BP pomp

Verkoop benzine en diesel in zomermaanden flink gedaald

De verkoop van benzine en diesel is in juli sterk afgenomen Foto: ProMedia/Nico Schinkelshoek

Zowel de verkoop van benzine (-11,4 procent) als de verkoop van diesel (-13,9 procent) is in juli behoorlijk afgenomen ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Dat meldt brancheorganisatie NOVE op basis van recente cijfers van het CBS. Alleen de verkoop van LPG steeg in de maand juli (+5,7 procent).

De dalingen voor benzine en diesel werden in juni al ingezet. Toen ging het om respectievelijk -6,2 en -8,3 procent. “Een mogelijke verklaring voor de daling is dat veel automobilisten tijdens de vakantieperiode met de auto naar het buitenland zijn gegaan, in plaats van in Nederland te blijven voor een vakantie. Bovendien zijn ze met een volle tank terug naar Nederland gekomen vanwege de lagere prijzen in het buitenland. Ook boekten meer mensen dan in 2021 een vliegvakantie, waardoor de auto sowieso vaker stilstond in juli”, aldus de NOVE.

Volgens de branchevereniging zou dit dan wel moeten betekenen dat het effect tijdelijk is. “Pas met de cijfers van september is vast te stellen of de brandstofverkoop weer groeit ten opzichte van 2021.”

Brandstofomzet door de maanden heen

Tot en met juli daalde de totale brandstofomzet in Nederland met 0,7 procent ten opzichte van de eerste zeven maanden van 2021. In het eerste halfjaar kende de brandstofverkoop juist nog een stijging van 1,5 procent ten opzichte van 2021.

(De tekst gaat verder onder de grafiek)

NOVE tabel brandstofomzet t/m juli 2022

Wel toename onder zakelijke rijders

Mobiliteitspasaanbieder MultiTankcard (MTC) ziet in de eigen data (tot en met juli) juist een grote stijging in het aantal getankte liters fossiele brandstof onder zakelijke rijders. Ten opzichte van de eerste zeven maanden van 2021, tankten de klanten van het bedrijf 32 procent meer Euro 95. Dat is aanzienlijk meer dan de groei van 1,7 procent die uit de CBS-cijfers naar voren komt. De afzet van diesel daalde daarentegen met 4 procent, wat wel overeenkomt.

“Het lijkt erop dat de zakelijke doelgroep zich weinig aantrekt van de totale markt, en dat EV nu echt doorgebroken is binnen deze markt”, aldus MTC. Onder de zakelijke rijders werd in die categorie een stijging van liefst 86 procent in het aantal afgenomen kWh waargenomen. Tot en met september gaat het om een groei van 76 procent.

Tot en met september ziet MTC onder zakelijke rijders bovendien een stijging van 28 procent in het aantal getankte liters Euro 95 ten opzichte van dezelfde periode jaar. De afname van diesel heeft zich onder die groep doorgezet en komt neer op -5 procent.

Lees ook:

De Tankstation & Carwash Vakbeurs, hét grootste vakevenement voor de tankstation- en carwashbranche in Nederland en België, zal dit jaar plaatsvinden op 9 en 10 november 2022 in de Expo Houten. Schrijf je nu in!

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Verkoop benzine en diesel in zomermaanden flink gedaald | TankPro.nl
BP pomp

Verkoop benzine en diesel in zomermaanden flink gedaald

De verkoop van benzine en diesel is in juli sterk afgenomen Foto: ProMedia/Nico Schinkelshoek

Zowel de verkoop van benzine (-11,4 procent) als de verkoop van diesel (-13,9 procent) is in juli behoorlijk afgenomen ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Dat meldt brancheorganisatie NOVE op basis van recente cijfers van het CBS. Alleen de verkoop van LPG steeg in de maand juli (+5,7 procent).

De dalingen voor benzine en diesel werden in juni al ingezet. Toen ging het om respectievelijk -6,2 en -8,3 procent. “Een mogelijke verklaring voor de daling is dat veel automobilisten tijdens de vakantieperiode met de auto naar het buitenland zijn gegaan, in plaats van in Nederland te blijven voor een vakantie. Bovendien zijn ze met een volle tank terug naar Nederland gekomen vanwege de lagere prijzen in het buitenland. Ook boekten meer mensen dan in 2021 een vliegvakantie, waardoor de auto sowieso vaker stilstond in juli”, aldus de NOVE.

Volgens de branchevereniging zou dit dan wel moeten betekenen dat het effect tijdelijk is. “Pas met de cijfers van september is vast te stellen of de brandstofverkoop weer groeit ten opzichte van 2021.”

Brandstofomzet door de maanden heen

Tot en met juli daalde de totale brandstofomzet in Nederland met 0,7 procent ten opzichte van de eerste zeven maanden van 2021. In het eerste halfjaar kende de brandstofverkoop juist nog een stijging van 1,5 procent ten opzichte van 2021.

(De tekst gaat verder onder de grafiek)

NOVE tabel brandstofomzet t/m juli 2022

Wel toename onder zakelijke rijders

Mobiliteitspasaanbieder MultiTankcard (MTC) ziet in de eigen data (tot en met juli) juist een grote stijging in het aantal getankte liters fossiele brandstof onder zakelijke rijders. Ten opzichte van de eerste zeven maanden van 2021, tankten de klanten van het bedrijf 32 procent meer Euro 95. Dat is aanzienlijk meer dan de groei van 1,7 procent die uit de CBS-cijfers naar voren komt. De afzet van diesel daalde daarentegen met 4 procent, wat wel overeenkomt.

“Het lijkt erop dat de zakelijke doelgroep zich weinig aantrekt van de totale markt, en dat EV nu echt doorgebroken is binnen deze markt”, aldus MTC. Onder de zakelijke rijders werd in die categorie een stijging van liefst 86 procent in het aantal afgenomen kWh waargenomen. Tot en met september gaat het om een groei van 76 procent.

Tot en met september ziet MTC onder zakelijke rijders bovendien een stijging van 28 procent in het aantal getankte liters Euro 95 ten opzichte van dezelfde periode jaar. De afname van diesel heeft zich onder die groep doorgezet en komt neer op -5 procent.

Lees ook:

De Tankstation & Carwash Vakbeurs, hét grootste vakevenement voor de tankstation- en carwashbranche in Nederland en België, zal dit jaar plaatsvinden op 9 en 10 november 2022 in de Expo Houten. Schrijf je nu in!

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.