TanQyou tankpas

Automobilisten tanken massaal bij onbemande stations vanwege oorlog Oekraïne

Foto: TankQyou

Automobilisten zoeken sinds het begin van de Russische invasie in Oekraïne massaal naar kortingen op brandstof. Vooral de onbemande tankstations worden sindsdien een stuk vaker bezocht.

Dat constateert het Friese tech-bedrijf MoveYou, leverancier van ICT-diensten voor tankstations, OV-bedrijven en andere mobiliteitsaanbieders. Op 24 februari, de dag waarop de oorlog in Oekraïne begon, werd ruim twee keer zoveel gebruikgemaakt van Tankey, hun app waarmee korting op een tankbeurt verkregen wordt. Bij de aangesloten tankstations werd daarnaast een 40 procent hogere afzet gerealiseerd.

Hamstergedrag aan pomp

Met de app werden afgelopen donderdag 125 procent meer transacties uitgevoerd ten opzichte van de dag ervoor. Ook registreerde zich die dag een recordaantal van 2.000 nieuwe gebruikers. Zo’n 300.000 personen maken nu gebruik van de dienst. De data achter onder andere deze app van MoveYou biedt ook inzicht in het mobiliteitsgedrag van de Nederlandse automobilist.

“Bij onze eigen 36 onbemande tankstations onder de naam TanQyou en bij ruim 700 partnerlocaties die van onze technologie gebruikmaken, gelden sowieso al hoge kortingen op de landelijke adviesprijzen en andere voordelen. Door de situatie in Oekraïne stijgen de prijzen uiteraard, maar wij zien de afzet bij onze stations juist pieken. In de afgelopen dagen verkochten we 40 procent meer liters dan in de laatste week van januari en zelfs ten opzichte van de dag voor de oorlogsverklaring. Enerzijds is dat hamstergedrag om nog hogere prijzen voor te zijn, anderzijds is het een grote verschuiving vanuit voornamelijk de dure snelweglocaties”, aldus directeur Jan Harmen Akkerman van Moveyou.

Onbemand tanken

Bovendien blijkt uit de gegevens van weer een andere app van het bedrijf dat de hoge brandstofprijzen nauwelijks invloed hebben op het reisgedrag. Met de app kan bij een groot netwerk van tankstations en bijvoorbeeld laadpalen in Nederland afgerekend worden. “Meer dan ooit tevoren wordt er gekozen voor onbemande tankstations en voor pompen op het onderliggende wegennet. De particuliere automobilist liet de snelwegstations sowieso al links liggen -en nu nog meer- en ook steeds meer werkgevers manen hun personeel met de leaseauto weg van de snelweg te tanken. Niet zo verwonderlijk met pompprijzen langs de rijkswegen die afgelopen week op sommige locaties al opliepen tot boven 2,30 euro per liter benzine.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.