verversen. Links Nederland moet eens ophouden met dat stomme elektrische gedoe. Meer dan 40000, ja veertigduizend, kinderen moeten in Congo de grondstoffen voor de accu’s uit de mijnen halen en dat laat links Nederland gewoon toe.

berndt roelvink|12.05.19|11:41

De regering moet 100 tankstations sponseren om daar een waterstof pomp te plaatsen dan is het probleem van de accu’s voorbij want daar hebben we toch niet genoeg grondstoffen voor en laat de oudere auto’s goedkoper op LPG rijden en belast de diesel en benzine auto’s meer dan ben je schoon bezig en dan kunnen we gewoon weer in Nederland tanken

Hee Joh|15.05.19|12:55

Ik rij nu 4jr een Duster op LPG.En al 25 jr totaal.27k per jaar.Hoe de schrijver aan een prijs van 85 cent komt is me een raadsel.
Dat soort prijzen en hoger zie ik ,bij uitzondering, wel eens langs de snelweg.Doorgaans tank ik van 58 tot 68 cent.Zowel op als van de snelweg Almere-Achterhoek.
Maar maak vooral geen reclame voor lpg rijden.Als het een te groot succes wordt gaat het belasting voordeel op G3 er gegarandeerd aan.(zie de spaarloonregeling-ook)Gewoon lachen en blijven rijden.

Bas van aarle|29.05.19|16:54

Ik zeg altijd dat ik 2 auto’s heb: een Renault Laguna die op LPG rijdt en een zelfde tweede Laguna die ik heb uitgespaard na 10 jaar en 300.000 km op LPG. Net nog getankt hier in Belgie 0,42 eur/liter. Belachelijk dat NL overheid LPG bijna de nek heeft omgedraaid.

Marijn van Amelsfort|01.07.19|00:16

Sinds kort rijden wij weer sinds enkele 10-tallen jaren toevallig op LPG,en ik verbaas me er nog steeds op,dat we niet met z’n allen op gas zouden moeten rijden!
Benzine,diesel én vooral electrisch rijden zijn,hoe je het ook wendt of keert het vervuilendst van allemaal.
Klimaat en milieu zijn al flink verpest,en moedertje aarde is al begonnen met de grote schoonmaak,voor de volgende species!
Check it out,and think it over!

Jorn Van der Wal|05.07.19|20:37

“omgerekend gelijke brandstofkosten” lol leugens

Gerard M.|13.08.19|17:48

Mijn vrouw en ik wonen in Duitsland en rijden allebei op lpg. Spotgoedkoop en geen bijtelling of wegenbelasting. Goedkoper rijden is volgens mij niet mogelijk en voor het milieu ook een goede zaak

Leo Van Eijnsbergen|12.09.19|23:15

20 euro meer belasting en tanken voor 50,9 ct p/ltr tel uit je winst 60EU per tankbeurt 12sept.2019.LPG FAN
.

Gerdine Dijkstra-Pauwels|16.10.19|18:48

Rijd nu al 12 jaar op LPG, teller van mijn Skoda staat bijna op 300.000 km en nog niets aan de hand.
Het is mij ook een raadsel waarom de wegenbelasting op LPG hoger is als op benzine want LPG.
Waarom wel subsidie op electrische auto’s ,die meestal op grijze stroom rijden, opgewekt door kolencentrales, en boete op LPG rijden door hogere wegenbelasting.

stijn wery|16.11.19|10:04

De branchevereniging zou paginagrote advertenties moeten plaatsen om het kabinet te bewegen het lpg-rijden te bevorderen!

Cocky van Loo-Hoogeveen|16.11.19|11:53

Onze Renault Scenic van 2001 heeft al bijna 400.000km gereden op LPG (G3) en rijdt nog steeds als een zonnetje. Wij tanken in de Achterhoek en grensstreek voor 55 cent per liter. Ja, langs de snelweg is het soms veel duurder. Wij rijden rond de 20000km per jaar. Schoner kun je niet rijden, ook niet elektrisch. De Anwb zou dit eens in Den Haag moeten aankaarten.

Hans Bos|29.11.19|11:28

Rij inmiddels 40 jaar Volvo en even zo lang op LPG en altijd tot volle tevredenheid. Begon ooit voor 25 cent per liter , inmiddels 58 Euro cent per liter. Maar wel 40 jaar de staatskas gespekt met de veel hogere wegen belasting voor dit veel schonere product.
Betaal dus jaarlijks 600,- euro meer wegenbelasting (G3) dan een vervuilende benzine auto en dus betalen wij LPG rijders de wegenbelasting voor de electrische rijders die bovendien veel zwaarder zijn en dus meer meer schade aan wegen maken.

