‘Nieuwe diesels maken rijverboden overbodig’

De luchtkwaliteit in de Duitse steden is aanzienlijk verbeterd door de komst van nieuwe moderne dieselauto’s met een Euro 6-motor. Vorig jaar alleen al kwamen er 1,15 miljoen van dat soort auto’s op de weg waarmee Euro 6-diesel nu 36 procent van het totale aantal diesels (15,2 miljoen) uitmaakt. Bovendien is tegelijkertijd het aantal oude dieselauto’s drastisch teruggelopen.

“Innovatie in plaats van rijverboden dus,” concludeert de pas aangetreden voorzitter van het Verband der Automobilindustrie Hildegard Müller. “En met de snelle opkomst van de elektromobiliteit krijgen we een nog verdere teruggang van de emissies van stikstofdioxide NO2.”

Het VDA wijst er daarnaast op dat ook de goed werkende software-updates van bestaande dieselauto’s tijdens de reguliere onderhoudsbeurten een belangrijke bijdrage leveren. Uit een recent overzicht van het Kraftfahrt-Bundesamt KBA blijkt dat de NO2-emissie onder werkelijke rij-omstandigheden door dergelijke updates bij bijna 60 procent van de auto’s daadwerkelijk wordt verminderd.

Innovatie en vernieuwing

“Het aantal steden in Duitsland waar de NO2-uitstoot nog boven de toegestane waarde uitkomt is afgelopen jaar meer dan gehalveerd. Dat toont aan dat we met innovatie en vernieuwing van het wagenbestand de grootste vooruitgang bij de luchtkwaliteit bereiken, en niet met rijverboden. Het groeiende aandeel van moderne Euro 6-diesel maar ook de maatregelen die gemeenten nemen om de doorstroming van het verkeer te verbeteren dragen gezamenlijk bij aan de betere lucht in de steden,” stelt Müller.

Zij benadrukt daarbij dat moderne, efficiënte dieselaandrijving een rol moet blijven spelen in de klimaatbescherming omdat dergelijke auto’s minder verbruiken dan vergelijkbare Otto-motoren en ook minder CO2 uitstoten.

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

‘Nieuwe diesels maken rijverboden overbodig’ | TankPro.nl

‘Nieuwe diesels maken rijverboden overbodig’

De luchtkwaliteit in de Duitse steden is aanzienlijk verbeterd door de komst van nieuwe moderne dieselauto’s met een Euro 6-motor. Vorig jaar alleen al kwamen er 1,15 miljoen van dat soort auto’s op de weg waarmee Euro 6-diesel nu 36 procent van het totale aantal diesels (15,2 miljoen) uitmaakt. Bovendien is tegelijkertijd het aantal oude dieselauto’s drastisch teruggelopen.

“Innovatie in plaats van rijverboden dus,” concludeert de pas aangetreden voorzitter van het Verband der Automobilindustrie Hildegard Müller. “En met de snelle opkomst van de elektromobiliteit krijgen we een nog verdere teruggang van de emissies van stikstofdioxide NO2.”

Het VDA wijst er daarnaast op dat ook de goed werkende software-updates van bestaande dieselauto’s tijdens de reguliere onderhoudsbeurten een belangrijke bijdrage leveren. Uit een recent overzicht van het Kraftfahrt-Bundesamt KBA blijkt dat de NO2-emissie onder werkelijke rij-omstandigheden door dergelijke updates bij bijna 60 procent van de auto’s daadwerkelijk wordt verminderd.

Innovatie en vernieuwing

“Het aantal steden in Duitsland waar de NO2-uitstoot nog boven de toegestane waarde uitkomt is afgelopen jaar meer dan gehalveerd. Dat toont aan dat we met innovatie en vernieuwing van het wagenbestand de grootste vooruitgang bij de luchtkwaliteit bereiken, en niet met rijverboden. Het groeiende aandeel van moderne Euro 6-diesel maar ook de maatregelen die gemeenten nemen om de doorstroming van het verkeer te verbeteren dragen gezamenlijk bij aan de betere lucht in de steden,” stelt Müller.

Zij benadrukt daarbij dat moderne, efficiënte dieselaandrijving een rol moet blijven spelen in de klimaatbescherming omdat dergelijke auto’s minder verbruiken dan vergelijkbare Otto-motoren en ook minder CO2 uitstoten.

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.