De rechtbank in Oost-Brabant heeft in een kort geding netbeheerder Enexis veroordeeld om binnen zes weken op drie locaties in de provincie Groningen te starten met de realisatie van grootverbruik aansluitingen. Leap24, die op de locaties snellaadstations wil realiseren, zegt blij te zijn met de uitspraak.
'belangrijke steun'

Leap24 wint rechtszaak tegen netbeheerder Enexis voor aanleg laadstations

Leap24 zegt verheugd te zijn met de uitspraak, omdat de betreffende locaties volgens het bedrijf een cruciale bijdrage leveren aan de realisatie van een zero-emissiezone in Groningen-stad vanaf 2025. Foto: Leap24, 2024

De rechtbank in Oost-Brabant heeft in een kort geding netbeheerder Enexis veroordeeld om binnen zes weken op drie locaties in de provincie Groningen te starten met de realisatie van grootverbruik aansluitingen. Leap24, die op de locaties snellaadstations wil realiseren, zegt blij te zijn met de uitspraak.

Bij het niet naleven van de uitspraak dient Enexis een dwangsom van vijfduizend euro per locatie per dag te betalen, met een maximum van 250.000 euro per locatie. Leap24 zegt verheugd te zijn met de uitspraak, omdat de betreffende locaties volgens het bedrijf een cruciale bijdrage leveren aan de realisatie van een zero-emissiezone in Groningen-stad vanaf 2025. Voor deze locaties is er transportcapaciteit overeengekomen en beschikbaar en er is voor deze aansluitingen dus geen sprake van netcongestie, aldus Leap24 die de uitspraak een ‘belangrijke steun in de rug voor de energietransitie noemt’. Die is volgens het bedrijf immers gebaat bij een optimale benutting van de beschikbare netcapaciteit. Groningen-stad is een van de 29 ZES steden in Nederland die vanaf 2025 een zero emissiezone voor bestel- en vrachtauto’s gaan invoeren. Leap24 heeft de zaak aangespannen omdat Enexis volgens het bedrijf herhaaldelijk de oorspronkelijke leverdata voor netaansluitingen uitstelde, waardoor redelijke termijnen niet werden nageleefd.

Meer mogelijk

“Door deze uitspraak wordt er meer mogelijk dan door de netbeheerder wordt voorgesteld”, aldus Leap24 medeoprichter en COO Ferry Bosgra. “Leap24 ziet de realisatie van zero-emissie stadsdistributie als haar belangrijkste missie. Deze kan alleen slagen met voldoende netaansluitingen. Leap24 is daarom erg verheugd dat de rechter deze uitspraak heeft gedaan en ziet het ook als een extra stimulans om door te blijven bouwen aan een netwerk van snellaadstations voor zero-emissie stadslogistiek.”

Redelijke tijd

De rechter benadrukte dat alleen de ACM regels mag maken over hoe snel netbeheerders mensen aansluiten op het elektriciteitsnet. De termijn van achttien weken in de Elektriciteitswet is door de regering opgesteld, niet door de ACM. Maar zelfs als die termijn niet geldt, moet Enexis nog steeds klanten binnen een redelijke tijd aansluiten op het net.

Leap24 is sinds de start in 2021 bezig met de realisatie van nieuwe snellaadstations op meer dan vijftig locaties. Hiervan zijn er momenteel 22 geopend en in gebruik. De locaties van Leap24 zijn vooral gericht op het ondersteunen van de mobiliteit en logistiek in en rondom de grote steden vanwege de opkomst van zero-emissiezones en milieuzones.

Lees ook:

Auteur: Paul Blonk

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Leap24 wint rechtszaak tegen netbeheerder Enexis voor aanleg laadstations | TankPro.nl
De rechtbank in Oost-Brabant heeft in een kort geding netbeheerder Enexis veroordeeld om binnen zes weken op drie locaties in de provincie Groningen te starten met de realisatie van grootverbruik aansluitingen. Leap24, die op de locaties snellaadstations wil realiseren, zegt blij te zijn met de uitspraak.
'belangrijke steun'

Leap24 wint rechtszaak tegen netbeheerder Enexis voor aanleg laadstations

Leap24 zegt verheugd te zijn met de uitspraak, omdat de betreffende locaties volgens het bedrijf een cruciale bijdrage leveren aan de realisatie van een zero-emissiezone in Groningen-stad vanaf 2025. Foto: Leap24, 2024

De rechtbank in Oost-Brabant heeft in een kort geding netbeheerder Enexis veroordeeld om binnen zes weken op drie locaties in de provincie Groningen te starten met de realisatie van grootverbruik aansluitingen. Leap24, die op de locaties snellaadstations wil realiseren, zegt blij te zijn met de uitspraak.

Bij het niet naleven van de uitspraak dient Enexis een dwangsom van vijfduizend euro per locatie per dag te betalen, met een maximum van 250.000 euro per locatie. Leap24 zegt verheugd te zijn met de uitspraak, omdat de betreffende locaties volgens het bedrijf een cruciale bijdrage leveren aan de realisatie van een zero-emissiezone in Groningen-stad vanaf 2025. Voor deze locaties is er transportcapaciteit overeengekomen en beschikbaar en er is voor deze aansluitingen dus geen sprake van netcongestie, aldus Leap24 die de uitspraak een ‘belangrijke steun in de rug voor de energietransitie noemt’. Die is volgens het bedrijf immers gebaat bij een optimale benutting van de beschikbare netcapaciteit. Groningen-stad is een van de 29 ZES steden in Nederland die vanaf 2025 een zero emissiezone voor bestel- en vrachtauto’s gaan invoeren. Leap24 heeft de zaak aangespannen omdat Enexis volgens het bedrijf herhaaldelijk de oorspronkelijke leverdata voor netaansluitingen uitstelde, waardoor redelijke termijnen niet werden nageleefd.

Meer mogelijk

“Door deze uitspraak wordt er meer mogelijk dan door de netbeheerder wordt voorgesteld”, aldus Leap24 medeoprichter en COO Ferry Bosgra. “Leap24 ziet de realisatie van zero-emissie stadsdistributie als haar belangrijkste missie. Deze kan alleen slagen met voldoende netaansluitingen. Leap24 is daarom erg verheugd dat de rechter deze uitspraak heeft gedaan en ziet het ook als een extra stimulans om door te blijven bouwen aan een netwerk van snellaadstations voor zero-emissie stadslogistiek.”

Redelijke tijd

De rechter benadrukte dat alleen de ACM regels mag maken over hoe snel netbeheerders mensen aansluiten op het elektriciteitsnet. De termijn van achttien weken in de Elektriciteitswet is door de regering opgesteld, niet door de ACM. Maar zelfs als die termijn niet geldt, moet Enexis nog steeds klanten binnen een redelijke tijd aansluiten op het net.

Leap24 is sinds de start in 2021 bezig met de realisatie van nieuwe snellaadstations op meer dan vijftig locaties. Hiervan zijn er momenteel 22 geopend en in gebruik. De locaties van Leap24 zijn vooral gericht op het ondersteunen van de mobiliteit en logistiek in en rondom de grote steden vanwege de opkomst van zero-emissiezones en milieuzones.

Lees ook:

Auteur: Paul Blonk

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.