Aantal tankstations neemt licht af; omzet shops zit in de lift

Het aantal tankstations neemt af, maar de daling blijft binnen de perken. Dat blijkt uit cijfers die brancheorganisatie BOVAG woensdag bekendmaakte. Op dit moment zijn er 4.121 tankstations in Nederland. “Het netwerk blijft redelijk gelijk. De verhouding tussen bemande en onbemande locaties verandert echter wel snel”, vertelt branchemanager Erik Stern.

Tijdens het voorjaarsevent van BOVAG dat woensdag op het programma stond bij horecagroothandel Sligro in Amsterdam, presenteerde Stern alvast de meest opvallende uitkomsten van het onderzoek Tankstation in Cijfers 2018. Het naslagwerk wordt binnenkort voor de veertiende keer uitgebracht. De cijfers laten zien dat het netwerk van tankstations in Nederland blijft schommelen rond de vierduizend. In 2003 waren er 4.236, 115 meer dan op dit moment. De verhouding tussen bemand en onbemand is wel flink verschoven; van 3.661 (bemand) en 575 (onbemand) in 2003 naar 2.023 (bemand) en 2.098 (onbemand) in 2018.

Shops worden groter

“Het aantal bemande tankstations neemt dan wel af, de omzet die behaald wordt in de shops zit wel duidelijk in de lift. Ook worden de tankstationwinkels steeds groter”, vertelt Stern. Uit de cijfers blijkt bovendien dat tabak een hele belangrijke aanjager is in de shop. In 2017 zorgden sigaretten, shag en sigaren bij elkaar in de shop voor een omzet van 1.421 miljoen euro. Bij 2.060 van de 4.121 tankstations wordt tabak verkocht. Eetwaren om mee te nemen onderweg zijn bij 1.975 tanklocaties te krijgen, warme dranken bij 1.869 tankstations. Een op de vier stations verkoopt magnetronmaaltijden.

Ondanks de opkomst van alternatieve brandstoffen, modellen die steeds zuiniger worden en klanten die over de grens tanken, blijven benzine en diesel goed verkopen. Mede dankzij de gunstige economische omstandigheden was 2017 onder de streep uiteindelijk een positief jaar. Vorig jaar werd bij elkaar opgeteld in totaal 13.507 miljoen liter benzine (5.507 miljoen), diesel (7.724 miljoen) en LPG (276 miljoen) verkocht, het beste jaar sinds 2013. Voor LPG was het overigens een van de slechtste scores in jaren.

33.607 laadpalen

De brancheorganisatie presenteerde ook het aanbod van alternatieve brandstoffen dat op dit moment beschikbaar is. Er waren begin april 33.607 publieke en semi-publieke laadpalen in Nederland. Het aantal snellaadpalen kwam uit op 787. CNG en groengas is op dit moment te vinden op 164 locaties, LNG (vloeibaar aardgas) kan getankt worden op 27 plekken. Wat betreft het aantal waterstofstations blijft het aanbod gering. Voor het vijfde jaar op rij ligt dat aantal op slechts drie. Een aantal tankstation-ondernemingen heeft overigens wel plannen om op korte termijn een waterstoflocatie te bouwen.

De meeste auto’s die in 2017 verkocht werden, rijden op benzine. Driekwart van de nieuwe modellen die de showroom verlieten, was uitgerust met een benzinemotor. Het aantal nieuwe dieselauto’s kwam uit op 17,4 procent. Bij een op de twintig nieuw verkochte auto’s ging het om een hybride, 1,9 procent was voorzien van elektrische aandrijving. Aardgas (CNG) en LPG bleven in 2017 steken op 0,3 procent.

Scenario’s elektrische mobiliteit

BOVAG presenteerde woensdag bovendien drie scenario’s voor de ontwikkeling van het marktaandeel van elektrische personenauto’s tot en met 2030. In het meest conservatieve scenario is in 2025 15 procent van het totaal aantal verkochte nieuwe personenauto’s volledig elektrisch. Dit zijn 60.000 voertuigen op een totaal van 400.000. Het Nederlandse wagenpark bestaat tegen die tijd uit zo’n 285.000 volledig elektrische auto’s. In 2030 is de helft van alle nieuwverkopen volledig elektrisch. In totaal rijden er dan een miljoen EV’s rond, ongeveer een op de negen.

Als het roer komende jaren echt flink omgaat, dan zal volgens BOVAG in 2025 40 procent van de nieuw verkochte personenauto’s volledig elektrisch aangedreven zijn. Het Nederlandse wagenpark bestaat dan uit zo’n 655.000 elektrische auto’s. In 2030 zijn volgens dit scenario alle nieuwe auto’s die verkocht worden emissievrij; modellen met een verbrandingsmotor worden tegen die tijd niet meer verkocht. Meer dan 40 procent van het wagenpark heeft dan een bepaalde vorm van elektrische aandrijving, 27 procent is volledig elektrisch.

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

1 reactie op “Aantal tankstations neemt licht af; omzet shops zit in de lift”

Elektro 981|14.12.19|11:13

In dit bericht wordt verzonnen…:

´In 2030 is de helft van alle nieuwverkopen volledig elektrisch´

Terwijl de NL-regering al jaren zegt, dat verkoop(fossiel) auto’s in 2030 verboden zal zijn.
Persoonlijk verwacht/hoop ik dat dit realistisch naar 2025 wordt verschoven.
Zeker gezien de huidige snelle omschakeling van de fabrikanten en de koers van de Europese Unie.