Paul W|01.01.20|14:03

Ik rij al jaren op LPG en het bevalt mij prima ik heb een Saab 93 op LPG met 360000 km op de teller en die motor is nog lang niet af.
De mensen die LPG niet moeten zijn niet goed wijs het is een super brandstof.

berndt roelvink|03.01.20|12:17

Ik heb een mail naar de ministerie geschreven in november 2019. dit is het o.a. het antwoord van het ministerie.
U heeft gelijk dat LPG op sommige vlakken een schonere brandstof is dan diesel of benzine. Echter, ook bij de verbranding van LPG ontstaat stikstof. Uit praktijktests van TNO uit 2010 blijkt dat deze zelfs hoger kan zijn dan bij benzine. Voor het terugdringen van de stikstofuitstoot van de mobiliteitssector lijken daarom andere maatregelen. zie vervolg

berndt roelvink|03.01.20|12:19

meer voor de hand te liggen dan het stimuleren van LPG.
schande een test uit 2010 ze zijn er dus echt niet mee bezig
Dit is de e-mail van het ministerie dus allemaal een mail sturen
fp-Publiek DGMo-DGMo
mijn voorstel was als je de oude diesels aanpakt dan moet voor de schoonste brandstof ook het omgekeerde doen dus wegenbelasting voor lpg hetzelfde maken zie vervolg

berndt roelvink|03.01.20|12:43

meer voor de hand te liggen dan het stimuleren van LPG.
schande een test uit 2010 ze zijn er dus echt niet mee bezig
Dit is de e-mail van het ministerie dus allemaal een mail sturen
fp-Publiek DGMo-DGMo
mijn voorstel was als je de oude diesels aanpakt dan moet voor de schoonste branstof ook het omgekeerde doen dus wegenbelasting voor lpg hetzelfde maken als de wegenbelasting voor benzine. zie vervolg

berndt roelvink|03.01.20|12:56

Veel meer oudere benzineauto’s zullen dan overstappen op LPG zeer goed voor het milieu
In Den Haag hebben ze boter op hun hoofd. Het gaat daar alleen maar om geld.
In Duitsland en België maar ook zelfs in Frankrijk doen ze het een stuk beter als het om LPG gaat.
We moeten maar eens met zijn allen naar Den Haag zoals de boeren dat deden.

Karlos|06.01.20|17:04

Ik rij ook al zo lang op LPG, jammer dat het altijd maar in een kwaad daglicht wordt geplaatst!
Aan de andere kant, zolang het betaalbaar blijft is het okay, en laten we niet hopen dat iedereen erop zou rijden, want dan betalen we uiteindelijk allemaal weer veel meer, want de auto is en blijft de melkkoe.

Hoe overigens de schrijver erbij komt dat diesel en lpg gelijke brandstof kosten hebben is mij een raadsel…duidelijk dat ze hier niet eerlijk zeggen hoe het echt is!

Karlos|06.01.20|17:09

Er is trouwens nog een fabeltje over gas, en dat is dat het meer zou gebruiken dan benzine, dat is pertinent onjuist, het is juist andersom. LPG heeft een hogere calorische waarde.

LPG weegt gemiddeld 0.51kg per liter, en benzine 0.7 per liter! We worden dus aan de pomp afgezet.
Als we het eerlijk per KG gaan berekenen kom je met een liter lpg dus verder dan benzine!

Erik de Vries|09.01.20|21:41

Als er verschil is in uitstoot van CO2 tussen LPG EN benzine zou ik ook graag het verschil aan BPM terug krijgen.
Dit verschil zou b.v. bij de inbouw van een LPG-installatie verrekend kunnen worden door de inbouwer.
Op deze manier wordt de inbouw voordeliger en dus aantrekkelijker.

