Adviesprijs diesel doorbreekt grens van 2 euro

De adviesprijs van een liter diesel heeft vrijdag de grens van 2 euro doorbroken. Ten opzichte van donderdag ging de prijs met maar liefst 4,3 cent omhoog, blijkt uit gegevens van UnitedConsumers.

Ook de prijzen van benzine en lpg stegen wederom. De gemiddelde landelijke adviesprijs voor een liter Euro 95 is vrijdag 2,311 euro: een stijging van 3,2 cent ten opzichte van donderdag. Voor een liter lpg wordt een prijs geadviseerd van 1,217 euro. Dat is 1,4 cent meer dan een dag eerder, meldt de consumentenorganisatie die dagelijks de adviesprijzen van de vijf grote oliemaatschappijen in de gaten houdt. De prijs van een liter diesel is nu 2,012 euro.

Torenhoge olieprijzen

De brandstofprijzen zitten al maanden in de lift. De olieprijzen waren al hoog vanwege de toenemende vraag die ontstond doordat de economieën zich weer herstelden van de coronacrisis. De afgelopen week stegen de prijzen echter nog explosiever vanwege het oorlogsgeweld in Oekraïne. Daardoor ontstonden onzekerheden over de Russische toevoer. Ook is er een angst ontstaan voor het kopen van Russiche Olie, hoewel hier nog geen sancties tegen zijn ingesteld.

De prijs van een vat Brentolie ging in een week tijd met zo’n 15 procent omhoog. Oliekartel OPEC besloot woensdag om de productie van olie slechts met een kleine stap te verhogen.

Stijging zet voort

In de praktijk betalen automobilisten deze adviesprijzen overigens alleen langs de snelweg, maar het tanken van benzine voor minder dan 2 euro per liter is zo goed als overal voorbij. Naar verwachting zet de stijging voort en dalen de prijzen voorlopig niet structureel. Ook een adviesprijs van drie euro per liter behoort volgens Erik de Vries van brancheorganisatie NOVE tot de mogelijkheden, hoewel dat volgens hem ‘wel heel extreem’ is.

Lees ook:

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Adviesprijs diesel doorbreekt grens van 2 euro | TankPro.nl

Adviesprijs diesel doorbreekt grens van 2 euro

De adviesprijs van een liter diesel heeft vrijdag de grens van 2 euro doorbroken. Ten opzichte van donderdag ging de prijs met maar liefst 4,3 cent omhoog, blijkt uit gegevens van UnitedConsumers.

Ook de prijzen van benzine en lpg stegen wederom. De gemiddelde landelijke adviesprijs voor een liter Euro 95 is vrijdag 2,311 euro: een stijging van 3,2 cent ten opzichte van donderdag. Voor een liter lpg wordt een prijs geadviseerd van 1,217 euro. Dat is 1,4 cent meer dan een dag eerder, meldt de consumentenorganisatie die dagelijks de adviesprijzen van de vijf grote oliemaatschappijen in de gaten houdt. De prijs van een liter diesel is nu 2,012 euro.

Torenhoge olieprijzen

De brandstofprijzen zitten al maanden in de lift. De olieprijzen waren al hoog vanwege de toenemende vraag die ontstond doordat de economieën zich weer herstelden van de coronacrisis. De afgelopen week stegen de prijzen echter nog explosiever vanwege het oorlogsgeweld in Oekraïne. Daardoor ontstonden onzekerheden over de Russische toevoer. Ook is er een angst ontstaan voor het kopen van Russiche Olie, hoewel hier nog geen sancties tegen zijn ingesteld.

De prijs van een vat Brentolie ging in een week tijd met zo’n 15 procent omhoog. Oliekartel OPEC besloot woensdag om de productie van olie slechts met een kleine stap te verhogen.

Stijging zet voort

In de praktijk betalen automobilisten deze adviesprijzen overigens alleen langs de snelweg, maar het tanken van benzine voor minder dan 2 euro per liter is zo goed als overal voorbij. Naar verwachting zet de stijging voort en dalen de prijzen voorlopig niet structureel. Ook een adviesprijs van drie euro per liter behoort volgens Erik de Vries van brancheorganisatie NOVE tot de mogelijkheden, hoewel dat volgens hem ‘wel heel extreem’ is.

Lees ook:

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.