De Raad van State heeft uitspraak gedaan in een zaak die was aangespannen door ondernemers en bewoners van een bedrijventerrein in Havelte tegen Oliehandel Kreuze uit Steenwijk. De Raad heeft nu geoordeeld dat Kreuze op het betreffende terrein een onbemand tankstation mag gaan bouwen.
bedrijf wil uitbreiden

Raad van State oordeelt: Kreuze mag tankstation bouwen in Havelte

Aan de Steenakkers in Steenwijk heeft Kreuze een groot servicestation met carwash en laadfaciliteiten. Het bedrijf wil uitbreiden naar Havelte. Foto: ProMedia, 2023

De Raad van State heeft uitspraak gedaan in een zaak die was aangespannen door ondernemers en bewoners van een bedrijventerrein in Havelte tegen Oliehandel Kreuze uit Steenwijk. De Raad heeft nu geoordeeld dat Kreuze op het betreffende terrein in de Drentse plaats een onbemand tankstation mag gaan bouwen.

Bedrijven aan de Oeveraseweg in Havelte hebben geen gelijk gekregen van de hoogste bestuursrechter. Ze probeerden bij de Raad van State de bouw tegen te houden van een onbemand tankstation, dat Oliehandel Kreuze er wil bouwen. De Raad gaat niet mee in de bezwaren van omwonenden en bedrijven. Het plan van Kreuze leverde protesten op omdat de weg volgens bezwaarmakers te smal zou zijn. ‘De Oeveraseweg is maar zes meter breed en zorgt nu al voor opstoppingen’, zei een jurist namens de bezwaarmakers eerder. De Raad van State heeft gekeken naar het verkeersonderzoek dat de gemeente Westerveld heeft laten uitvoeren. Volgens de rechter is aangetoond dat de Oeveraseweg er ‘gemakkelijk 12 tot 14 autoritten bij kan hebben’.

Onherroepelijk

De uitspraak van de Raad van State houdt in dat het bestemmingsplan voor het tankstation nu definitief is vastgesteld. Dat besluit is onherroepelijk en kan dus niet meer worden teruggedraaid.
Gemeente Westerveld heeft aan Kreuze inmiddels ook een omgevingsvergunning verleend voor de bouw van het tankstation. Daar hebben dezelfde bedrijven en omwonenden bezwaar tegen gemaakt.

Oliehandel Kreuze exploiteert twee tankstations in Steenwijk. De bemande locatie aan de Steenakkers heeft zeven opstelplaatsen, waaronder een plek voor trucks. Bij het tankstation zijn Euro95 (E10), diesel, Traxx-diesel, LPG, AdBlue en petroleum verkrijgbaar. Het tweede tankstation, een onbemande locatie aan de Dolderweg, heeft vier opstelplaatsen met twee betaalautomaten. Aan de pomp zijn Euro95 (E10), diesel, Traxx-diesel, Racing Power 100+ en AdBlue verkrijgbaar.

Lees ook:

Auteur: Paul Blonk

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.