Mat Meijers|06.02.20|22:12

hallo ja jongens ik heb eens nagekeken wat de Lpg aan co2 en stikstof de lucht in blaast ok dat blijkt meer te zijn dan een elektrische auto maar dat zeggen ze wel niet bij dat daar een omslagpunt bij zit van 140000 km namelijk het maken van die accu,s dus na 140000 km komt er pas voordeel mijn auto en die van jullie zijn al zuiniger op het moment dat ik die lpg tank in laat bouwen maar dan moet ik terstond meer wegen belasting betalen

Mat Meijers|06.02.20|22:15

terwijl die elektrische bots van de kermis kraam niks betalen *( zou niet misstaan om er zo mast achter op te zetten) en dan nog het volgende ze trekken weg of ze op zandvoort zitten ook tellen ze niet wat het weer kost als 5 tot 7 jaar gereden hebben nieuw accu pak kost ook co2 en stikstof en waar ga de met die oude dingen heen Nog wat ook niet vergeten dat tesla al 3 keer na de klote is geweest

Mat Meijers|06.02.20|22:17

deel 2 terwijl die elektrische bots van de kermis kraam niks betalen *( zou niet misstaan om er zo mast achter op te zetten) en dan nog het volgende ze trekken weg of ze op zandvoort zitten ook tellen ze niet wat het weer kost als 5 tot 7 jaar gereden hebben nieuw accu pak kost ook co2 en stikstof en waar ga de met die oude dingen heen Nog wat ook niet vergeten dat tesla al 3 keer na de klote is geweest

Mat Meijers|06.02.20|22:19

dus dat kost geen stikstof geen energie en helemaal niet te praten over de kabels die er in en uit moeten ik ben niet tegen vernieuwen of vergroenen maar niet op deze manier
Ik heb zelf een outlander 2.4 op lpg bijna 500.000 km gelopen alleen kleppen gesteld om de 30 000 km enhij loopt nog als een nieuwe

Rake van Nelle|06.05.20|22:08

Ik rij al 16 jaar op LPG en ik blijft het doen!Waarom is LPG dan niet interessant voor onze staat die altijd “milieubewust” is?Nou,LPG betekent voor ons goedkoop en schoner rijden en dat is precies iets wat ze niet willen hebben!Ze willen geld zien,hoge brandstof kosten,poen..lekker geld verdienen!Laat je niet wijs maken door die gladde praatjes over milieubewustzijn.Ik rij nu Astra J bi-fuel..en tank bij een BP station in R’dam voor 48 centjes/liter!

Huub van Veen|16.06.20|12:12

Het is toch gewoon ronduit belachelijk dat ik met mijn Opel Mokka 1,4 liter 4 cylinder op lpg (label B), meer wegenbelasting moet betalen dan een LAMBORGHINI HURACAN 5,2 liter 10 cylinder(label G). Het wordt dus wel degelijk gewoon wel van overheidswege om zeep geholpen.

Mart Nieuwburg|12.08.21|22:48

Het prijsverschil tussen LPG en benzine is €1,10 per liter. Ik mag maximaal 48 liter LPG (80% van 60 liter tankinhoud) Ik bespaar per tank vol &52,80. Ik betaal per maand voor straf €35,00 aan extra wegenbelasting en houd dus al geld over na 1x tanken per maand.
De nieuwste Prinsinstallatie kost all in €1.400,00 en is snel terugverdiend.

Doe eens gek en stap over op LPG.
Mart, Jeep Compass 2018 met 58.000 km op de teller.

berndt roelvink|21.10.21|18:45

Natuurlijk gaat het slecht met LPG in Nederland. Als ze in Nederland de wegenbelasting minimaal het zelfde als de benzine wegenbelasting zou zijn zoals in andere landen. Het is natuurlijk waanzin dat je voor een schonere brandstof meer wegenbelasting moet betalen. LPG wordt zelfs van afval gemaakt hoe mooi kan het zijn. vooral bezitters van wat oudere benzine auto’s zouden beloond moeten worden om over te stappen op LPG. Dus regering stimuleer dit eens en straf het niet af.

Bastiaan Mulder|06.12.21|00:26

LPG is door de overheid door de accijnsverhoging van 7 ct de torenhoge wegenbelasting en de verhoging van de oldtimer s van 25 jaar naar 40 jaar om zeep geholpen ,dit product wordt dagelijks in miljoenen liters afgefakkeld op zee en da’s toch jammer, heb zelf van 1995 ( toen LPG nog hfl 29 ct kostte ) tot 2016 een Dodge w300 v8 gereden en van 2013 tot 2017 een citroen c3 . Autogas wordt nog rendabeler als je de motor er op aan past: de ontsteking vervroegen en de compressie verhogen .

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Toekomst van LPG: ‘Dit autogas sterft een stille dood’ | TankPro.nl

Toekomst van LPG: ‘Dit autogas sterft een stille dood’

Het gaat niet goed met de verkoop van LPG in Nederland, zo blijkt uit cijfers van brancheorganisatie BOVAG. Ondanks de nog steeds gunstige literprijs daalde de afzet van het ooit zo populaire autogas in 2017 naar een schamele 276 miljoen liter, de laagste score sinds 1975. Is het überhaupt nog wel interessant om LPG aan te bieden?

