Duitse CO2-heffing zorgt niet voor meer aanloop bij grensstations in Nederland

Nederlanders die de Duitse grens overgaan om te tanken, zijn sinds deze maand duurder uit. Met ingang van 1 januari voerden onze oosterburen een CO2-heffing in op brandstoffen, waar uiteindelijk de klimaatdoelstellingen mee betaald moeten worden. Toch merken de Nederlandse pompstations in de grensstreek daar nog weinig van. ‘’Het prijsverschil is bij benzine nog steeds zo aanzienlijk, dat heel veel mensen nog altijd in Duitsland gaan tanken’’, zegt Jan Pieter de Wilde van Kuster Energy. 

Het Gelderse bedrijf heeft 29 eigen tankstations, waarvan zes over de grens in Duitsland. Hoewel de invoering van de belasting de dieselprijzen in de twee landen dichter bij elkaar bracht, stelt commercieel directeur De Wilde dat klanten ook voor de invoering van de taks nauwelijks de grens overgingen om deze brandstof te tanken. ‘’Ze komen naar Duitsland voor de benzine en niet zozeer voor de diesel. De omzet van diesel zit voornamelijk in het zakelijke verkeer. Dat blijft gewoon in Nederland zodat ze de BTW kunnen terugvragen, maar het voordeel dat er voorheen was met diesel is er inderdaad nagenoeg niet meer.’’  

Verschillen

Rutger Hulshof bezit vijftien tanklocaties in de Achterhoek en in Twente. Volgens de eigenaar van Netto Tank gaan de dieselrijders de grens sinds 1 januari nauwelijks nog over om de auto vol te gooien. ‘’Het tanken van diesel in Nederland is nog maar tussen de twee en de vijf cent duurder. Je ziet dat de prijsrijders er niet meer zijn. Dat verschil is nu wel te verwaarlozen.’’ Daarentegen is het verschil in de benzineprijs nog altijd redelijk groot. Het ‘tanktoerisme’ voor deze brandstof gaat wel gewoon door. ‘’Je ziet dat de Euro 95, de E10, nog zo’n 15 cent goedkoper is in Duitsland. Het verschil is minder geworden, maar dat is er nog wel.’’

Ook directeur Niels Seinen van AVIA Weghorst merkt weinig effecten van de CO2-heffing. Het bedrijf, met 130 tankstations in Noord-, Oost- en Midden-Nederland, ziet sinds 1 januari geen toename in het aantal Nederlandse klanten in de grensstreek. ‘’Benzines zijn nog steeds significant goedkoper in Duitsland. Als gevolg van de lockdowns in beide landen is het grensverkeer sowieso een stuk lager.’’

Combinatie

Daarnaast doen de klanten die de grens overgaan om te tanken, dat vaak in combinatie met boodschappen. Hulshof schat dat ongeveer vijf tot tien procent van de bewoners in zijn gebied de grens oversteekt voor het voordeel. ‘’De zakelijke rijder interesseert het toch niet. Maar de personen die er toen voor reden, die weten nu ook het verschil wel.’’ De Wilde sluit zich daarbij aan: ‘’Ze pakken het voordeel op alle gebieden. Het is de combinatie.’’

De eigenaar van Netto Tank denkt daarentegen wel dat klanten minder snel geneigd zijn om hun aankopen in Duitsland te doen. ‘’Je hebt ook met corona te maken. Dat maakt dat mensen minder snel de grens overgaan om die combinatiedeal te pakken.’’ Bovendien zorgt de pandemie sowieso voor veel minder klanten aan de pomp. ‘’Corona veroorzaakt al een flinke afnamedaling. Iedereen zit in een situatie van thuiswerken, dus er wordt minder gereden. Klanten werken vaker thuis, zijn minder onderweg en hebben minder sociale contacten. Dat heeft natuurlijk meteen z’n weerslag op de omzet van de brandstoffen’’, stelt De Wilde.

2026

Over vijf jaar staat er nog een verhoging van brandstofprijzen op de Duitse planning: negen tot vijftien cent per liter. Seinen van AVIA Weghorst sluit niet uit dat die verhoging in de toekomst voor meer klanten zorgt in de grensstreek. ‘’Mochten de tarieven in Duitsland nog verder gaan stijgen, en harder gaan stijgen dan in Nederland, dan zullen we er de komende jaren wel profijt van hebben, met als gevolg een verbeterde concurrentiepositie. Dat is op dit moment alleen nog niet het geval.’’

Bij Netto Tank verwachten ze niet dat de positie voor de Nederlandse pomphouders in de grensstreek verbetert. Hulshof denkt dat ook de prijzen in Nederland uiteindelijk verder omhoog gaan. ‘’Als ik zo zie wat corona doet met de schatkist, verwacht ik de komende jaren wel prijsstijgingen. Ze moeten toch ergens geld vandaan halen. Volgens mij kost corona klauwen met geld. Ze hebben een flink gat in de begroting de komende jaren. Het is een logisch verhaal dat ze de accijnzen gaan verhogen.’’ 

‘’Positiever was geweest als we na al die jaren een keer aan de goede kant van de streep zouden staan’’, vervolgt de eigenaar. Voorlopig blijft het vooral voor de benzinerijders voordeliger om naar de oosterburen te gaan voor een tankbeurt. ‘’Het is een stap in de goede richting. Het verschil is iets minder groot geworden. Dat is waar je over praat.’’

