Snellader McDonald's Vattenfall

Vattenfall ziet flinke toename in gebruik laadpalen

Vattenfall ziet het gebruik van de eigen publieke laadpalen in heel Nederland fors toenemen. In het eerste kwartaal van dit jaar ging het om een stijging van 45 procent ten opzichte van de eerste drie maanden van 2021. De grootste sprong in absolute volumes werd gemaakt in Amsterdam, waar sinds januari dagelijks 35 procent meer per laadpunt per dag verbruikt wordt dan een jaar eerder. 

Het bedrijf noemt het niet verbazend dat de coronamaatregelen veel impact hadden op het laadgedrag van elektrisch rijders. Het aantal verkeersbewegingen daalde immers stevig. Het aantal geladen kilowattuur per laadpunt per dag was in 2020 en tijdens lockdowns vorig jaar gemiddeld 30 procent lager dan daarvoor. De snelladers bij McDonalds werden tijdens de allereerste lockdown, tussen februari 2020 en april 2020, zelfs 90 procent minder gebruikt.

Meer per sessie

“De toename is deels te verklaren doordat er simpelweg meer laadpalen bij zijn gekomen. Maar we zien een stijging in het verbruik van 20 procent tot 30 procent per laadpunt per dag ten opzichte van pre-covid”, aldus Pieter van Ommeren. “Dat betekent dat er als geheel meer wordt geladen. Bovendien is opvallend dat er per sessie 20 procent meer wordt geladen. Een verklaring hiervoor is onder andere de grotere accucapaciteit van de elektrische auto’s die op de markt zijn gekomen”, zegt de directeur van Vattenfall InCharge in Nederland.

Vooral het duurzaamheidsbewustzijn bij zowel consument als bedrijf speelt volgens hem een grote rol bij het verklaren van de toename in laadpaalverbruik. Van Ommeren verwacht ook dat de hoge benzineprijzen van invloed zijn. “Elektrisch rijden is veel voordeliger dan rijden op benzine. Met de huidige hoge benzine- en stroomprijzen scheelt elektrisch rijden nog steeds meer dan de helft in de kosten.”

Naar verwachting rijden er in 2030 ongeveer 1,9 miljoen elektrische personenauto’s over de weg in Nederland. Vattenfaal plaatste er sinds begin 2020 zo’n 4.500 laadpalen bij.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.