Nederland passeert mijlpaal van 100.000 publieke laadpunten

Nederland telt inmiddels meer dan 100.000 publieke laadpunten. Foto: Remco Nieuwenbroek

In ons land zijn inmiddels ruim 100.000 publieke laadpunten te vinden, blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en de Nationale Agenda Laadinfrastructuur. Ook het aantal snelladers groeit gestaag door. 

Tot en met juli waren er, verspreid over Nederland, 62.370 publieke laadpalen te vinden. Het gaat daarbij om laders met een vermogen tot 22 kW. Daarnaast telde ons land 39.117 semi-publieke laadpalen (niet onbeperkt toegankelijk) en nog eens 3.336 snelladers (alle laders met een vermogen hoger dan 22 kW). Het totaal van 104.823 publieke laadpunten komt neer op 4,3 plug-in (hybride) auto’s per laadpunt.

Het aantal snellaadlocaties waar met een vermogen van +100 kW geladen kan worden, staat inmiddels op 1.761, ruim vierhonderd meer dan een half jaar geleden. Die snelladers staan verspreid over 791 laadlocaties, waaronder bij tankstations.

Groei elektrisch wagenpark

Ook het elektrisch wagenpark blijft groeien. In de eerste zeven maanden van dit jaar bedroeg het aandeel in de nieuwverkoop van batterij-elektrische voertuigen 19,7 procent. Een jaar eerder was dat nog 10,7 procent, een groei van 9 procent dus. Het aantal plug-in hybrides nam eveneens toe, maar een stuk minder hard (van 9,9 marktaandeel naar 12 procent). In totaal rijden er nu 289.823 elektrische auto’s en 166.940 plug-in hybrides in ons land rond.

De ambitie in het Klimaatakkoord is dat in 2030 alle nieuwe auto’s emissieloos zijn, wat neerkomt op een wagenpark van zo’n 1,9 miljoen elektrische personenvoertuigen. Ook wordt er een sterke groei verwacht van bijvoorbeeld het aantal elektrische bestelauto’s, vrachtwagens en light electric vehicles (LEVs).

Op het gebied van laadinfrastructuur is er geen ander land met dezelfde dichtheid aan laadpunten als Nederland. Geschat wordt dat er, naast de publieke laadpunten, ook nog ruim 260.000 private laders zijn.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.