De brandstofprijzen zijn al enkele weken aan het dalen. Inmiddels zijn de prijzen aan de pomp terug op het niveau van vier maanden geleden. Volgens Paul van Selms van United Consumers kan de prijs nog iets verder omlaag, mits er zich geen onverwachte calamiteiten voordoen.
'geen accijnsverhoging'

United Consumers: ‘Zonder calamiteit kan prijs aan pomp nog verder dalen’

De prijzen aan de pomp zijn de afgelopen weken flink gedaald en volgens United Consumers kan de prijs nog verder omlaag, mits er geen grote calamiteiten plaatsvinden. Foto: ProMedia, 2023

De brandstofprijzen zijn al enkele weken aan het dalen. Inmiddels zijn de prijzen aan de pomp terug op het niveau van vier maanden geleden. Volgens Paul van Selms van United Consumers kan de prijs nog iets verder omlaag, mits er zich geen onverwachte calamiteiten voordoen.

Na recordhoge brandstofprijzen dit jaar, met begin oktober een gemiddelde benzineprijs in Nederland van 2,13 euro, zijn de prijzen aan de pomp de laatste weken behoorlijk gedaald. Veel tankstations die zich niet aan de snelweg bevinden rekenen voor een liter Euro95 op dit moment minder dan 2 euro. Maar gaat de prijs voor brandstof de komende periode nog verder naar beneden? Volgens United Consumers blijft de prijs voor benzine en diesel moeilijk te voorspellen. Deze is namelijk in grote mate afhankelijk van ontwikkelingen in de wereld. Zo zorgde het conflict in Israël tijdelijk voor onzekerheid over de levering van olie. Daarnaast is de vraag naar brandstof erg afhankelijk van de grote economieën van China en de VS. Op dit moment is de groei van de Chinese economie minder hoog dan gedacht en daardoor laat de prijs voor brandstof op dit moment een dalende lijn zien.

Verwachting

De marktprijs van een vat olie bepaalt voor zo’n 40 procent de brandstofprijzen. “Als de vraag naar olie in de komende maanden stabiel blijft, dan verwacht ik dat de prijs van olie tussen de 60 en 80 euro per vat gaat fluctueren”, zegt Paul van Selms. “In dat geval kan de prijs van brandstof nog iets verder dalen. Aan de andere kant: een grote gebeurtenis kan zorgen voor een snelle stijging van de brandstofprijzen. Door productiebeperkingen van olieproducerende landen is het aanbod namelijk beperkt. Daardoor kan een ontwikkeling op de wereldeconomie veel gevolgen hebben voor de prijzen aan de pomp.”

Inmiddels is het wél zeker dat de prijs voor brandstof in Nederland niet verder oploopt door accijnsverhoging. Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde in september voor het terugdraaien van een accijnsverhoging per januari 2024. Daardoor blijft in heel 2024 een deel van de korting op de accijns van benzine en diesel bestaan. Een prijsstijging van maar liefst 21 cent per liter benzine wordt daarmee voorkomen.

België en Duitsland

De Gemiddelde Landelijke Adviesprijs (GLA) voor Euro95 is per 24 november 2023 2,118 euro, zo blijkt uit gegevens van United Consumers. Het gaat hier om een adviesprijs en de meeste pomphouders geven korting op de tankbeurt. Benzine tanken voor minder dan 2 euro is weer bij veel tankstations mogelijk, mits deze zich niet direct aan de snelweg bevinden. Ook de adviesprijs van diesel is lager dan 2 euro per liter.

Van Selms: “Verder is het goed om te weten dat ondanks de gedaalde brandstofprijzen automobilisten aan de pomp in België en Duitsland nog steeds een stuk goedkoper uit zijn.”

Lees ook:

Auteur: Paul Blonk

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

United Consumers: ‘Zonder calamiteit kan prijs aan pomp nog verder dalen’ | TankPro.nl
De brandstofprijzen zijn al enkele weken aan het dalen. Inmiddels zijn de prijzen aan de pomp terug op het niveau van vier maanden geleden. Volgens Paul van Selms van United Consumers kan de prijs nog iets verder omlaag, mits er zich geen onverwachte calamiteiten voordoen.
'geen accijnsverhoging'

United Consumers: ‘Zonder calamiteit kan prijs aan pomp nog verder dalen’

De prijzen aan de pomp zijn de afgelopen weken flink gedaald en volgens United Consumers kan de prijs nog verder omlaag, mits er geen grote calamiteiten plaatsvinden. Foto: ProMedia, 2023

De brandstofprijzen zijn al enkele weken aan het dalen. Inmiddels zijn de prijzen aan de pomp terug op het niveau van vier maanden geleden. Volgens Paul van Selms van United Consumers kan de prijs nog iets verder omlaag, mits er zich geen onverwachte calamiteiten voordoen.

Na recordhoge brandstofprijzen dit jaar, met begin oktober een gemiddelde benzineprijs in Nederland van 2,13 euro, zijn de prijzen aan de pomp de laatste weken behoorlijk gedaald. Veel tankstations die zich niet aan de snelweg bevinden rekenen voor een liter Euro95 op dit moment minder dan 2 euro. Maar gaat de prijs voor brandstof de komende periode nog verder naar beneden? Volgens United Consumers blijft de prijs voor benzine en diesel moeilijk te voorspellen. Deze is namelijk in grote mate afhankelijk van ontwikkelingen in de wereld. Zo zorgde het conflict in Israël tijdelijk voor onzekerheid over de levering van olie. Daarnaast is de vraag naar brandstof erg afhankelijk van de grote economieën van China en de VS. Op dit moment is de groei van de Chinese economie minder hoog dan gedacht en daardoor laat de prijs voor brandstof op dit moment een dalende lijn zien.

Verwachting

De marktprijs van een vat olie bepaalt voor zo’n 40 procent de brandstofprijzen. “Als de vraag naar olie in de komende maanden stabiel blijft, dan verwacht ik dat de prijs van olie tussen de 60 en 80 euro per vat gaat fluctueren”, zegt Paul van Selms. “In dat geval kan de prijs van brandstof nog iets verder dalen. Aan de andere kant: een grote gebeurtenis kan zorgen voor een snelle stijging van de brandstofprijzen. Door productiebeperkingen van olieproducerende landen is het aanbod namelijk beperkt. Daardoor kan een ontwikkeling op de wereldeconomie veel gevolgen hebben voor de prijzen aan de pomp.”

Inmiddels is het wél zeker dat de prijs voor brandstof in Nederland niet verder oploopt door accijnsverhoging. Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde in september voor het terugdraaien van een accijnsverhoging per januari 2024. Daardoor blijft in heel 2024 een deel van de korting op de accijns van benzine en diesel bestaan. Een prijsstijging van maar liefst 21 cent per liter benzine wordt daarmee voorkomen.

België en Duitsland

De Gemiddelde Landelijke Adviesprijs (GLA) voor Euro95 is per 24 november 2023 2,118 euro, zo blijkt uit gegevens van United Consumers. Het gaat hier om een adviesprijs en de meeste pomphouders geven korting op de tankbeurt. Benzine tanken voor minder dan 2 euro is weer bij veel tankstations mogelijk, mits deze zich niet direct aan de snelweg bevinden. Ook de adviesprijs van diesel is lager dan 2 euro per liter.

Van Selms: “Verder is het goed om te weten dat ondanks de gedaalde brandstofprijzen automobilisten aan de pomp in België en Duitsland nog steeds een stuk goedkoper uit zijn.”

Lees ook:

Auteur: Paul Blonk

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.