TotalEnergies Gorredijk Friesland

TotalEnergies plaatst eerste van 700 laadpalen in Friesland

Foto: provincie Fryslan

TotalEnergies Marketing Nederland heeft de eerste van de in totaal 700 openbare laadpalen in Friesland geplaatst. In het dorp Gorredijk werd ‘tot grote vreugde’ van het bedrijf het startschot gegeven voor de verder uitrol van de publieke laders. Het project moet voor het eind van 2024 afgerond zijn. 

TotalEnergies won de Friese aanbesteding eind vorig jaar. Het gaat in totaal om 1.400 laadpunten (twee per lader) die de komende drie jaar in zeventien van de achttien Friese gemeentes gerealiseerd worden. Alleen de gemeente Súdwest-Fryslân is uitgezonderd van de aanbesteding. Die gemeente heeft een eigen concessie.

Voor de bouwvak plaatst TotalEnergies nog 21 palen. “Een belangrijke stap naar een volledig dekkend laadnetwerk, dat elektrisch rijden toegankelijker maakt”, aldus de provincie. Sinds 1 december 2021 kunnen inwoners van Friesland een aanvraag doen voor een publieke laadpaal.

Officiële opening

De allereerste lader werd woensdag officieel geopend. Gedeputeerde Avine Fokkens-Kelder laadde de eerste auto en ook wethouder Rob Jonkman van gemeente Opsterland was aanwezig, net als Hans Herngreen, manager operations & services eMobility bij TotalEnergies.

“Mooi dat de plaatsing nu begonnen is, want de behoefte aan laadpalen zal snel groeien. En niet alleen omdat we nieuwe energiebronnen willen, maar ook de portemonnee gaat een rol spelen nu de brandstofprijzen zo sterk zijn gestegen”, aldus gedeputeerde Avine Fokkens-Kelder.

Nog 20.000

Eerder verwierf TotalEnergies ook al concessies voor Utrecht, Noord-Holland en Flevoland. Inmiddels werden daar al meer dan 10.000 openbare laadpunten gerealiseerd. Tot eind 2025 komen daar in de openbare ruimte, bij bedrijven en met snelladers langs hoofdwegen nog eens 20.000 laadpunten bij.

Op de foto v.l.n.r.: Avine Fokkens-Kelder, Rob Jonkman en Hans Herngreen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.