De afname is volgens BOVAG-woordvoerder Tom Huyskens een logisch gevolg van een aantal nationale en internationale ontwikkelingen. “Autofabrikanten focussen naar aanleiding van de Europese CO2-regels meer en meer op de ontwikkeling van elektrische voertuigen en leveren steeds minder auto’s af-fabriek met LPG. Steeds minder aanbod betekent dus ook steeds minder interesse van de consument.”

Doordat dieselauto’s steeds zuiniger zijn geworden, is de actieradius afgelopen jaren bovendien flink vergroot. “Om die reden wordt daarvoor eerder gekozen dan voor LPG, met omgerekend gelijke brandstofkosten, een lager bereik op een volle tank en wellicht nog inbouwkosten. Daarnaast zijn per 1 januari 2014 de accijnzen fors verhoogd; voor oldtimers op LPG is nu het volle pond motorrijtuigenbelasting verschuldigd. Al met al is het dus logisch dat de afzet van LPG daalt.”

Slechte publiciteit

“Het product LPG sterft een stille dood”, denkt ook Peter Waterham van Tankstation Advies. “Op snelweglocaties zal het voorlopig nog wel behouden blijven, maar binnen stedelijke gebieden zie je dat het aantal tankstations dat LPG aanbiedt, verdwijnt. Dat heeft vooral te maken met het beleid van gemeenten, die inzetten op verplaatsing van deze locaties.”

Slechte publiciteit heeft er afgelopen jaren vooral voor gezorgd dat LPG uit de gratie is geraakt, vindt Waterham. “Er zijn verschillende ongelukken geweest en die hebben LPG geen goed gedaan. Daardoor is de brandstof in een negatieve spiraal geraakt.” Dat is overigens niet terecht. “LPG is echt niet onveilig, mits je er op de juiste manier mee omspringt.” Waterham is niet van mening dat het beleid van de overheid LPG om zeep heeft geholpen. “Nee, de afname van het aantal liters was al duidelijk voor die tijd zichtbaar. Toen waren hybride auto’s en elektrische modellen nog helemaal niet aan de orde.”

Relatief schone brandstof

Is het jammer dat er nog zo weinig LPG verkocht wordt? Waterham: “Het is een van de schonere brandstoffen van het moment. En het blijft voor tankstation-ondernemers een interessante inkomstenbron. De marges zijn namelijk goed. Daarom is het voor ondernemers echt niet per se noodzakelijk om de LPG-kraan nu al dicht te draaien.”

De uitstoot van CO2 en NOx ligt bij LPG lager dan bij benzine en diesel. Had de Nederlandse overheid hier niet wat meer aandacht voor moeten hebben? “Jazeker. Maar aangezien LPG voornamelijk voor veelrijders is bedoeld, komen deze sneller in het vizier van de overheid”, aldus BOVAG-woordvoerder Huyskens. “Per kilometer is de CO2-uitstoot lager dan benzine, maar als er heel veel kilometers worden gereden, is dat effect weer verdampt. De CO2-uitstoot van diesels ligt doorgaans juist nog lager.” De rol van de overheid heeft volgens Huyskens een rol gespeeld, maar is ook in zijn ogen niet doorslaggevend geweest. “Al sinds de jaren negentig daalt het aantal LPG-auto’s.”

(De tekst gaat verder onder de foto)

Jarenlang was Nederland een LPG-land bij uitstek. Kilometervreters konden dankzij de lage prijs van een liter autogas flink besparen op hun brandstofkosten. Ondanks een accijnsverhoging afgelopen jaren is het nog steeds interessant om LPG te tanken. De literprijs ligt rond de 0,85 euro per liter. In vergelijking met diesel en vooral benzine is dat een fors verschil. In België (0,51 euro) en Duitsland (0,59 euro) is het prijsverschil overigens nog een stuk groter.

Auto’s met LPG-installatie

Uit cijfers van BOVAG blijkt dat de verkoop van nieuwe auto’s die af-fabriek over een LPG-installatie beschikken, afgelopen jaren flink is afgenomen. In 2012 werden nog 8.779 LPG-auto’s verkocht, in 2017 waren dat er 1.199. Het totale wagenpark van auto’s die met LPG uit de voeten kunnen, bedraagt volgens de laatste cijfers in 2018 132.989. In 2000 waren dat er ruim 330.000.

