Koninklijke RAI Vereniging wil dat de overheid een permanente accijnsverlaging geeft op schonere hernieuwbare brandstoffen, zoals synthetische benzine. Hierdoor gaan de kosten voor deze brandstoffen omlaag, wordt het gebruik gestimuleerd en meer CO2 bespaard.
'investeer in mobiliteit'

RAI Vereniging wil permanente accijnsverlaging op hernieuwbare brandstoffen

Om een volwassen aanbod tweedehands elektrische auto’s te creëren, is volgens RAI Vereniging de komende jaren stimulering van nieuwe elektrische auto’s noodzakelijk. Foto: ProMedia, 2023

Koninklijke RAI Vereniging wil dat de overheid een permanente accijnsverlaging geeft op schonere hernieuwbare brandstoffen, zoals synthetische benzine. Hierdoor gaan de kosten voor deze brandstoffen omlaag, wordt het gebruik gestimuleerd en meer CO2 bespaard.

RAI Vereniging, belangenbehartiger van ruim 700 fabrikanten en importeurs van personenauto’s, vrachtauto’s en tweewielers, presenteerde woensdag een lijst aan aanbevelingen in reactie op de plannen voor 2024 van het demissionaire kabinet. Volgens de brancheorganisatie moet een nieuw kabinet het maatschappelijk belang van (duurzame) mobiliteit bewaken en daarin investeren. “Je hebt niets aan verhoging van de koopkracht als je vervolgens leegloopt op je vervoerskosten”, aldus Frits van Bruggen, voorzitter Koninklijke RAI Vereniging volgens wie duurzame mobiliteit voor Nederlanders ‘onbetaalbaar dreigt te worden’. “Betaalbare mobiliteit is een belangrijke pijler onder bestaanszekerheid van Nederlanders en noodzakelijk om mee te draaien in de maatschappij.”

EV stimuleren

RAI Vereniging wil dat het kabinet nu en in de toekomst het gebruik van elektrisch vervoer actief blijft stimuleren. Volgens de brancheorganisatie schrikt de onduidelijkheid over en de hoogte van de autobelastingen voor de periode na 2025 de consument af en stopt de vergroening. “De subsidie voor aanschaf van elektrische auto’s wordt afgebouwd en is straks alleen beschikbaar voor tweedehands elektrische voertuigen”, aldus Van Bruggen. “Om echter een volwassen aanbod tweedehands elektrische auto’s te creëren, is juist de komende jaren stimulering van nieuwe elektrische auto’s noodzakelijk.” Reden voor RAI Vereniging om te pleiten voor het doortrekken van onder meer subsidies.

Zero emissie vrachtwagens

RAI Vereniging noemt het ook ‘goed nieuws’ dat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de subsidiepot voor zero-emissie vrachtwagens met 27 miljoen euro aanvult. “Veel ondernemers willen de overstap maken, maar lopen vast op de investering in duurzaam vervoer”, aldus Van Bruggen. “Bij vorige subsidierondes, was de pot binnen één dag al overschreven. Bewijs dat subsidiëring essentieel is voor een soepele transitie.” Het ministerie heeft uitgerekend dat met het nieuwe subsidiebedrag ruim 750 elektrische vrachtwagens straks de weg op kunnen. Een mooie stap voorwaarts, maar meer is nodig, aldus RAI Vereniging.

BPM

Het afschaffen van belastingvrijstelling op nieuwe fossiele bestelwagens per 2025 blijft RAI Vereniging een doorn in het oog. De brancheorganisatie wil deze vrijstelling behouden. Een bestelwagen is voor ondernemers een noodzakelijk gereedschap, iets waar geen luxe belasting op geheven moet worden. Een BPM-heffing op bestelwagens leidt bovendien tot extra import van tweedehands bestelwagens met een negatief gevolg voor de CO2-uitstoot. “De bpm-verhoging moet van tafel”, aldus Van Bruggen.

Investeren in laadinfrastructuur

Daarbij noemt RAI Vereniging het ‘een keiharde randvoorwaarde’ voor meer ingroei van elektrische bedrijfswagens dat de laadinfrastructuur en toereikende netcapaciteit goed geregeld zijn. Zeker voor de zero-emissie zones die vanaf 1 januari 2025 ingaan. Van Bruggen: “Een jaar geleden sloeg ik het laadpaalalarm. De overheid zet stappen, maar het moet sneller om de transitie te faciliteren.”

