ADS-TEC Chargebox NXT Dronten
Interview

‘Enorme powerbank’ biedt oplossing voor snelladen in gebieden met congestieproblemen

Foto: NXT Mobility

Bij het NXT-tankstation in Dronten is de eerste ‘ADS-TEC ChargeBox’ van Nederland geplaatst. Het vermogen van de snellader op het station aan de Koornmarktpoort werd daarmee in één klap bijna verdrievoudigd, zonder de netaansluiting te verzwaren. Door het systeem met accupakket kan nu in plaats van 100 kW, tot 320 kW laadvermogen aangeboden worden.

De ChargeBox, die voorzien is van twee laadzuilen, werkt als een enorme powerbank. Op het moment dat de vermogensvraag groter is dan wat het net kan leveren, vult de accu de rest aan. Bovendien speelt de oplossing in op ‘peak-shaving’. Een snellaadsessie start namelijk met een enorme vermogenspiek die vervolgens afzwakt naar een lager vermogen. De energieopslag in de accu van de ADS-TEC ChargeBox vangt de vermogenspiek aan het begin van de laadsessie op. Als de stroomvraag van het voertuig vervolgens daalt, schakelt de lader weer over op de normaal beschikbare stroomnetcapaciteit.

Duitse kwaliteit

NXT Mobility, een initiatief van GP Groot, is sinds dit jaar de exclusieve Nederlandse distributeur van de producten van ADS-TEC Energy.

Hoewel Dronten de eerste Nederlandse locatie is waar de ChargeBox wordt toegepast, zijn wereldwijd al honderden systemen in gebruik. NXT Dronten is overigens niet gekozen vanwege een gebrek aan netcapiciteit, maar om de oplossing op een centrale plek in Nederland in praktijk te tonen en er ervaring mee op te doen. Storingen hebben zich in de afgelopen maanden nog niet voorgedaan. “Je merkt gewoon dat het Duitse kwaliteit is”, lacht sales manager Boyd Schooneman.

‘Enige oplossing bij congestieproblemen’

De ChargeBox is volgens Schooneman op dit moment de enige ‘plug-and-play-snellaadoplossing’ in gebieden met congestieproblemen. Vanwege de grote drukte op het net, is het in verschillende provincies al niet meer mogelijk om een grootverbruikersaansluiting te krijgen, zoals in grote delen van Noord-Holland het geval is. Dat betekent dat je geen groot bedrijfspand meer kan neerzetten, maar ook geen normale snelladers meer kan plaatsen.

(De tekst gaat verder onder de video)

“Het voordeel van dit systeem is dat het werkt op een 35 tot 100 kW-aansluiting, en dat valt net onder congestieniveau. De netbeheerder moet dan leveren. Met deze oplossing kun je ondanks de grote drukte op het elektriciteitsnet toch tot 320 kW snellaadvermogen aanbieden.”

Terugverdienmodel

De sales manager is zich bewust van de hogere investering die de oplossing met zich meebrengt voor bijvoorbeeld tankstationondernemers. Maar er is een terugverdienmodel, benadrukt hij. Een reguliere snellader op een tankstation bereikt de maximale vermogenspiek hooguit een paar keer per dag. “Maar dat maximale piekvermogen moet je, als het net het toelaat, wel contracteren bij de netbeheerder. De netbeheerder reserveert dat vermogen vervolgens 24 uur per dag voor jou en daar betaal je fors voor. Dus de afschrijving is bij de ChargeBox hoger dan bij een normale snellader, maar de periodieke kosten bij de netbeheerder zijn veel lager. Je kunt nu een laag vermogen reserveren en toch 320 kW snellaadvermogen aanbieden. Over een periode van tien jaar kom je volgens onze berekeningen 10 tot 15 procent goedkoper uit dan bij een conventionele 320 kW-snellader.”

Daarnaast neemt de verkochte hoeveelheid stroom bij hoog vermogen snelladen volgens Schooneman toe. “Sinds de eerder geplaatste 120 kW-snellader is vervangen door de 320 kW-ChargeBox nemen EV-rijders per laadsessie meer stroom af. Enerzijds omdat de ChargeBox per tijdseenheid meer kW’s levert, anderzijds omdat klanten door de hoge laadsnelheid er voor kiezen om door te laden tot de accu vol is.”

Aanvulling op shop

Verder is het aanbod van snelladers een versterkende factor voor de shop, aldus Schooneman. “Door het toenemende aandeel van elektrische auto’s groeit de vraag naar snelladen op tankstationlocaties. Als je een mooie shop hebt met koffie en broodjes ontzorg je bezitters van elektrische auto’s en trek je ook nog eens extra klandizie aan. Op drukke wegen en verkeersaders is een positieve business case voor een snellader snel in zicht.”

(De tekst gaat verder onder de afbeelding)

ADS-TEC ChargeBox NXT Dronten
De snellaadoplossing in Dronten. Foto: NXT Mobility

Shops hebben de tankstations van NXT overigens zelf (nog) niet, terwijl een groot deel van de futuristische locaties wel snelladers heeft óf op korte termijn krijgt. “We gaan dit jaar bijvoorbeeld een nieuwe NXT-locatie bouwen in Heerhugowaard en daar zal ook de eerste circulair gebouwde shop bij komen.”

Grote veranderingen

NXT zet vol in op snelladers en innovatieve oplossingen zoals de ChargeBox, zowel voor eigen exploitatie als de systeemverkoop aan derden. Dat is niet zonder reden. “De komende jaren blijft het traditionele verdienmodel van tankstations met de verkoop van fossiele brandstoffen nog behoorlijk overeind. We verwachten echter dat dat richting 2030 verandert. Om het verdienvermogen op peil te houden, is het aanbieden van laadoplossingen, waterstof en duurzame brandstoffen een must. Met ons NXT-concept sorteren we op deze ontwikkelingen voor en bieden we concrete oplossingen voor de uitdagingen waar wijzelf maar ook andere tankstationondernemers mee worden geconfronteerd.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.