In hoeverre is het voor tankstation-ondernemers nog zinvol om LPG aan te bieden? Voor tankstations langs de snelweg en bij uitgaande wegen is de brandstof nog wel interessant voor de komende jaren, vindt Waterham. “Het aantal stations dat LPG aanbiedt, is afgelopen jaren flink afgenomen, onder meer door de opkomst van het onbemand tanken. Daardoor verkopen de locaties die dit autogas nog wel aanbieden nog relatief goed, ondanks de forse afname van het aantal liters.”

Het is volgens Waterham vooral belangrijk om te kijken of het op een bepaalde locatie nog zin heeft om te investeren in LPG. “Dat is echt afhankelijk van de plek waar je zit en de bezoekers die je krijgt of verwacht. Misschien is het inderdaad beter om te kijken naar alternatieven, denk aan aardgas, of misschien naar oplaadpunten. Maar dat moet je echt per locatie in beeld brengen.”

Ook volgens Huyskens kan LPG nog een interessante brandstof zijn om te blijven verkopen. “Zolang er geen nieuwe investeringen zijn vereist, blijft het een mooie aanvulling op het standaardassortiment”, vindt BOVAG-woordvoerder Tom Huyskens. Maar als ondernemers op dit moment geen LPG aanbieden, is het wellicht verstandig om voor een andere brandstof te kiezen. “Bij grote nieuwe investeringen zal er een rekensom moeten worden gemaakt.”

In opkomst

Terwijl in Nederland de afzet van LPG fors terugloopt, is het autogas in omringende landen juist in opkomst. Dit tot vreugde van de AEGPL, de Europese brancheorganisatie voor de LPG-industrie. Die organiseert op 31 mei en 1 juni zelfs een tweedaags congres dat geheel in het teken staat van LPG. “Het is voor Europese leiders tijd om eens serieus naar LPG te kijken als een prijstechnisch interessante en al beschikbare oplossing om luchtvervuiling aan te pakken en de luchtkwaliteit in Europa te verbeteren”, aldus Samuel Maubanc van de organisatie. Volgens Maubanc zijn de voordelen van LPG al lang duidelijk en wordt er op dit moment samen met andere stakeholders flink ingezet om het thema nog hoger op de Europese agenda te krijgen.

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

33 reacties op “Toekomst van LPG: ‘Dit autogas sterft een stille dood’”

Theo Arts|19.04.18|15:26

Remco, een wat niet herkenbare inhoud van jouw LPG artikel. LPG-rijder is een doorrijder. Eerste,een Opel Ascona(G1), helaas Opel motoren zijn rond 200.000-250.000km.op.Toen een BMW 315(G2),bij 455.000km.verkocht als nieuw. Nu,een Volvo V40(G3), huidige stand: 455.000km, 1 op 12km, een veilige, rustige, huiskamerzitter. LPG is een afvalproduct en met 70-80% schatkistbelasting belast. Dus BOVAG, ANWB en schakisthoeder, ga in gesprek en verlaag de belastingdruk drastisch,zie Belgie en Duitsland.

Ger Voeten|23.01.19|18:51

Te belachelijk voor woorden. Als al het autoverkeer op LPG zou gaan zoudende klimaat doelen een stuk dichterbij zijn. Dat belasting en brandstofaccijnzen geen rol spelen is natuhrlijk onzin. Voor €25 dezelfde tank van 50 liter vol in belgië,die in nederland €37,50 kost. Dan sla ik nog even de wegenbelasting over. Die kilometervreters rijden nu ook, maar dan op veel vuilere bdandstof. Tot 20% minder co2 van lpg dan cng of biogas. Nee in mijn beeld draait de overheid wel degelijk lpg de nek om.

Piet Korf|30.01.19|14:52

ik rij een chrysler voyager op lpg G3 , net een koppen revisie gehad nav lekke koppakking , motor loopt als een naaimachine , en meteen gekeurd, uitstoot gemeten !!! 0 echt ongelooflijk, warme motor bij apk keurstation/garage geen uitslag op de meter.
Hoezo vervuilend, maar wel lekker belasting blijven melken , het gaat ordinair om de poen, overheid interessert het geen bal hoe zuinig een auto is lijkt het wel.

