Murray Auchincloss is de nieuwe CEO van de Britse energiereus BP. Hij volgt hiermee Bernard Looney op die in september opstapte. Dit heeft BP woensdag bekendgemaakt. Auchincloss was al vanaf september interim-CEO, maar krijgt zijn functie als topman nu permanent.
'strategie verandert niet'

Murray Auchincloss volgt Bernard Looney op als nieuwe CEO van BP

De benoeming van Auchincloss (foto) is volgens BP tot stand gekomen na een ‘robuust en competitief zoekproces’, dat de afgelopen vier maanden door het bestuur is uitgevoerd met steun van internationale zoekadviseurs. Foto: BP, 2024

Murray Auchincloss is de nieuwe CEO van de Britse energiereus BP. Hij volgt hiermee Bernard Looney op die afgelopen september opstapte. Dit heeft BP woensdag bekendgemaakt. Auchincloss was al vanaf september interim-CEO, maar krijgt zijn functie als topman nu permanent.

De benoeming van Auchincloss is volgens BP tot stand gekomen na een ‘robuust en competitief zoekproces’, dat de afgelopen vier maanden door het bestuur is uitgevoerd met steun van internationale zoekadviseurs. Dit omvatte een gedetailleerde overweging van een reeks kandidaten, ook van buiten BP. “Sinds september heeft de raad van bestuur van BP een grondig en zeer competitief proces ondernomen om de volgende CEO van BP te kunnen benoemen, waarbij een aantal kandidaten van hoog kaliber tot in detail is overwogen”, zegt Helge Lund, voorzitter van BP. “Het bestuur is het er volledig over eens dat Murray de uitstekende kandidaat was en de juiste leider voor BP.”
Volgens Lund kennen velen Auchincloss al goed en zouden weinigen het bedrijf BP zó goed kennen als hij. “Zijn zelfverzekerde leiderschap, focus op prestaties en resultaten en diepgaande kennis van de kansen en uitdagingen in de energietransitie, zullen BP goed van pas komen terwijl we onze gedisciplineerde transformatie naar een geïntegreerd energiebedrijf voortzetten”, aldus Lund.

Eer

“Het is een eer om leiding te geven aan BP, reageert Auchincloss op de benoeming. “Dit is een geweldig bedrijf met geweldige mensen. Onze strategie – van internationale oliemaatschappij naar geïntegreerd energiebedrijf, of van IOC naar IEC – verandert niet. Ik ben overtuigd van de grote waarde die we kunnen creëren.
Nu meer dan ooit moet onze focus blijven liggen op het leveren van producten: veilig en efficiënt opereren, met discipline uitvoeren en altijd gericht zijn op rendement. Op deze manier zullen we echte voordelen opleveren voor onze klanten en andere belanghebbenden en de langetermijnwaarde voor de aandeelhouders van BP blijven vergroten.”

Relaties

Bernard Looney stapte vorig jaar september als topman van BP op. Hij lag onder vuur, omdat hij informatie zou hebben achtergehouden over relaties met collega’s. Looney heeft toegegeven niet volledig transparant te zijn geweest in een onderzoek naar affaires die hij op het werk heeft gehad. Looney werd vanaf september 2023 reeds opgevolgd door Murray Auchincloss, toen in de functie van CFO van het concern. Auchincloss is Canadees van geboorte.

Lees ook:

Auteur: Paul Blonk

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.