Tankstations blijven inzetten op uitbreiding van CNG-locaties

Het aantal tankstations waar CNG of groengas getankt kan worden, blijft groeien. Niet alleen in Nederland, maar ook in België wordt flink ingezet op het aanbieden van aardgas. In het nieuwe Klimaatakkoord is er voor groengas echter een zeer bescheiden rol weggelegd. En dat is een slecht signaal naar partijen die hebben geïnvesteerd in het rijden op aardgas, vinden de aanjagers van deze alternatieve brandstof.

OrangeGas opende deze week in Zwolle de 82ste locatie waar groengas getankt kan worden. Klanten van het Amigo-station aan de Marconistraat in Zwolle kunnen voortaan aardgas krijgen aan de pomp. In samenwerking met Varo Energy heeft OrangeGas hier een tankmogelijkheid voor CNG-auto’s gerealiseerd. Het is de dertiende groengas-locatie in Overijssel. Het totaal aantal tankstations in Nederland waar aardgas getankt kan worden, ligt inmiddels rond de 160.

Auto’s die rijden op CNG stoten zo’n 15 procent minder CO2 uit dan automodellen die rijden op benzine. Wordt er groengas getankt, dan is het verschil zelfs zo’n 70 procent. De uitstoot van NOx (stikstofoxide) valt 85 procent lager uit dan bij een vergelijkbare dieselmotor. Ook de prijs van groengas is interessant; de prijs aan de pomp ligt in Nederland op dit moment ongeveer op 1,15 euro per kg. Een voordeel van CNG-auto’s is dat deze zowel een gastank als een benzinetank hebben.

Uitbreiding netwerk DATS 24

Niet alleen in Nederland, maar ook in België wordt CNG, aardgas onder druk, steeds vaker als een alternatief gezien voor diesel of benzine. Er komen meer modellen af-fabriek op de markt die rijden op aardgas en het aantal tanklocaties neemt toe. In België zijn er inmiddels ook al meer dan 120 CNG-stations. Meer dan de helft is in handen van DATS 24, de brandstofleverancier van de Colruyt Group. Onlangs werd de zeventigste CNG-locatie van DATS 24 geopend.

In Nederland is Colruyt Group niet zo’n bekende naam, maar in België is de onderneming een grote speler. Het bedrijf is een van de grootste werkgevers van het land en bekend van onder meer supermarktketen Colruyt en energieproducent Eoly. Daarnaast exploiteert de groep ondertussen een netwerk van zo’n 130 onbemande tankstations. Colruyt Group richt zich op meerdere brandstoffen, vertelde CEO Jef Colruyt eerder al. “Wij geloven dat er niet één weg is naar duurzame mobiliteit, maar dat het een combinatie van oplossingen wordt. De mobiliteitskeuze hangt af van veel factoren. Waterstof en elektriciteit zijn de toekomst voor zero-emissievoertuigen. Maar ook CNG-wagens en plug-in hybrides zullen hun rol blijven spelen tijdens de transitieperiode.”

(Het artikel gaat verder onder de foto)

100 procent groengas

Een andere grote speler op het gebied van groengas is PitPoint. In Nederland staat de teller inmiddels op circa 75 locaties. Ook in België timmert de dochteronderneming van Total aan de weg. Er staan nieuwe stations in Vlaanderen, Brussel en Wallonië in de planning. Sinds 1 juli levert PitPoint alleen nog maar groengas op haar openbare CNG-tankstations in Nederland. Groengas is een duurzame variant van aardgas. Het wordt gemaakt uit biogas, dat ontstaat bij vergisting van groen- en snoeiafval, rioolslib en mest. Met groengas is het mogelijk om nagenoeg CO2-neutraal te rijden en wordt ook de uitstoot van NOx en PM10 gereduceerd.

Het kabinet kiest er in het Klimaatakkoord voor om de huidige energiebelasting met 10 eurocent per m3 te verhogen. Voor diesel wordt de accijns met slechts 2 eurocent verhoogd. Directeur Marja Versleijen van PitPoint luidde hierover onlangs de noodklok. Volgens haar kan de houding van de Nederlandse overheid wel eens de doodsteek zijn voor deze brandstof. “Groengas is een zeer betaalbaar en effectief alternatief voor het rijden op diesel. De voorstellen van het kabinet draaien dit nu de nek om.”

Niet blindstaren

Het kabinet concentreert zich vooral op elektrische mobiliteit, maar vergeet daarbij andere interessante alternatieven die een flinke bijdrage aan de vermindering van de uitstoot kunnen leveren. “De kosten van gas worden over aanzienlijke tijd al verhoogd. Dat is te begrijpen door het hele aardgasdossier en de noodzaak om het gebruik van aardgas terug te dringen. Het is te gek voor woorden dat groengas in het verkeer hier nu de dupe van wordt. Wij zijn voor elektrisch rijden, maar we moeten ons niet blindstaren op één techniek. We moeten nu alles in het werk stellen om juist die doelen te halen en daarvoor moet groengas juist gedifferentieerd worden”, zegt Versleijen.