Hennie Lamers|27.04.19|12:24

Ik rij Dacia mcv Logan op LPG.
Te gek voor woorden dat er zoveel accijns geheven wordt.
Kabinet heeft de mond vol over duurzaamheid.
Wat een sukkels onze volksvertegenwoordigers.
Wat een klungels.

berndt roelvink|12.05.19|11:41

Lpg rijdt voortreffelijk In Duitsland zijn er de afgelopen jaren heel wat LPG tankstation bij gekomen vooral langs de autobanen. Ook een voordeel van LPG is dat de Olie veel schoner blijft dus minder verversen. Links Nederland moet eens ophouden met dat stomme elektrische gedoe. Meer dan 40000, ja veertigduizend, kinderen moeten in Congo de grondstoffen voor de accu’s uit de mijnen halen en dat laat links Nederland gewoon toe.

berndt roelvink|12.05.19|11:41

De regering moet 100 tankstations sponseren om daar een waterstof pomp te plaatsen dan is het probleem van de accu’s voorbij want daar hebben we toch niet genoeg grondstoffen voor en laat de oudere auto’s goedkoper op LPG rijden en belast de diesel en benzine auto’s meer dan ben je schoon bezig en dan kunnen we gewoon weer in Nederland tanken

Hee Joh|15.05.19|12:55

Ik rij nu 4jr een Duster op LPG.En al 25 jr totaal.27k per jaar.Hoe de schrijver aan een prijs van 85 cent komt is me een raadsel.
Dat soort prijzen en hoger zie ik ,bij uitzondering, wel eens langs de snelweg.Doorgaans tank ik van 58 tot 68 cent.Zowel op als van de snelweg Almere-Achterhoek.
Maar maak vooral geen reclame voor lpg rijden.Als het een te groot succes wordt gaat het belasting voordeel op G3 er gegarandeerd aan.(zie de spaarloonregeling-ook)Gewoon lachen en blijven rijden.

Bas van aarle|29.05.19|16:54

Ik zeg altijd dat ik 2 auto’s heb: een Renault Laguna die op LPG rijdt en een zelfde tweede Laguna die ik heb uitgespaard na 10 jaar en 300.000 km op LPG. Net nog getankt hier in Belgie 0,42 eur/liter. Belachelijk dat NL overheid LPG bijna de nek heeft omgedraaid.

Marijn van Amelsfort|01.07.19|00:16

Sinds kort rijden wij weer sinds enkele 10-tallen jaren toevallig op LPG,en ik verbaas me er nog steeds op,dat we niet met z’n allen op gas zouden moeten rijden!
Benzine,diesel én vooral electrisch rijden zijn,hoe je het ook wendt of keert het vervuilendst van allemaal.
Klimaat en milieu zijn al flink verpest,en moedertje aarde is al begonnen met de grote schoonmaak,voor de volgende species!
Check it out,and think it over!

Jorn Van der Wal|05.07.19|20:37

“omgerekend gelijke brandstofkosten” lol leugens

Gerard M.|13.08.19|17:48

Mijn vrouw en ik wonen in Duitsland en rijden allebei op lpg. Spotgoedkoop en geen bijtelling of wegenbelasting. Goedkoper rijden is volgens mij niet mogelijk en voor het milieu ook een goede zaak

Leo Van Eijnsbergen|12.09.19|23:15

20 euro meer belasting en tanken voor 50,9 ct p/ltr tel uit je winst 60EU per tankbeurt 12sept.2019.LPG FAN
.

Gerdine Dijkstra-Pauwels|16.10.19|18:48

Rijd nu al 12 jaar op LPG, teller van mijn Skoda staat bijna op 300.000 km en nog niets aan de hand.
Het is mij ook een raadsel waarom de wegenbelasting op LPG hoger is als op benzine want LPG.
Waarom wel subsidie op electrische auto’s ,die meestal op grijze stroom rijden, opgewekt door kolencentrales, en boete op LPG rijden door hogere wegenbelasting.

stijn wery|16.11.19|10:04

De branchevereniging zou paginagrote advertenties moeten plaatsen om het kabinet te bewegen het lpg-rijden te bevorderen!

Cocky van Loo-Hoogeveen|16.11.19|11:53

Onze Renault Scenic van 2001 heeft al bijna 400.000km gereden op LPG (G3) en rijdt nog steeds als een zonnetje. Wij tanken in de Achterhoek en grensstreek voor 55 cent per liter. Ja, langs de snelweg is het soms veel duurder. Wij rijden rond de 20000km per jaar. Schoner kun je niet rijden, ook niet elektrisch. De Anwb zou dit eens in Den Haag moeten aankaarten.