Lees ook:

Auteur: Paul Blonk

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

RAI Vereniging wil permanente accijnsverlaging op hernieuwbare brandstoffen | TankPro.nl
Koninklijke RAI Vereniging wil dat de overheid een permanente accijnsverlaging geeft op schonere hernieuwbare brandstoffen, zoals synthetische benzine. Hierdoor gaan de kosten voor deze brandstoffen omlaag, wordt het gebruik gestimuleerd en meer CO2 bespaard.
'investeer in mobiliteit'

RAI Vereniging wil permanente accijnsverlaging op hernieuwbare brandstoffen

Om een volwassen aanbod tweedehands elektrische auto’s te creëren, is volgens RAI Vereniging de komende jaren stimulering van nieuwe elektrische auto’s noodzakelijk. Foto: ProMedia, 2023

Koninklijke RAI Vereniging wil dat de overheid een permanente accijnsverlaging geeft op schonere hernieuwbare brandstoffen, zoals synthetische benzine. Hierdoor gaan de kosten voor deze brandstoffen omlaag, wordt het gebruik gestimuleerd en meer CO2 bespaard.

RAI Vereniging, belangenbehartiger van ruim 700 fabrikanten en importeurs van personenauto’s, vrachtauto’s en tweewielers, presenteerde woensdag een lijst aan aanbevelingen in reactie op de plannen voor 2024 van het demissionaire kabinet. Volgens de brancheorganisatie moet een nieuw kabinet het maatschappelijk belang van (duurzame) mobiliteit bewaken en daarin investeren. “Je hebt niets aan verhoging van de koopkracht als je vervolgens leegloopt op je vervoerskosten”, aldus Frits van Bruggen, voorzitter Koninklijke RAI Vereniging volgens wie duurzame mobiliteit voor Nederlanders ‘onbetaalbaar dreigt te worden’. “Betaalbare mobiliteit is een belangrijke pijler onder bestaanszekerheid van Nederlanders en noodzakelijk om mee te draaien in de maatschappij.”

EV stimuleren

RAI Vereniging wil dat het kabinet nu en in de toekomst het gebruik van elektrisch vervoer actief blijft stimuleren. Volgens de brancheorganisatie schrikt de onduidelijkheid over en de hoogte van de autobelastingen voor de periode na 2025 de consument af en stopt de vergroening. “De subsidie voor aanschaf van elektrische auto’s wordt afgebouwd en is straks alleen beschikbaar voor tweedehands elektrische voertuigen”, aldus Van Bruggen. “Om echter een volwassen aanbod tweedehands elektrische auto’s te creëren, is juist de komende jaren stimulering van nieuwe elektrische auto’s noodzakelijk.” Reden voor RAI Vereniging om te pleiten voor het doortrekken van onder meer subsidies.

Zero emissie vrachtwagens

RAI Vereniging noemt het ook ‘goed nieuws’ dat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de subsidiepot voor zero-emissie vrachtwagens met 27 miljoen euro aanvult. “Veel ondernemers willen de overstap maken, maar lopen vast op de investering in duurzaam vervoer”, aldus Van Bruggen. “Bij vorige subsidierondes, was de pot binnen één dag al overschreven. Bewijs dat subsidiëring essentieel is voor een soepele transitie.” Het ministerie heeft uitgerekend dat met het nieuwe subsidiebedrag ruim 750 elektrische vrachtwagens straks de weg op kunnen. Een mooie stap voorwaarts, maar meer is nodig, aldus RAI Vereniging.

BPM

Het afschaffen van belastingvrijstelling op nieuwe fossiele bestelwagens per 2025 blijft RAI Vereniging een doorn in het oog. De brancheorganisatie wil deze vrijstelling behouden. Een bestelwagen is voor ondernemers een noodzakelijk gereedschap, iets waar geen luxe belasting op geheven moet worden. Een BPM-heffing op bestelwagens leidt bovendien tot extra import van tweedehands bestelwagens met een negatief gevolg voor de CO2-uitstoot. “De bpm-verhoging moet van tafel”, aldus Van Bruggen.

Investeren in laadinfrastructuur

Daarbij noemt RAI Vereniging het ‘een keiharde randvoorwaarde’ voor meer ingroei van elektrische bedrijfswagens dat de laadinfrastructuur en toereikende netcapaciteit goed geregeld zijn. Zeker voor de zero-emissie zones die vanaf 1 januari 2025 ingaan. Van Bruggen: “Een jaar geleden sloeg ik het laadpaalalarm. De overheid zet stappen, maar het moet sneller om de transitie te faciliteren.”

Lees ook:

Auteur: Paul Blonk

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.