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Tankstations blijven inzetten op uitbreiding van CNG-locaties | TankPro.nl

Tankstations blijven inzetten op uitbreiding van CNG-locaties

Het aantal tankstations waar CNG of groengas getankt kan worden, blijft groeien. Niet alleen in Nederland, maar ook in België wordt flink ingezet op het aanbieden van aardgas. In het nieuwe Klimaatakkoord is er voor groengas echter een zeer bescheiden rol weggelegd. En dat is een slecht signaal naar partijen die hebben geïnvesteerd in het rijden op aardgas, vinden de aanjagers van deze alternatieve brandstof.

OrangeGas opende deze week in Zwolle de 82ste locatie waar groengas getankt kan worden. Klanten van het Amigo-station aan de Marconistraat in Zwolle kunnen voortaan aardgas krijgen aan de pomp. In samenwerking met Varo Energy heeft OrangeGas hier een tankmogelijkheid voor CNG-auto’s gerealiseerd. Het is de dertiende groengas-locatie in Overijssel. Het totaal aantal tankstations in Nederland waar aardgas getankt kan worden, ligt inmiddels rond de 160.

Auto’s die rijden op CNG stoten zo’n 15 procent minder CO2 uit dan automodellen die rijden op benzine. Wordt er groengas getankt, dan is het verschil zelfs zo’n 70 procent. De uitstoot van NOx (stikstofoxide) valt 85 procent lager uit dan bij een vergelijkbare dieselmotor. Ook de prijs van groengas is interessant; de prijs aan de pomp ligt in Nederland op dit moment ongeveer op 1,15 euro per kg. Een voordeel van CNG-auto’s is dat deze zowel een gastank als een benzinetank hebben.

Uitbreiding netwerk DATS 24

Niet alleen in Nederland, maar ook in België wordt CNG, aardgas onder druk, steeds vaker als een alternatief gezien voor diesel of benzine. Er komen meer modellen af-fabriek op de markt die rijden op aardgas en het aantal tanklocaties neemt toe. In België zijn er inmiddels ook al meer dan 120 CNG-stations. Meer dan de helft is in handen van DATS 24, de brandstofleverancier van de Colruyt Group. Onlangs werd de zeventigste CNG-locatie van DATS 24 geopend.

In Nederland is Colruyt Group niet zo’n bekende naam, maar in België is de onderneming een grote speler. Het bedrijf is een van de grootste werkgevers van het land en bekend van onder meer supermarktketen Colruyt en energieproducent Eoly. Daarnaast exploiteert de groep ondertussen een netwerk van zo’n 130 onbemande tankstations. Colruyt Group richt zich op meerdere brandstoffen, vertelde CEO Jef Colruyt eerder al. “Wij geloven dat er niet één weg is naar duurzame mobiliteit, maar dat het een combinatie van oplossingen wordt. De mobiliteitskeuze hangt af van veel factoren. Waterstof en elektriciteit zijn de toekomst voor zero-emissievoertuigen. Maar ook CNG-wagens en plug-in hybrides zullen hun rol blijven spelen tijdens de transitieperiode.”

(Het artikel gaat verder onder de foto)

100 procent groengas

Een andere grote speler op het gebied van groengas is PitPoint. In Nederland staat de teller inmiddels op circa 75 locaties. Ook in België timmert de dochteronderneming van Total aan de weg. Er staan nieuwe stations in Vlaanderen, Brussel en Wallonië in de planning. Sinds 1 juli levert PitPoint alleen nog maar groengas op haar openbare CNG-tankstations in Nederland. Groengas is een duurzame variant van aardgas. Het wordt gemaakt uit biogas, dat ontstaat bij vergisting van groen- en snoeiafval, rioolslib en mest. Met groengas is het mogelijk om nagenoeg CO2-neutraal te rijden en wordt ook de uitstoot van NOx en PM10 gereduceerd.

Het kabinet kiest er in het Klimaatakkoord voor om de huidige energiebelasting met 10 eurocent per m3 te verhogen. Voor diesel wordt de accijns met slechts 2 eurocent verhoogd. Directeur Marja Versleijen van PitPoint luidde hierover onlangs de noodklok. Volgens haar kan de houding van de Nederlandse overheid wel eens de doodsteek zijn voor deze brandstof. “Groengas is een zeer betaalbaar en effectief alternatief voor het rijden op diesel. De voorstellen van het kabinet draaien dit nu de nek om.”

Niet blindstaren

Het kabinet concentreert zich vooral op elektrische mobiliteit, maar vergeet daarbij andere interessante alternatieven die een flinke bijdrage aan de vermindering van de uitstoot kunnen leveren. “De kosten van gas worden over aanzienlijke tijd al verhoogd. Dat is te begrijpen door het hele aardgasdossier en de noodzaak om het gebruik van aardgas terug te dringen. Het is te gek voor woorden dat groengas in het verkeer hier nu de dupe van wordt. Wij zijn voor elektrisch rijden, maar we moeten ons niet blindstaren op één techniek. We moeten nu alles in het werk stellen om juist die doelen te halen en daarvoor moet groengas juist gedifferentieerd worden”, zegt Versleijen.

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.