Hans Bos|29.11.19|11:28

Rij inmiddels 40 jaar Volvo en even zo lang op LPG en altijd tot volle tevredenheid. Begon ooit voor 25 cent per liter , inmiddels 58 Euro cent per liter. Maar wel 40 jaar de staatskas gespekt met de veel hogere wegen belasting voor dit veel schonere product.
Betaal dus jaarlijks 600,- euro meer wegenbelasting (G3) dan een vervuilende benzine auto en dus betalen wij LPG rijders de wegenbelasting voor de electrische rijders die bovendien veel zwaarder zijn en dus meer meer schade aan wegen maken.

Paul W|01.01.20|14:03

Ik rij al jaren op LPG en het bevalt mij prima ik heb een Saab 93 op LPG met 360000 km op de teller en die motor is nog lang niet af.
De mensen die LPG niet moeten zijn niet goed wijs het is een super brandstof.

berndt roelvink|03.01.20|12:17

Ik heb een mail naar de ministerie geschreven in november 2019. dit is het o.a. het antwoord van het ministerie.
U heeft gelijk dat LPG op sommige vlakken een schonere brandstof is dan diesel of benzine. Echter, ook bij de verbranding van LPG ontstaat stikstof. Uit praktijktests van TNO uit 2010 blijkt dat deze zelfs hoger kan zijn dan bij benzine. Voor het terugdringen van de stikstofuitstoot van de mobiliteitssector lijken daarom andere maatregelen. zie vervolg

berndt roelvink|03.01.20|12:19

meer voor de hand te liggen dan het stimuleren van LPG.
schande een test uit 2010 ze zijn er dus echt niet mee bezig
Dit is de e-mail van het ministerie dus allemaal een mail sturen
fp-Publiek DGMo-DGMo
mijn voorstel was als je de oude diesels aanpakt dan moet voor de schoonste brandstof ook het omgekeerde doen dus wegenbelasting voor lpg hetzelfde maken zie vervolg

berndt roelvink|03.01.20|12:43

meer voor de hand te liggen dan het stimuleren van LPG.
schande een test uit 2010 ze zijn er dus echt niet mee bezig
Dit is de e-mail van het ministerie dus allemaal een mail sturen
fp-Publiek DGMo-DGMo
mijn voorstel was als je de oude diesels aanpakt dan moet voor de schoonste branstof ook het omgekeerde doen dus wegenbelasting voor lpg hetzelfde maken als de wegenbelasting voor benzine. zie vervolg

berndt roelvink|03.01.20|12:56

Veel meer oudere benzineauto’s zullen dan overstappen op LPG zeer goed voor het milieu
In Den Haag hebben ze boter op hun hoofd. Het gaat daar alleen maar om geld.
In Duitsland en België maar ook zelfs in Frankrijk doen ze het een stuk beter als het om LPG gaat.
We moeten maar eens met zijn allen naar Den Haag zoals de boeren dat deden.

Karlos|06.01.20|17:04

Ik rij ook al zo lang op LPG, jammer dat het altijd maar in een kwaad daglicht wordt geplaatst!
Aan de andere kant, zolang het betaalbaar blijft is het okay, en laten we niet hopen dat iedereen erop zou rijden, want dan betalen we uiteindelijk allemaal weer veel meer, want de auto is en blijft de melkkoe.

Hoe overigens de schrijver erbij komt dat diesel en lpg gelijke brandstof kosten hebben is mij een raadsel…duidelijk dat ze hier niet eerlijk zeggen hoe het echt is!

Karlos|06.01.20|17:09

Er is trouwens nog een fabeltje over gas, en dat is dat het meer zou gebruiken dan benzine, dat is pertinent onjuist, het is juist andersom. LPG heeft een hogere calorische waarde.

LPG weegt gemiddeld 0.51kg per liter, en benzine 0.7 per liter! We worden dus aan de pomp afgezet.
Als we het eerlijk per KG gaan berekenen kom je met een liter lpg dus verder dan benzine!

Erik de Vries|09.01.20|21:41

Als er verschil is in uitstoot van CO2 tussen LPG EN benzine zou ik ook graag het verschil aan BPM terug krijgen.
Dit verschil zou b.v. bij de inbouw van een LPG-installatie verrekend kunnen worden door de inbouwer.
Op deze manier wordt de inbouw voordeliger en dus aantrekkelijker.