Lees ook:

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Duitse CO2-heffing zorgt niet voor meer aanloop bij grensstations in Nederland | TankPro.nl

Duitse CO2-heffing zorgt niet voor meer aanloop bij grensstations in Nederland

Nederlanders die de Duitse grens overgaan om te tanken, zijn sinds deze maand duurder uit. Met ingang van 1 januari voerden onze oosterburen een CO2-heffing in op brandstoffen, waar uiteindelijk de klimaatdoelstellingen mee betaald moeten worden. Toch merken de Nederlandse pompstations in de grensstreek daar nog weinig van. ‘’Het prijsverschil is bij benzine nog steeds zo aanzienlijk, dat heel veel mensen nog altijd in Duitsland gaan tanken’’, zegt Jan Pieter de Wilde van Kuster Energy. 

Het Gelderse bedrijf heeft 29 eigen tankstations, waarvan zes over de grens in Duitsland. Hoewel de invoering van de belasting de dieselprijzen in de twee landen dichter bij elkaar bracht, stelt commercieel directeur De Wilde dat klanten ook voor de invoering van de taks nauwelijks de grens overgingen om deze brandstof te tanken. ‘’Ze komen naar Duitsland voor de benzine en niet zozeer voor de diesel. De omzet van diesel zit voornamelijk in het zakelijke verkeer. Dat blijft gewoon in Nederland zodat ze de BTW kunnen terugvragen, maar het voordeel dat er voorheen was met diesel is er inderdaad nagenoeg niet meer.’’  

Verschillen

Rutger Hulshof bezit vijftien tanklocaties in de Achterhoek en in Twente. Volgens de eigenaar van Netto Tank gaan de dieselrijders de grens sinds 1 januari nauwelijks nog over om de auto vol te gooien. ‘’Het tanken van diesel in Nederland is nog maar tussen de twee en de vijf cent duurder. Je ziet dat de prijsrijders er niet meer zijn. Dat verschil is nu wel te verwaarlozen.’’ Daarentegen is het verschil in de benzineprijs nog altijd redelijk groot. Het ‘tanktoerisme’ voor deze brandstof gaat wel gewoon door. ‘’Je ziet dat de Euro 95, de E10, nog zo’n 15 cent goedkoper is in Duitsland. Het verschil is minder geworden, maar dat is er nog wel.’’

Ook directeur Niels Seinen van AVIA Weghorst merkt weinig effecten van de CO2-heffing. Het bedrijf, met 130 tankstations in Noord-, Oost- en Midden-Nederland, ziet sinds 1 januari geen toename in het aantal Nederlandse klanten in de grensstreek. ‘’Benzines zijn nog steeds significant goedkoper in Duitsland. Als gevolg van de lockdowns in beide landen is het grensverkeer sowieso een stuk lager.’’

Combinatie

Daarnaast doen de klanten die de grens overgaan om te tanken, dat vaak in combinatie met boodschappen. Hulshof schat dat ongeveer vijf tot tien procent van de bewoners in zijn gebied de grens oversteekt voor het voordeel. ‘’De zakelijke rijder interesseert het toch niet. Maar de personen die er toen voor reden, die weten nu ook het verschil wel.’’ De Wilde sluit zich daarbij aan: ‘’Ze pakken het voordeel op alle gebieden. Het is de combinatie.’’

De eigenaar van Netto Tank denkt daarentegen wel dat klanten minder snel geneigd zijn om hun aankopen in Duitsland te doen. ‘’Je hebt ook met corona te maken. Dat maakt dat mensen minder snel de grens overgaan om die combinatiedeal te pakken.’’ Bovendien zorgt de pandemie sowieso voor veel minder klanten aan de pomp. ‘’Corona veroorzaakt al een flinke afnamedaling. Iedereen zit in een situatie van thuiswerken, dus er wordt minder gereden. Klanten werken vaker thuis, zijn minder onderweg en hebben minder sociale contacten. Dat heeft natuurlijk meteen z’n weerslag op de omzet van de brandstoffen’’, stelt De Wilde.

2026

Over vijf jaar staat er nog een verhoging van brandstofprijzen op de Duitse planning: negen tot vijftien cent per liter. Seinen van AVIA Weghorst sluit niet uit dat die verhoging in de toekomst voor meer klanten zorgt in de grensstreek. ‘’Mochten de tarieven in Duitsland nog verder gaan stijgen, en harder gaan stijgen dan in Nederland, dan zullen we er de komende jaren wel profijt van hebben, met als gevolg een verbeterde concurrentiepositie. Dat is op dit moment alleen nog niet het geval.’’

Bij Netto Tank verwachten ze niet dat de positie voor de Nederlandse pomphouders in de grensstreek verbetert. Hulshof denkt dat ook de prijzen in Nederland uiteindelijk verder omhoog gaan. ‘’Als ik zo zie wat corona doet met de schatkist, verwacht ik de komende jaren wel prijsstijgingen. Ze moeten toch ergens geld vandaan halen. Volgens mij kost corona klauwen met geld. Ze hebben een flink gat in de begroting de komende jaren. Het is een logisch verhaal dat ze de accijnzen gaan verhogen.’’ 

‘’Positiever was geweest als we na al die jaren een keer aan de goede kant van de streep zouden staan’’, vervolgt de eigenaar. Voorlopig blijft het vooral voor de benzinerijders voordeliger om naar de oosterburen te gaan voor een tankbeurt. ‘’Het is een stap in de goede richting. Het verschil is iets minder groot geworden. Dat is waar je over praat.’’

Lees ook:

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.