Groet,

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Aantal tankstations neemt licht af; omzet shops zit in de lift | TankPro.nl

Aantal tankstations neemt licht af; omzet shops zit in de lift

Het aantal tankstations neemt af, maar de daling blijft binnen de perken. Dat blijkt uit cijfers die brancheorganisatie BOVAG woensdag bekendmaakte. Op dit moment zijn er 4.121 tankstations in Nederland. “Het netwerk blijft redelijk gelijk. De verhouding tussen bemande en onbemande locaties verandert echter wel snel”, vertelt branchemanager Erik Stern.

Tijdens het voorjaarsevent van BOVAG dat woensdag op het programma stond bij horecagroothandel Sligro in Amsterdam, presenteerde Stern alvast de meest opvallende uitkomsten van het onderzoek Tankstation in Cijfers 2018. Het naslagwerk wordt binnenkort voor de veertiende keer uitgebracht. De cijfers laten zien dat het netwerk van tankstations in Nederland blijft schommelen rond de vierduizend. In 2003 waren er 4.236, 115 meer dan op dit moment. De verhouding tussen bemand en onbemand is wel flink verschoven; van 3.661 (bemand) en 575 (onbemand) in 2003 naar 2.023 (bemand) en 2.098 (onbemand) in 2018.

Shops worden groter

“Het aantal bemande tankstations neemt dan wel af, de omzet die behaald wordt in de shops zit wel duidelijk in de lift. Ook worden de tankstationwinkels steeds groter”, vertelt Stern. Uit de cijfers blijkt bovendien dat tabak een hele belangrijke aanjager is in de shop. In 2017 zorgden sigaretten, shag en sigaren bij elkaar in de shop voor een omzet van 1.421 miljoen euro. Bij 2.060 van de 4.121 tankstations wordt tabak verkocht. Eetwaren om mee te nemen onderweg zijn bij 1.975 tanklocaties te krijgen, warme dranken bij 1.869 tankstations. Een op de vier stations verkoopt magnetronmaaltijden.

Ondanks de opkomst van alternatieve brandstoffen, modellen die steeds zuiniger worden en klanten die over de grens tanken, blijven benzine en diesel goed verkopen. Mede dankzij de gunstige economische omstandigheden was 2017 onder de streep uiteindelijk een positief jaar. Vorig jaar werd bij elkaar opgeteld in totaal 13.507 miljoen liter benzine (5.507 miljoen), diesel (7.724 miljoen) en LPG (276 miljoen) verkocht, het beste jaar sinds 2013. Voor LPG was het overigens een van de slechtste scores in jaren.

33.607 laadpalen

De brancheorganisatie presenteerde ook het aanbod van alternatieve brandstoffen dat op dit moment beschikbaar is. Er waren begin april 33.607 publieke en semi-publieke laadpalen in Nederland. Het aantal snellaadpalen kwam uit op 787. CNG en groengas is op dit moment te vinden op 164 locaties, LNG (vloeibaar aardgas) kan getankt worden op 27 plekken. Wat betreft het aantal waterstofstations blijft het aanbod gering. Voor het vijfde jaar op rij ligt dat aantal op slechts drie. Een aantal tankstation-ondernemingen heeft overigens wel plannen om op korte termijn een waterstoflocatie te bouwen.

De meeste auto’s die in 2017 verkocht werden, rijden op benzine. Driekwart van de nieuwe modellen die de showroom verlieten, was uitgerust met een benzinemotor. Het aantal nieuwe dieselauto’s kwam uit op 17,4 procent. Bij een op de twintig nieuw verkochte auto’s ging het om een hybride, 1,9 procent was voorzien van elektrische aandrijving. Aardgas (CNG) en LPG bleven in 2017 steken op 0,3 procent.

Scenario’s elektrische mobiliteit

BOVAG presenteerde woensdag bovendien drie scenario’s voor de ontwikkeling van het marktaandeel van elektrische personenauto’s tot en met 2030. In het meest conservatieve scenario is in 2025 15 procent van het totaal aantal verkochte nieuwe personenauto’s volledig elektrisch. Dit zijn 60.000 voertuigen op een totaal van 400.000. Het Nederlandse wagenpark bestaat tegen die tijd uit zo’n 285.000 volledig elektrische auto’s. In 2030 is de helft van alle nieuwverkopen volledig elektrisch. In totaal rijden er dan een miljoen EV’s rond, ongeveer een op de negen.

Als het roer komende jaren echt flink omgaat, dan zal volgens BOVAG in 2025 40 procent van de nieuw verkochte personenauto’s volledig elektrisch aangedreven zijn. Het Nederlandse wagenpark bestaat dan uit zo’n 655.000 elektrische auto’s. In 2030 zijn volgens dit scenario alle nieuwe auto’s die verkocht worden emissievrij; modellen met een verbrandingsmotor worden tegen die tijd niet meer verkocht. Meer dan 40 procent van het wagenpark heeft dan een bepaalde vorm van elektrische aandrijving, 27 procent is volledig elektrisch.

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

1 reactie op “Aantal tankstations neemt licht af; omzet shops zit in de lift”

Elektro 981|14.12.19|11:13

In dit bericht wordt verzonnen…:

´In 2030 is de helft van alle nieuwverkopen volledig elektrisch´

Terwijl de NL-regering al jaren zegt, dat verkoop(fossiel) auto’s in 2030 verboden zal zijn.
Persoonlijk verwacht/hoop ik dat dit realistisch naar 2025 wordt verschoven.
Zeker gezien de huidige snelle omschakeling van de fabrikanten en de koers van de Europese Unie.

Groet,

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.