Mat Meijers|06.02.20|22:12

hallo ja jongens ik heb eens nagekeken wat de Lpg aan co2 en stikstof de lucht in blaast ok dat blijkt meer te zijn dan een elektrische auto maar dat zeggen ze wel niet bij dat daar een omslagpunt bij zit van 140000 km namelijk het maken van die accu,s dus na 140000 km komt er pas voordeel mijn auto en die van jullie zijn al zuiniger op het moment dat ik die lpg tank in laat bouwen maar dan moet ik terstond meer wegen belasting betalen

Mat Meijers|06.02.20|22:15

terwijl die elektrische bots van de kermis kraam niks betalen *( zou niet misstaan om er zo mast achter op te zetten) en dan nog het volgende ze trekken weg of ze op zandvoort zitten ook tellen ze niet wat het weer kost als 5 tot 7 jaar gereden hebben nieuw accu pak kost ook co2 en stikstof en waar ga de met die oude dingen heen Nog wat ook niet vergeten dat tesla al 3 keer na de klote is geweest

Mat Meijers|06.02.20|22:17

deel 2 terwijl die elektrische bots van de kermis kraam niks betalen *( zou niet misstaan om er zo mast achter op te zetten) en dan nog het volgende ze trekken weg of ze op zandvoort zitten ook tellen ze niet wat het weer kost als 5 tot 7 jaar gereden hebben nieuw accu pak kost ook co2 en stikstof en waar ga de met die oude dingen heen Nog wat ook niet vergeten dat tesla al 3 keer na de klote is geweest

Mat Meijers|06.02.20|22:19

dus dat kost geen stikstof geen energie en helemaal niet te praten over de kabels die er in en uit moeten ik ben niet tegen vernieuwen of vergroenen maar niet op deze manier
Ik heb zelf een outlander 2.4 op lpg bijna 500.000 km gelopen alleen kleppen gesteld om de 30 000 km enhij loopt nog als een nieuwe

Rake van Nelle|06.05.20|22:08

Ik rij al 16 jaar op LPG en ik blijft het doen!Waarom is LPG dan niet interessant voor onze staat die altijd “milieubewust” is?Nou,LPG betekent voor ons goedkoop en schoner rijden en dat is precies iets wat ze niet willen hebben!Ze willen geld zien,hoge brandstof kosten,poen..lekker geld verdienen!Laat je niet wijs maken door die gladde praatjes over milieubewustzijn.Ik rij nu Astra J bi-fuel..en tank bij een BP station in R’dam voor 48 centjes/liter!

Huub van Veen|16.06.20|12:12

Het is toch gewoon ronduit belachelijk dat ik met mijn Opel Mokka 1,4 liter 4 cylinder op lpg (label B), meer wegenbelasting moet betalen dan een LAMBORGHINI HURACAN 5,2 liter 10 cylinder(label G). Het wordt dus wel degelijk gewoon wel van overheidswege om zeep geholpen.

Mart Nieuwburg|12.08.21|22:48

Het prijsverschil tussen LPG en benzine is €1,10 per liter. Ik mag maximaal 48 liter LPG (80% van 60 liter tankinhoud) Ik bespaar per tank vol &52,80. Ik betaal per maand voor straf €35,00 aan extra wegenbelasting en houd dus al geld over na 1x tanken per maand.
De nieuwste Prinsinstallatie kost all in €1.400,00 en is snel terugverdiend.

Doe eens gek en stap over op LPG.
Mart, Jeep Compass 2018 met 58.000 km op de teller.

berndt roelvink|21.10.21|18:45

Natuurlijk gaat het slecht met LPG in Nederland. Als ze in Nederland de wegenbelasting minimaal het zelfde als de benzine wegenbelasting zou zijn zoals in andere landen. Het is natuurlijk waanzin dat je voor een schonere brandstof meer wegenbelasting moet betalen. LPG wordt zelfs van afval gemaakt hoe mooi kan het zijn. vooral bezitters van wat oudere benzine auto’s zouden beloond moeten worden om over te stappen op LPG. Dus regering stimuleer dit eens en straf het niet af.

Bastiaan Mulder|06.12.21|00:26

LPG is door de overheid door de accijnsverhoging van 7 ct de torenhoge wegenbelasting en de verhoging van de oldtimer s van 25 jaar naar 40 jaar om zeep geholpen ,dit product wordt dagelijks in miljoenen liters afgefakkeld op zee en da’s toch jammer, heb zelf van 1995 ( toen LPG nog hfl 29 ct kostte ) tot 2016 een Dodge w300 v8 gereden en van 2013 tot 2017 een citroen c3 . Autogas wordt nog rendabeler als je de motor er op aan past: de ontsteking vervroegen en de compressie verhogen .

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.